Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje? - komentarze
Komentarz do artykułu: Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje?
-------------------- E322, czyli lecytyna - można kupić dla zdrowia w aptece. E-471 - dodaje się do odżywek dla dzieci. Obie substancje są przyswajalne a w wypadku lecytyny potrzebne. |
E-322 – to symbol lecytyny – tej samej którą kupujemy w aptece dla zdrowia serca i układu nerwowego.
Wbrew temu co pisze autorka artykułu lecytyna nie przedłuża zauważalnie świeżości pieczywa. Dodaje się jej bardzo mało na ogół mniej niż 0,1%. E-471 – są to tzw. mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Substancja uznawana jest za nieszkodliwą. W organizmie człowieka trawiona jest tak samo jak inne tłuszcze. E-471 dodaje się np. do kaszek dla niemowląt. Dozowanie E-471 do pieczywa rzadko przekracza 1%. Najciekawsze jest to, że właśnie po dodaniu E-471 miękisz pieczywa pszennego zaczyna się robić nieco wilgotny w środku – czyli taki jak wg autorki powinien być dobry chleb. |
Sama się zastanawiam czy jeszcze gdzieś można takie kupić...
|
Oczywiście ze można. Ale można tez samemu zrobić łatwo dobry i naturalny chlebek na zakwasie. Jest dużo dobrych sklepików z naturalną i zdrową żywnością także jak i targi, gdzie produkty zostają sprzedawane prosto przez rolnika
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:53. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.