Ciasta-sprawdzone przepisy
Witam:) bardzo lubię piec ciasta,podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami.
Proszę:) piszcie też swoje ulubione ciasta,które robicie:) Dzisiaj robiłam ,,Sernik budyniowy''(,przepis dostałam od koleżanki),jest pyszny,rozpływa się w ustach Ciasto: 2 szkl m±ki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szkl cukru, 2 jajka +1 żółtko Wszystkie składniki zagnie¶ć i wyłożyć na blaszkę(25x35) z papierem do pieczenia Masa budyniowa: 1 litr mleka, 3 budynie czekoladowe(bez cukru) + 1 niepełna łyżka cukru na każdy budyń. Ugotować budyń i wyłożyć go na ciasto do wystygnięcia Masa serowa 1/2 kostki margaryny, 1/2 szkl cukru, 500g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka +1 białko z ciasta, 1 budyń ¶mietankowy Miksujemy margarynę z cukrem,ucieraj±c dodajemy na przemian serek i żółtka,następnie wsypać budyń,wymieszać.Na koniec dodać ubit± pianę z białek,delikatnie wymieszać i masę wyłożyć na budyń. Piec w 170 stopniach 50 minut(ja mam piekarnik gazowy) Jak trochę ostygnie ciasto polewamy go polew± czekoladow± 5 łyżek masła, 5 łyżek cukru rozpu¶cić,zdj±ć z ognia i dodać: 3 łyżki kakao 3 łyżki ¶mietany 18%( można dać 12%) Mieszać do poł±czenia,trochę ostudzić i polać ciasto.Smacznego :) :) |
Robię to ciasto często,zawsze wychodzi i domownicy go bardzo lubi±
Makowiec japoński Spód: tortownica 24 lub 25 wyłożyć papierem do pieczenia,w sklepie s± okr±głe do tortownic 2 op herbatników petit(duże) 10 dag masła Nadzienie: puszka maku, 2 kwa¶ne jabłka - zetrzeć na tarce z dużymi oczkami(ja daję szar± renetę), 5 jajek,10 dag masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kaszy mannej, polewa czekoladowa - wylać na ciepłe ciasto Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć,wsypać do tortownicy i wymieszać ręk± z miękkim masłem.W naczyniu ubić całe jajka,dodać rozpuszczone ciepłe masło,cały czas miksować,dodać jabłka,kaszę mann±,proszek do pieczenia i po łyżce maku.Wymieszane wyłożyć na herbatniki,piec 60 min w 180 stopniach. Smacznego:) |
Szarlotkę każdy lubi,podam przepis z którego ja robię,a może napiszecie jak Wy j± robicie:) Zapraszam kuchareczki do pisania:)
Szarlotka 3 szklanki m±ki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl cukru do ciasta, cukier waniliowy, 1/2 szkl cukru do białek, 1 kostka margaryny, 1 budyń waniliowy, jabłka w słoiku(możecie dać swoje zrobione) Wykonanie: Na stolnicę wsypuję m±kę z proszkiem do pieczenia,zimn± margarynę,siekam j± nożem,dodaję żółtka i cukier.Szybko zagniatam(kruche ciasto nie lubi ciepła). 1/3 ciasta zamrażam(będzie na kruszonkę),resztę wylepiam blaszkę (25x35)z papierem do pieczenia.Ciasto nakłuwam widelcem i obsypuję bułk± tart±.Na ciasto kładę jabłka(obsypuję cynamonem). Ubijam białko na sztywno,dodaję cukier i budyń.Wykładam na jabłka,zetrzeć kruszonkę na białko.Piec 1 godz w 180 stopniach.Smacznego:) |
Przepis który napiszę,ma różne nazwy,ale ja go nazywam
¦mietnik(pycha) 2,5 szklanki m±ki 1 kostka margaryny 4 żółtka, 2łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy Z tych składników zagniatam ciasto i dzielę na 3 czę¶ci: 1czę¶ć ciasta wykładam na blaszkę(24x28)z papierem do pieczenia,w drug± wgniatam 1 łyżeczkę kakao,a 3 zamrażam. Ubijam 4 białka na sztywno z 3/4 szklanki cukru,rodzynki sparzam,orzechy kroję na drobno(nie daję teraz, bo wnuk jest na nie uczulony) Rodzynki i orzechy ł±cze ze sob±. Na 1czę¶ć ciasta,kładę dżem ¶liwkowy lub z czarnej porzeczki(z innymi nie robiłam), na to kładę 2 czę¶ć ciasta,póĽniej ubite białka,posypuję mieszank± bakaliow± i ¶cieram 3 czę¶ć ciasta. Piekę w 180 stopniach ok 45 min. |
Czasami piekę łatwe,tanie i szybkie ciasto,robię go ok 10 minut i do piekarnika na 45 minut,trochę ostygnie i można już je¶ć :)
Babka górnicza 2 szkl m±ki, 1 szkl mleka, 1/2 kostki margaryny, 1 jajko, 1 szkl cukru, 2 łyżki dżemu(jaki macie w domu), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, rodzynki - sparzam,osuszam i obsypuję m±k±, Wykonanie: Do wyższej miski wrzucam,margarynę-miękk±,jajko,dżem,cukier,cynamon,kakao,wszystko ucieram.Następnie wsypuję m±kę z sod± na przemian z mlekiem,miksuję,na koniec sparzone rodzynki.Piekę 45 minut w 180 stopniach.Smacznego:) Można polać ciasto polew± czekoladow± |
Fajny przepis na trochę inne ciasto ,które robię dla wnuków<3
Może macie swoje przepisy z warzyw,od dawna szukam ciasta z fasoli-sprawdzonego(nie z netu) Ciasto marchewkowe 2 szkl m±ki, 1 szkl oleju, 1,5 szkl cukru, 4 jajka, 2 szkl startej marchewki-ok 3 marchewki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, 2 łyżeczki cynamonu, polewa czekoladowa-gotowa lub zrobiona tortownica 24 lub 25 ¶rednica, Wykonanie Białka ubić na sztywno,następnie dodawać stopniowo cukier,żółtka,olej,ucierać.Następnie dodać stopniowo marchew,cynamon,m±kę przesian± z proszkiem i sod±.Ciasto przelać do tortownicy i piec 70 minut w 180 stopniach.Smacznego:) Ciasto przed wlaniem do tortownicy jest rzadkie,ale tak ma być:D ,po upieczeniu jest bardzo dobre:) |
Elfko kiedy¶ jadłem smaczne ciastka z orzechów,
jednak nie znam przepisu,może podrzucisz jaki¶ pomysł s±siadko!z góry wielkie dzięki!:* |
Ja niestety nie robię ciasteczek ani nawet ciast z orzechami,bo wnuk jest na nie uczulony:( .
Ale dla Ciebie wszystko:* s±siedzie:) ,popytam koleżanki Seniorki pomóżcie,kto ma przepis na ciasteczka z orzechów |
Moje koleżanki które się pytałam, nie robi± ciastek orzechowych:(. Jedynie jedna znajoma dała przepis,ale nie pamięta czy go robiła.Hutkow jeżeli zrobisz te ciastka to napisz czy były dobre.
Ciasteczka orzechowe 30dag m±ki, 10dag cukru, 1/2 kostki margaryny, 12 dag mielonych orzechów, 2 żółtka ugotowane, 1 surowe jajko Ciasto zgnie¶ć,piec w 180 stopniach ok 15 minut |
Sernik z cytrynow± nutk±(pycha)
75 dag mielonego sera białego(ja daję ser z wiaderka President,uważam że jest najlepszy), 2 szkl m±ki, szczypta soli, cukier puder 2x po 3/4 szkl, 3/4 kostki masła, 5 jajek, brzoskwinie w puszce, 2 budynie waniliowe, skórka otarta z 1 cytryny - umyta i sparzona, 5 dag migdałów-płatki, Wykonanie Kruszonka m±kę przesiewam na stolnicę,dodaję szczyptę soli,3/4 szkl cukru pudru,masło i 1 jajko.Szybko zagniatam ciasto.Połowę kruszonki rozsypuję w tortownicy natłuszczonej i posypanej m±k±,,dociskam ręk± i na ni± kładę pokrojone brzoskwinie.Resztę kruszonki wkładam do lodówki. Masa Przekładam twaróg z wiaderka do wysokiej miski,dodaję pozostałe 3/4 szkl cukru pudru i suchy budyń,ucieram na gładk± masę.Dokładam 4 jajka,skórkę otart± z cytryny,dokładnie mieszam.Masę wykładam na kruszonkę,na wierzch posypuję kruszonk± z lodówki i płatkami migdałowymi.Piekę 60 minut w 185 stopniach(piekarnik gazowy). Po wył±czeniu piekarnika zostawić ciasto do wystygnięcia |
Cytat:
|
Ciasto bananowe
4 banany dojrzałe(80 dag), 1,5 szkl m±ki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szkl cukru, szczypta soli, 1/4 kostki masła, 5dag rodzynek-sparzone i osuszone, 1 jajko Banany rozgnie¶ć widelcem,wsypać cukier,przenie¶ć do drugiej wyższej miski.Mieszać mikserem.Dodać m±kę z sod±,jajko,sól,roztopione masło,sparzone rodzynki. Piec w keksówce 1godz i 20 minut w 180 stopniach.Smacznego:) |
Ciasto czekoladowe
1/2 kostki czekolady gorzkiej, 200 g margaryny, 4 jajka, 1 szkl m±ki, 1 szkl cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka cukru waniliowego, polewa czekoladowa Margarynę rozpu¶cić,czekoladę pokroić na drobne kawałki.Białka ubić na sztywno.Żółtka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym przez ok 1 minutę,następnie wlać ciepł± margarynę,wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia,miksować.Następnie dodać pianę,delikatnie wymieszać,dodać kakao i kawałki czekolady,wymieszać.Piec 40-50 minut w 200 stopniach. Polać ciasto polew± czekoladow±:) :) |
Makowiec ze ¶liwk±(pycha)
1 puszka maku - dobrze ods±czyć i poł±czyć z 4 łyżkami kaszy mannej, 5 jajek - białka ubić na sztywno, 1/2 kostki masła (miękkie), 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 kwa¶ne jabłka - obrać : 2 zetrzeć na grubej tarce,a 1- pokroić na półplastry,wszystkie jabłka skropić sokiem z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu płynnego, po 6 szt suszonych: ¶liwek,moreli - pokroić w paski, gar¶ć rodzynek-namoczyć i ods±czyć, Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem na puch,następnie dodać masło,miksuj, dodawać stopniowo mak z kasz± mann±,miksuj.Dolać miód,wsypać bakalie,starte jabłka i wymieszać.Na końcu delikatnie masę poł±czyć z pian± z białek.Tortownicę natłu¶cić,wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć 1/3 ciasta,na wierzch położyć pokrojone jabłka i dołożyć resztę ciasta.Wyrównać ciasto i piec 50 minut w 180 stopniach.Smacznego:) |
Keks(bardzo dobry)
1 kostka margaryny (Kasia), 1,5 szkl m±ki, 3/4 szkl cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 5 jaj, gar¶ć: suszone morele,¶liwki,rodzynki(pokroić drobno) lub kupić mieszankę keksow±, Margarynę zmiksować z cukrem,następnie dodać żółtka,cukier waniliowy,mieszać.Do tej masy dajemy stopniowo m±kę z proszkiem do pieczenia.Na koniec mieszania dodać bakalie i pianę z ubitych białek.Piec w ¶redniej keksówce ok 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polew± czekoladow±.Smacznego:) |
Keks bananowy z czekolad±
1,1/3 kostki margaryny Kasia, 1/2 szkl cukru pudru, 1,5 szkl m±ki, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady gorzkiej, 2 banany Margarynę miksować z cukrem,jajkami i miodem na puszyst± masę.Partiami dodawać m±kę z proszkiem do pieczenia. Banany i czekoladę drobno kroimy i dodajemy do ciasta.Delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 170 stopniach.Smacznego:) |
Makownik
1 puszka maku, 10 dag rodzynek, 2 jajka, 1 łyżka wódki Ciasto 1 kostka margaryny Kasia, 4 jajka, 1 szkl cukru, 1,5 szkl m±ki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masę makow± przekładamy do miski dodajemy rodzynki,jajka,wódkę.Dobrze mieszamy. Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszysto.Dodajemy m±kę z proszkiem do pieczenia.Ucieramy.Ciasto wkładamy do dwóch keksówek po połowie,na ¶rodek każdej łyżk± wykładamy po połowie masy makowej.Piec 60 minut w 180 stopniach.Smacznego:) |
Kremowy budyniowiec
35 dag herbatników, 1 kostka masła lub 1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny, 1/2 szkl cukru, 4 banany, 3 budynie waniliowe(bez cukru)+ 4 szklanki mleka = ugotować i wystudzić(żeby nie zrobił się kożuch to garnuszek przykryć i zdj±ć przykrywkę jak będzie ciepły) 2 galaretki pomarańczowe - rozpu¶cić w 3 szklankach wrz±cej wody Masło ucieramy z cukrem,dodajemy po łyżce budyniu,ucieramy.Na dno prostok±tnej tortownicy kładziemy herbatniki,następnie warstwę masy i cienkie plasterki bananów,znowu herbatniki.Robimy tak do skończenia masy budyniowej,na ostatni± warstwę wylewamy tężej±c± galaretkę i wstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia herbatniki zmiękn± i będzie pyszny deser.Smacznego :) |
Ciasto kakaowe
1/2 margaryny, 250 ml mleka, 1 szkl m±ki, 1/2 szkl cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczanej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao, 4 łyżki dżemu Margarynę roztopić i ostudzić.Do dużej miski przesiać m±kę z sod±,dodać cukier,cynamon,kakao. Do drugiej miski wlać mleko,wbić jajko i dołożyć dżem.Wlać roztopion± margarynę.T± mieszankę poł±czyć z suchymi składnikami.Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki,piec w 180st przez ok 40min(do suchego patyka). |
Całoroczne ciasto z owocami
4 jajka, 1 szkl cukru, 2 szkl m±ki, 1 kostka margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, owoce: wszystkie sezonowe(¶liwki aby nie opadły na dno ciasta,kładę skórkami do dołu) Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno,następnie dodać żółtka,miksować.Dodać m±kę z proszkiem do pieczenia i na koniec wlać ciepł± rozpuszczon± margarynę,wymieszać(cały czas miksować) .Ciasto wylać do blaszki,na wierzch położyć np truskawki(bez szypułek,umyte i ods±czone). Piec w 180 stopniach przez 45 minut.Smacznego:) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:53. |
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.