Wyświetl Pojedyńczy Post
  #8  
Nieprzeczytane 30-11-2006, 13:06
Elżbieta's Avatar
Elżbieta Elżbieta jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2006
Miasto: Czarnostów Polesie - Mazowsze
Posty: 15
Domyślnie

No to ja dorzucę coś na deser. W tym roku wyrosły mi w ogródku 4 ogromne dynie (kazda po ok 10 kg!!), dwie udało mi się oddać znajomym, z jednej zrobiłam marynaty, a druga czekała na pomysł. Znalazłam przpis na ciasto drożdzowe - pychotka, a do tego błyskawicznie się wyrabia!
Składniki:
1 kg mąki, 0,25 kg cukru, 0,25 kg tłuszczu(ja daję masło roślinne), 40 ml mleka, 5 dag drożdży, 0,4 kg dyni, olejek migdałowy (brak jaj nie jest pomyłką, do tego ciasta nie daje się jajek!!!)
dynię ucieram na grubej tarce, rozgotowuje w połowie mleka i miksuję na papkę, drożdze rozrabiam w reszcie mleka i odrobinie cukru - odstawiam do wyrośnięcia, tłuszcz rozpuszczam. Wszystkie składniki wyrabiam, odstawiam do wyrośnięcia, a potem piekę ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Do ciasta można oczywiście dodać bakalie, wtedy jest bardziej wykwintne. Smacznego!!!!!
Odpowiedź z Cytowaniem