Wyświetl Pojedyńczy Post
  #34  
Nieprzeczytane 20-10-2011, 15:43
Jolina's Avatar
Jolina Jolina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
Domyślnie

Gotuje bigosy w zasadzie tak jak i Wy.
Pewnie te same składniki, tylko nie za dużo mięsa.
Oprócz suszonych śliwek i grzybków dodaję powidła śliwkowe.
Zreszta nie mam żelaznej zasady. Lubimy eksperymentować
a gotujemy dość często, bo bardzo lubimy. Właśnie wczoraj był gotowany, bo jak córcia wyjeżdża po weekendzie do Warszawy
zawsze zięć jej coś przygotowuje, by nie była zdane tylko na jedzenie restauracyjne czy barowe w miejscu pracy.
Oprócz bigosu tradycyjnego, gotujemy.... ale to już ja, bigos ze świeżej, młodej kapusty. To już jest zupełnie co innego, ale smaczniutki, lżejszy i tu daję koncentrat pomidorowy podsmażony z cebulką i kiełbasą toruńską na patelni. Podsmażam, bo wówczas traci smak i zapach pomidorów. Zyskuje taki specyficzny smaczek.
A na wigilię to gotuję kapustę z grochem. Bigos też dopiero na Nowy Rok.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem