Ryżowiec
Składniki:
2 czubate szklanki mąki
1 jajko i drożdże
2 szklanki mleka
4 szklanki ryżu
8 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
łyżkę masła
Wykonanie:
Z mleka, mąki soli, drożdży i jajka zrobić ciasto drożdżowe średnio gęste. Dokładnie wyrobić, posypać mąką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, w tym czasie trzeba ugotować ryż, opłukać go zimną wodą i gotować bez przerwy mieszając. Gdy ryż zaczyna się robić miękki dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i jeszcze chwilę gotujemy. Potem go przykrywamy, żeby nie wystygł. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z jednej części zrobić na stolnicy placek i wyłożyć ryż. Przycisnąć drewnianą łyżką, żeby się skleił. Drugą częścią ciasta przykładamy ryż. Na wierzch trzeba posmarować rozbitym jajkiem i włożyć do średni
|