Domowy żółty ser. Super!
Dzisiaj chcę wam przedstawić, jak zrobić domowy ser, który po prostu uwielbiam!
Nie potrzebuje żadnych drożdży ani ulepszaczy. A z 2 litrów mleka dostaje 1 kg sera!
Składniki:
mleko – 2 litry
sól -1,5 -2 łyżki
śmietana – 400 g
jajka – 6 sztuk
Przygotowanie:
1. Wlej mleko do rondla, zagotuj z solą. Jeśli lubisz mniej słony ser, dodaj mniej soli.
2. Podczas gdy mleko wrze, ubij jajka.
3. Dodaj kwaśną śmietanę i ubite jajka do wrzącego mleka, ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki), gotuj mleko przez 5-6 minut. Powinieneś zobaczyć, jak tworzy się twaróg i oddziela serwatka.
4. Połóż durszlak na garnku, przykryj go gazą, złożoną na 4 warstwy i wlej masę na durszlak.
5. Przykryj ser gazą.
6. Na ser połóż coś ciężkiego, co masz pod ręką – koło 1 kg. Po 4 godzinach ser jest gotowy, włóż go jeszcze na kilka godzin do lodówki.
7. Możesz również dodać 200 g kefiru do mleka, ser będzie bardziej delikatny.
Jeśli nigdy nie próbowałaś robić sera w domu – to świetny przepis na początek! Bez konserwantów, octu i kwasku cytrynowego! A do tego koszt tego sera jest znacznie mniejszy od tego kupnego.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
|