Wyświetl Pojedyńczy Post
  #94  
Nieprzeczytane 07-03-2010, 15:08
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Witam wszystkie nowe dziewczyny na tym wątku,wczoraj mnie nie było a tu tyle nowości i ciekawostek,wszystkie przepisy bardzo ciekawe.
Ja na dziś proponuję :

Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami

.Składniki.0,5 szkl. kaszy gryczanej, palonej.
1 nieduży brokuł.
25 dkg pieczarek.
0,5 szkl. jogurtu naturalnego.
2 ząbki czosnku.
..2-3 łyżki posiekanego koperku.
4 łyżki oliwy lub oleju.
1-2 łyżki soku z cytryny.
do smaku: sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone.
.
....Opis przygotowania.Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.
Odpowiedź z Cytowaniem