Wyświetl Pojedyńczy Post
  #98  
Nieprzeczytane 07-03-2010, 17:23
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Cytat:
Napisał koziorożec
Helenko, a nie wiem czy ty znasz przepis na kaszę jaglaną z grzybami, w moim regionie taką kaszę gotuje się w sezonie letnim jak są świeże grzyby.
Jest to zupa, taka jak flaczki, z tym , że rolę flaczków pełnią grzyby. Czasami robiłam taką zupę z tym, że z kaszą jęczmienną.
Marysiu osobiście jej nie znam ale zaraz poszukam

Krupnik z kaszy jaglanej (zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszy jęczmiennej)
Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 6 szklanek rosołu drobiowego, 50dkg świeżych grzybów, łyżka masła lub margaryny, Porcje rosołowe z kurczaka, 1-2 żółtka, 2 łyżki posiekanej zieleniny, pieprz, sól.
Ugotuj wywar rosołowy z porcji,dodając jarzyny.
Kaszę ugotować w rosole. Świeże grzyby oczyść,pokrój i ugotuj, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krupnik – już na talerzu – posyp przed podaniem zieleniną.
Odpowiedź z Cytowaniem