Jak nie ciasta to może "
MAJONEZ PRZEPIS I
Składniki:
- 4 żółtka
- szklanka oliwy z oliwek ( można zastąpić olejem ze słonecznika)
- łyżeczka musztardy
- sok z ½ cytryny
- dla potrzebujących szczypta soli i cukru do smaku
Uwaga majonez trzeba robić z duża cierpliwością nie spiesząc się. Wtedy jest gesty jak masło, a po przełożeniu go do wyparzonego słoiczka, po wywróceniu go do góry dnem zachowuje się jak tłuszcz stały i z niego nie wyleci.
Parzymy jajka, wybijamy żółtka do miski miksera, dodajemy musztardę, sól i cukier, wszystko cały czas ucierając. Następnie dodajemy bardzo powoli oliwę, w połowie zużycia oliwy dodajemy powoli sok z cytryny. Wlewam oliwę po 1 łyżce stołowej nie bezpośrednio do majonezu, ale na ścianki miski. Olej ścieka po ściance i w małych ilościach dostaje się do masy majonezowej. Gdy zauważamy, że masa majonezowa spływa ze ścianek przerywamy dodawanie oleju i czekamy aż się ubije i będzie przywierać do ścianek misy. Na koniec przekładamy całość do wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce. Jest to doskonały dodatek do różnych sosów na zimno i sałatek.