Pierś drobiowa w sosie śliwkowym
SKŁADNIKI:
2 piersi drobiowe.
sól.
pieprz.
złota przyprawa do kurczaka.
1 łyżka oliwy z oliwek.
Sos śliwkowy.
sos po upieczeniu piersi.
1 szklanka wody.
3-4 czubate łyżki powideł śliwkowych.
ewentualnie sól i pieprz do smaku
..1 łyżka mąki ziemniaczanej.
500 gram kolorowego makaronu
PRZYGOTOWANIE:
Piersi umyć, natrzeć solą i przyprawami,
skropić oliwą z oliwek, wsadzić do rękawa foliowego,
piec około 40 -45 min w 200°C.
Po upieczeniu,cały sos wylać do rondelka,
dodać 1 szklankę wody,zagotować.
Dodać powidła śliwkowe,sól i pieprz do smaku,gotować na malutkim ogniu ,około 1 minutę,
następnie zaprawić mąką ziemniaczaną
wymieszaną z odrobiną zimnej wody ,chwilkę jeszcze pogotować. Podawać z kolorowym makaronem lub ryżem.
|