Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Nieprzeczytane 14-11-2010, 19:29
Sadowska Dominika's Avatar
Sadowska Dominika Sadowska Dominika jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Posty: 29
Uwaga CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !! WIEDZA, tak !

50. TEMAT.
WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie jako; NISKIE węglowodany, to tak !!

MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA.

PODPOWIEDŹ:
Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.

Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel z tzw. NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20%, CHLEB typu KR-IRL; IŻ=2,6%, kasza, ryż, winogrona IŻ=12% i inne sklasyfikowane wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.

Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu:
100 gram ciemnego chleba podnosi niestety poziom cukru o ok. 40% wzrostu, czyli wysoko.
400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu, czyli nisko. Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20%.
Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak bardzo wysoko jak czysta glukoza, istny HORROR !! Przykłady te wyraźnie pokazują, jak ogromne są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !!

Czemu ludzie o tym NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?!

Osoby które będą się opierały wyłącznie na przeliczaniu WW, tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod uwagę wyłącznie ilość, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !! tychże WW, a więc nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich zawsze !! i na zawsze, z wiadomymi konsekwencjami.

Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. zalecanego, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. Dopasuj swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, tj. do 26% wzrostu, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną stabilizację, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom cukru nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz korekty w swoim jadłospisie, czyli zwyczajnie zamienisz produkty zjadane dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz stabilizację i polepszenie stanu zdrowia.
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne !!

1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani POWIETRZE, ani WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.

WYSTARCZY zapoznać się z treścią publikacji,
Książka; pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Publikacja zawiera tabele z różnymi produktami ponad 200 pozycji, sklasyfikowane wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. My wybieramy tabele tzw. zalecane i dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać nasz cukier !! W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

WAŻNE:
Do momentu, gdy chory na cukrzycę nie zapozna się z jakością węglowodanów, tj. z NISKIMI węglowodanami, nie będzie w stanie dobrać właściwej dawki insuliny. Powinien, co oczywiste, dostosować swoją dietę do tabel z w/w węglowodanami. Jest oto tak: 1. Dawka insuliny zbyt duża, to mamy niedocukrzenie. 2. Dawka insuliny za mała, to mamy zbyt wysoki poziom cukru we krwi po spożyciu.

PUENTA:
Stosujemy niestety dawki insuliny na węch, na czucie, wg przypuszczeń. Jaki wynik: wytwarzamy takie cukrzycowe LOTTO, na chybił trafił, z szalejącymi cukrami w roli głównej.

UWAGA:
W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o fakt, że są to cukry proste lub złożone. Chodzi o pełną wiedzę, czyli o to, aby móc klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości !!

Stąd te tzw. SZALEJĄCE CUKRY !!

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.


R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.

NISKIE węglowodany, znajdują się na stronie; **
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

ARTYKUŁ jest oczywiście do WOLNEGO wykorzystania. Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

Dla nas tj. IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; prawdziwej i jasnej, oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.


MOTTO: Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw. **
P. S. Od siebie tylko dodam, że te proste zasady zwyczajnie działają. Polecam i pozdrawiam WSZYSTKICH, zwłaszcza tych z cukrzycą typu 2.
Odpowiedź z Cytowaniem