Takiej wieczerzy nie potrafiłabym zrobić.
Potrawy wigilijne.
Stół przygotowany do wieczerzy wigilijnej dla czterech osób. Wśród potraw znajdują się: pieczony karp, makówki, barszcz oraz uszka, kutia z dżemem, pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, przygotowane są także opłatek, Biblia oraz nakrycie dla ewentualnego gościa
W zwyczajach wigilijnych obecnych jest wiele elementów zaczerpniętych z
pogańskiej obrzędowości, które w formie szczątkowej, nie zawsze uświadomionej, zachowały się do dnia dzisiejszego. Obecnie w kolacji wigilijnej związki z tymi wierzeniami zachowały się przede wszystkim w potrawach przyrządzanych głównie z ziaren
zbóż,
maku,
miodu,
grzybów, a więc typowych dla
styp pogrzebowych, oraz w trzymaniu pustego miejsca przy stole dla nieznanego gościa.
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być
dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą:
barszcz z
uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z
białym żurem,
zupą grzybową,
zupą owocową lub
zupą rybną),
ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym
karpiem smażonym i w
galarecie,
kapusta z
grochem, kapusta z grzybami,
pierogi z kapustą,
paszteciki z grzybami,
kotleciki z
ryżu z
sosem grzybowym, kluski z makiem,
cukrem i miodem, makiełki,
kompot z suszonych
owoców,
zupa migdałowa, czyli z tradycji wschodniej
kulebiak, gołąbki i
kutia. Na
Śląsku potrawami wigilijnymi są także
moczka i
makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich przygotowaniu. W liście pasterskim z 2003 roku dotyczącym przykazań kościelnych polscy biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju, chociaż według obowiązujących przepisów kościelnych w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych
.Tekst-Wikipedia.