Malwinko! Słuszna uwaga.
A skoro już o oleju...to dalej o tłuszczach.
Co najważniejsze:
Żadnych tłuszczów utwardzonych!
Do tej grupy tłuszczów spożywczych należą przede wszystkim margaryny oraz takie produkty jak: majonezy spożywcze , sosy sałatkowe, popularnie zwane dressingami.
Utwardzane tłuszcze spożywcze powstają w procesie uwodorowania. Uwodorowanie polega na poddawaniu substancji (w tym przypadku wielonienasyconych zdrowych i pożądanych w naszej diecie kwasów tłuszczowych) działaniu wodoru w postaci gazowej pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze.
Aby zaszła reakcja chemiczna konieczne jest wprowadzanie katalizatora, jakim jest
nikiel.
Wielka kampania antycholesterolowa wspierana przez znakomite skądinąd autorytety, jaka przez ostatnie lata była prowadzona przez środowisko medyczne
skutecznie wyparła z wielu domów masło na rzecz margaryn, tymczasem zaś
najnowsze badania naukowe rehabilitują masło i cholesterol.