Wyświetl Pojedyńczy Post
  #18  
Nieprzeczytane 23-02-2009, 10:38
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Kiełki elizki na zdrowie!

http://img291.imageshack.us/img291/6237/kiekielizki.jpg
Witam.Prezentuję moje kiełki wyhodowane w 4 czy 5 dni w domu,a wyborny dodatek do kanapek,sałatek,surówek,zupy i do czego tam sobie kto wrzuci.Naczynie do kiełkowania kupiłam w aptece ziołowej u przemiłego starszego pana, co to wszystkie leki ma w głowie.Pojemnik kosztuje ok.20 i kilku złotych,do tego nasiona specjalne ,niezaprawiane,także w tej aptece.Jest tu soja,rzodkiewka/już zjedzona i dlatego pierwszy pojemnik już pusty/no i rzeżucha.Nasion można kupić sobie do wyboru.
Nie potrzeba żadnych podłoży,bo dna nakładanych na siebie naczyń są specjalnie żłobione w rowki.Sypiesz sobie w te pojemniki nasiona,nalewasz do pierwszej ok.2 szklanki ciepławej wody i zamykasz.Woda krąży sama poprzez specjalne lejki wewnętrzne.Gdy się przeleje do najniższego zbiornika,wtedy ją wylewasz.
Obserwacja kiełkowania tez jest ciekawa.Nie ma tu żadnej chemii-dodajesz tylko wodę.Myslę ,że kiełki są stokroć lepsze od nafaszerowanych chemią nowalijek.Spróbuj!
http://img16.imageshack.us/img16/1156/kielkielizki2.jpg
Lubię moje kiełki obserwować i jeść.Rodzina jest /hi,hi/zmuszana do spożywania,a jak nie chcą,to przemycam je w różnych potrawach....czego i Tobie życzę.Smacznego!

Dorzucam jeszcze kawałek artykułu o kiełkach
"
"Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.
Do niedawna były kojarzone z kuchnią Dalekiego Wschodu. Na szczęście białawe, półprzezroczyste łodyżki szybko znalazły swoje miejsce w jadłospisach z innych części świata. Najpierw docenili je kucharze, a potem dietetycy i lekarze. Dzisiaj Amerykanie dodają je niemal do wszystkiego, a Anglicy nazywają duszą roślin.
Esencja zdrowia
W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.
Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.
Uprawa domowa
Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze."
Ze strony:http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1059/67/
Odpowiedź z Cytowaniem