Miodownik przekładany kremem mlecznym
Składniki na miodownik z kremem mlecznym:
Blaty miodowe:
500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
200 g masła
szklanka cukru (150 g)
2 jajka (rozmiar M)
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem z mleka w proszku:
300 ml płynnego mleka
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka w proszku (350 g)
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
400 g kajmaku
100 g orzeszków ziemnych niesolonych
Miodownik z kremem mlecznym to przepyszne, mięciutkie i puszyste ciasto, przełożone kajmakiem i kremem z mleka w proszku i posypane orzeszkami. Zawsze znika w mgnieniu oka. Wychodzi wysokie, podzielne i słodkie (ale nie mdlące). Będzie idealne na każdą okazję: święta, imieniny, imprezy w pracy, czy po prostu jako deser do popołudniowej kawy.
Składniki na miodownik z kremem mlecznym:
Blaty miodowe:
500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
200 g masła
szklanka cukru (150 g)
2 jajka (rozmiar M)
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem z mleka w proszku:
300 ml płynnego mleka
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka w proszku (350 g)
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
400 g kajmaku
100 g orzeszków ziemnych niesolonych
Przygotowanie
Blaty miodowe
Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z sodą. Do miski wbij również jajka, dodaj cukier i miód. Zimne masło posiekaj drobno nożem lun zetrzyj na tarce i dodaj do reszty składników. Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Podziel je na 3 równe części, zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylep pierwszą częścią ciasta. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz około 18 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Tak samo piecz drugi i trzeci blat miodowy.
Krem z mleka w proszku
Płynne mleko wymieszaj z mlekiem w proszku za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Masło przełóż do miski i ucieraj z cukrem przez 3-4 minuty. Następnie, cały czas ucierając dokładaj po łyżce masy mlecznej. Mieszaj do połączenia się składników.
Na każdym blacie ciasta rozsmaruj po 1/3 kajmaku. Jeden z blatów przełóż na blaszkę. Wyłóż na niego połowę kremu mlecznego, nakryj drugim blatem i wyłóż drugą część kremu. Ciasto nakryj trzecim blatem miodowym. Wierzch posyp rozdrobnionymi orzeszkami. Możesz je rozdrobnić przekładając do woreczka foliowego i uderzając tłuczkiem do mięsa. Ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
|