Wyświetl Pojedyńczy Post
  #42  
Nieprzeczytane 15-07-2011, 18:42
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

Piec chlebowy,duży pobielany stał w sieni.Babcia ciasto zarabiała w drewnianej niecce zwanej też dzieżą.Okrągłe bochenki wsuwała w czeluść nagrzanego pieca na drewnianej okrągłej łopacie. Z resztek ciasta piekła przepyszne podpłomyki z kminkiem.Na ciepły podpłomyk kładła trochę masła, które sie zaraz topiło.to był dopiero smakołyk!
Pamiętam ,jak po wystudzeniu pukała w spód chleba-czy to było sprawdzanie jakości pieczywa? nie wiem.Przed odkrojeniem pierwszej kromki/ zwanej piętką/ nożem krzyż na bochenku kreśliła.Uczyła nas zawsze, że chleb trzeba szanować, a jak kromka upadnie na podłogę,to dmuchnąć i pocałować, żeby chleb-dar boży- przeprosić.Dzisiaj beztrosko tyle chleba wyrzuca się na śmietnik...
0003829.jpg-fotka ze strony http??wiano.eu/article/690
Odpowiedź z Cytowaniem