Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1841  
Nieprzeczytane 29-03-2023, 19:40
basia2002's Avatar
basia2002 basia2002 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: Wrocław,dolnośląskie
Posty: 105 800
Domyślnie


W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka nie tylko wyglądają dekoracyjnie, ale są też smaczne.

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo
6 torebek herbaty
2 plasterki szynki
2 plasterki żółtego sera
2 łyżeczki majonezu,
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
sałata do dekoracji

Sałatę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy i odcinamy 1/3 od dołu. Z obu części wyjmujemy żółtka. W garnuszku lub małym garnku zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy do niej mniejsze części białka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Szynkę i ser drobniutko siekamy. Mieszamy z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Białe części – trzony grzybków – napełniamy farszem i ustawiamy na sałacie, farszem do dołu. Do ciemnych części (kapelusze) wkładamy niewielką ilość farszu. Nakładamy na trzonki i lekko dociskamy.


Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego.
__________________
Moje obrazy, pochodzą z dostępnych stron w internecie.

Ostatnio edytowane przez basia2002 : 29-03-2023 o 19:46.
Odpowiedź z Cytowaniem