Może niezbyt tradycyjny, bo z zastosowaniem miksera, ale można też ucierać go w makutrze ...
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
200 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
aromat waniliowy lub cytrynowy, albo skórka starta z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy.
Dodać żółtka, aromaty i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając.
Dodać mąkę ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować.
Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno i pianę delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 - 25 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C.
Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
Miękka polewa czekoladowa:
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę.
Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do otrzymania gładkiej polewy.
Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.
* Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu ponad 18%)
ilość masła można zmniejszyć o połowę lub nawet o 3/4.
Smacznego :-).