Wyświetl Pojedyńczy Post
  #35  
Nieprzeczytane 29-11-2012, 21:02
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Jak już jesteśmy blisko Czech,to zobaczmy co oni jedzą.
Tak kuchnia czeska jak i słowacka słyną ze znakomitych
zup zasmażanych.Tradycyjną potrawą Czechów jest gęś,
podawana z jabłkami ale posypana kminkiem.Wielki rozgłos
w/w kuchnie zyskały dzięki swoim knedlom,przyrządzanym
na różne sposoby,zwłaszcza jako dodatek do mięs.

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CZOSNKOWA
--------------------------------------------

Pęczek włoszczyzny,kilka ziaren pieprzu,ziela,liść laurowy
2cebule,12-14 ząbków czosnku,olej do usmażenia cebuli
kieliszek czerwonego wina,1żółtko ,100ml.śmietany,
przyprawy :sól,pieprz,majeranek
WYKONANIE
---------------
Ugotować wywar z włoszczyzny,dodając 5przekrojonych
ząbków czosnku,gotować 40-50minut.Cebulę pokroić w
kostkę ,udusić na oleju,dodać rozmaiażdżone ząbki czosnku
/7-9 ząbków/chwile poddusić,zalać wywarem,pogotować
z 20 minut,dodać majeranek.Na 5minut przed końcem
dodać czerwone wino.Po wystudzeniu zupy,dodać żółtko
rozmącone ze śmietaną.
Można podawać z grzankami z serem żółtym
Zupę można ugotować też na wywarze mięsnym.
Można ją zmiksować blenderem na zupe krem.
Polecam ją zwłaszcza w okresie kiedy łapiemy najwięcej
infekcji,jest naprawdę rozgrzewająca.
W Czechach i na Morawach narodowym napojem jest piwo.
znamy znakomity Pilzner.
Natomiast na Słowacji,ciągle się utrzymują tradycje węgierskie
i więcej się spożywa wina.
Mnie osobiście bardzo smakuje smażony ser żółty,który
wymaga szybkiego i krótkiego smażenia oraz knedliczki
różnego rodzaju.
SER ŻÓŁTY PANIEROWANY
---------------------------------
Jest to bardzo szybkie danie obiadowe,można w 10 minut
przygotować obiad,ser żółty,panierujemy jak kotlet schabowy,
można też między dwa plasterki sera dać plasterek szynki,lub kiełbasy szynk.
najlepszy jest ser twardy,miękki się nie nadaje.
Ser musi mieć na wierzchu rumianą skórkę,ale nie może
się wylewać ze środka,dlatego musi być smażony na dobrze
rozgrzanym oleju,i krótko.
Odpowiedź z Cytowaniem