Wyświetl Pojedyńczy Post
  #21  
Nieprzeczytane 21-03-2011, 10:50
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Czosnek
i warzywa należące do rodziny czosnkowatych: cebula, por, szczypiorek

Czosnek jest jednym z najstarszych ziół leczniczych.

Zawiera wiele witamin i minerałów a także aminokwasy, ma działanie antynowotworowe i wzmacnia organizm podczas leczenia konwencjonalnego. Badania epidemiologiczne wskazują na zmniejszenie się raka nerki i prostaty u tych chorych, którzy spożywają duże ilości czosnku. Poza tym związki siarki zawarte w czosnku osłabiają rakotwórcze działanie nitrozoamin i związków n-nitrozo, powstających w pieczonym na grilu mięsie oraz podczas palenia papierosów. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy,piersi, płuc, prostaty a także białaczki.

Aktywne związki czosnku, wyzwalające się podczas jego wyciskania, są znacznie łatwiej przyswajalne gdy rozpuści się je w niewielkiej ilości oliwy.

Zastosowanie: Posiekany/ wyciśnięty czosnek lub cebulę można delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek, zmieszać z duszonymi na parowarze warzywami lub podsmażonymi warzywami i połączyć z kurkumą. Można go spożywać na surowo lub dodawać do sałatek lub kanapek z pełnoziarnistego chleba z masłem organicznym lub oliwą z oliwek.
Odpowiedź z Cytowaniem