Czosnek
i warzywa należące do rodziny czosnkowatych: cebula, por, szczypiorek
Czosnek jest jednym z najstarszych ziół leczniczych.
Zawiera wiele witamin i minerałów a także aminokwasy, ma działanie antynowotworowe i wzmacnia organizm podczas leczenia konwencjonalnego. Badania epidemiologiczne wskazują na zmniejszenie się raka nerki i prostaty u tych chorych, którzy spożywają duże ilości czosnku. Poza tym związki siarki zawarte w czosnku osłabiają rakotwórcze działanie nitrozoamin i związków n-nitrozo, powstających w pieczonym na grilu mięsie oraz podczas palenia papierosów. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy,piersi, płuc, prostaty a także białaczki.
Aktywne związki czosnku, wyzwalające się podczas jego wyciskania, są znacznie łatwiej przyswajalne gdy rozpuści się je w niewielkiej ilości oliwy.
Zastosowanie: Posiekany/ wyciśnięty czosnek lub cebulę można delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek, zmieszać z duszonymi na parowarze warzywami lub podsmażonymi warzywami i połączyć z kurkumą. Można go spożywać na surowo lub dodawać do sałatek lub kanapek z pełnoziarnistego chleba z masłem organicznym lub oliwą z oliwek.
|