Wyświetl Pojedyńczy Post
  #57  
Nieprzeczytane 11-12-2012, 20:05
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

A CO MOŻNA DOBREGO POWIEDZIEĆ O MAKU?
W latach osiemdziesiątych trudno było znaleść
jakąkolwiek literaturę na temat właściwości maku.
Pani I.Gumowska autorka wielu książek i publikacji
na temat zdrowego odżywiania,miała również problem
właśnie z makiem,a wszystko to było przez narkomanów,
którzy z makówek i słomy makowej produkowali narkotyki.
Kiedyś wszędzie można było spotkać kwitnące łany maku,
w chwili obecnej mamy zakaz uprawy maku,a
przecież polska tradycyjna
wigilia Bożego Narodzenia bez maku i miodu nie może się obyć.
Mak,roślina pochodząca z Azji była uprawiana już w epoce brązu
w jednej główce maku potrafi być 30tysięcy nasion.W rolnictwie liczy
mak ''ślepak''czyli z zamkniętą makówką a nie patroch
z którego byle podmuch mak wysypuje.
Mak ma duże właściwości odżywcze,przeciwdziała miażdżycy,
udrażnia tętnice,dobrze wpływa na pracę serca,poprawia
ukrwienie mózgu,zawiera duże ilości witaminyA,C,D,E oraz
z grupyB,następnie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
minerały:wapń,który korzystnie wpływa na stan mineralizacji
kości i krzepliwości krwi,dalej,fosfor,żelazo i magnez.Mak ma
również właściwości uspokajające,łagodzące i nasenne.
Zawiera duże ilości błonnika,białka i węglowodanów.

SEROWNIK Z MAKOWYM CIASTEM
--------------------------------------------
Ciasto makowe:
--------------------
1szklanka maku
1/2szklanki miodu
12dag.masła
3jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-----------------------
1kg.dobrego sera
6jaj
2szklanki cukru
25dag.masła
1torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
bakalie,1łyżka mąki kartoflanej
Lukier:1szklanka cukru pudru,sok cytrynowy
Dodatkowo pół tabliczki gorzkiej czekolady i bułka tarta do formy

WYKONANIE
-----------------
Mak zalać wrzątkiem z dnia na dzień,osączyć,dwa razy zemleć.Dodać miód
i utrzeć razem.Masło utrzeć z żółtkami,dodać mak i proszek do pieczenia.
Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą,wylać na posmarowaną masłem
i wysypaną bułką foremkę i podpiec 15 minut. w temp.200stopni.
Ser zemleć,żółtka utrzeć z cukrem,dodawać zmiękczone masło i ser,wsypać
budyń,bakalie,wymieszać,pod koniec dodać pianę z białek i mąkę kartoflaną.
Delikatnie wymieszać,wyłożyć na podpieczony spód i piec 35-40 minut,w temp.
220stopni.,przygotować lukier,posmarować ciasto,następnie czekoladą roztopioną
w kąpieli wodnej,udekorować fantazyjnie brzegi,a na środku zrobić choinkę.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 11-12-2012 o 20:31.
Odpowiedź z Cytowaniem