Nowy,ulepszony przepis na placek spod kamienia...prosto z Bodzentyna.Autorka - Magda twierdzi,że to także bardzo stary przepis.
Ciasta nie potrzeba ściskać pod kamieniami .Oczywiście lepszy ma smak po 2 dniach od przełożenia masą.
Smak także bardzo dobry.To taki bardziej śmietanowiec,takie mam wrażenie.
Składniki:
mąki - 1kg
śmietana - o,5 litra
masło - 0.5 (kostki)
jajka(żółtka) - 2
soda - 1 łyżka
cukier 1 szklanka
kakao - 3łyżki
Sposób robienia:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 3 części, do trzeciej części dodać kakao, wypiec każdy placek osobno, przełożyć masą, przesączyć cytryną.
Masa:
śmietany - o,5
cukier - 1 szklanka
Ubić, przełożyć placki.
Ups!Nie wiem co to znaczy przesączyć cytryną???Jak tylko uzyskam wiadomość,zaraz napiszę.
|