Dziękuję
Elu, cenię sobie Twój wpis
.
A dalej:
Imbir
To kolejna przyprawa, znana od tysiąca lat w chińskiej medycynie, jako silny środek przeciwzapalny i antyoksydant. Jest skuteczniejszy od witaminy E. Zwalcza również niektóre komórki rakowe, a ponadto ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Napar z imbiru pomaga pozbyć się nudności po chemioterapii i radioterapii, łagodzi wszelkie problemy gastralne.
Działa w stosunkowo krótkim czasie.
Oprócz naparu można zastosować imbir również jako bazę do sosów, dodatek do sałatek i warzyw.
Napar z imbiru
- można przygotować z korzenia imbiru lub z jego wersji sproszkowanej.
Do smaku można dodać wyciąg z agawy lub trochę cytryny, rzecz gustu.
Korzeń imbiru umyć i np: połowę pokroić na cienkie plasterki, zamoczyć we wrzątku na 10-15 minut pod przykryciem. Można pić taki napój na zimno lub gorąco.
Herbata imbirowa
2 kubki wody
4-6 plasterków p grubości min. 3 milimetrów świeżego imbiru, nieobranego ze skórki
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Wodę gotujemy i dodajemy pokrojone plasterki z imbiru. Całość gotujemy do czasu, gdy woda będzie miała jasnobrązowy kolor- około 15 minut. Dodajemy sok z cytryny i mód.