Wyświetl Pojedyńczy Post
  #44  
Nieprzeczytane 03-12-2012, 17:42
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Post

ŚWIĘTA TUŻ,TUŻ,POMALUTKU SIĘ ZBLIŻAJĄ....
Świąteczne menu Polaków wbrew pozorom jest
bardzo zróżnicowane.Obok kanonu,czyli karpia
który króluje na naszych stołach,i klusek z makiem,
na wigilijny stół serwowane są potrawy charakterystyczne
dla danego regionu.
ŚLĄZAKOWI Wigilia kojarzy się z zupą grzybową,kapuśnicą
z grzybami, z siemiątką(zupa z konopii),makówkami,oraz
moczką tj.rybny rosół z piwem,piernikiem,bakaliami
i suszonymi owocami.

GÓRAL nie wyobraża sobie świąt BOŻEGO NARODZENIA
bez podhalańskich serów-oscypka i bundza-ser owczy typu
twarogowego w kształcie bohenka.Naturalne,smażone,wędzone
zdobią wszystkie góralskie stoły.Ludzie gór uwielbiają też
bukty,czyli kopytka i moskole-podpłomyki z ziemniaków.

NA PÓŁNOCY POLSKI..
KASZUBI podczas uroczystych świąt podają brzadowyzypę
zupę z suszonych owoców i bałmkuchy czyli sękacze.
Wkaszubskich domach podaje się grzyby w białym sosie,
no i nie może zabraknąć ryb.Więc podawane są:karp w maśle
karp w sosie czosnkowym,karp nadziewany,flądra w galarecie,
pstrąg z migdałami,szczupak w sosie chrzanowym,śledź w
śmietanie,śledź po rybacku,marynowany i sałatki rybne.

WIELKOPOLANIN-poza umiłowanymi pyrami,podawanymi do
wszystkich dań,podaje karpia w sosie piernikowym,zupę z
konopii,poznańskimi makiełkami z maku i bakaliami i na deser
podaje szyszki z kaszy i bakalii.

NA ŚWIĄTECZNYM STOLE KUJAWIAKA
Będą podawane smażone i gotowane ryby:liny,sumy,certy
piskorze,chrumpie,bąki i barwany,będzie też zupa
,sliwkowo-gruszkowa z kluskami z mąki żytniej.

TRADYCJE KULINARNE MAZOWSZA
Obfitują w dary lasu,a więc zupy z borowików z lanymi
kluskami zabielanej śmietaną oraz krokiety z kapustą i
podgrzybkami,nie zabraknie też ryb,oraz świątecznych
dań z dziczyzny,gdzie będzie królował pasztet z zająca.

MAŁOPOLSKA
Specjały odwołują się do tradycji galicyjskich .
Krakus nie wyobraża sobie świąt bez karpia
faszerowanego serem,jajkiem i pieczarkami
oraz słynnych pierogów z suszonymi śliwkami,orzechami
i cynamonem.W pierwszy i drugi dzień świąt na stołach
króluje mięso-kaczka z kaszą i grzybami,krakowska
i lisiecka kiełbasa oraz salceson z musztardą.

PODKARPACIE
Tereny Beskidu Niskiego
Barszczyk czerwony z uszkami.Fasola Jaś gotowana razem
z marchewką i śliwkami suszonymi,pierogi z grzybami,pierogi
z suszonymi śliwkami,kluski z makiem,ryba smażona
ziemniaki pieczone w mundurkach,zupa grzybowa z pęczakiem
krokiety z kapustą i z grzybami,kompoty z suszonych owoców.

WŚRÓD RODZIN POCHODZĄCYCH Z KRESÓW WSCHODNICH
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śliżyków-pieczonych
kluseczek z makiem oraz kisielu owsianego.Podaje się też
rolmopsy po wileńsku,smażone uszka do barszczu,śledzie
grzyby w cieście,oraz obowiązkowo kutia.
Odpowiedź z Cytowaniem