Wyświetl Pojedyńczy Post
  #56  
Nieprzeczytane 10-12-2012, 22:53
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

W wielu polskich domach na wieczerzę wigilijną podaje się
kutię,kluski z makiem,makowce...a Ślązacy mają swój specjał:
WIGILIJNE MAKÓWKI.Jak wiadomo,mak,miód i bakalie przez
wieki symbolizowały szczęście dla domostwa i całej rodziny.
Wielu mieszkańców ziemi śląskiej wciąż w to wierzy i dlatego
podaje się tutaj 24 grudnia ukochane przez wszystkich makówki
w każdym domu robi się je podobnie.
MAKÓWKI WIGILIJNE
------------------------
images.jpg

1chałka
200g.zmielonego dwukrotnie maku
200ml.mleka
2łyżki miodu
50g.masła
bakalie:po 2 łyżki orzechów,rodzynek ,migdałów,skórki
pomarańczowej.
wykonanie
---------------
Ugotować mak w mleku razem z miodem i masłem.
Dodać połowę bakalii i na małym ogniu doprowadzić do
wrzenia.Wystudzić masę.Chałkę pokroić na plastry.Układać
warstwami w salaterce na przemian,chałkę i masę makową.
Wierzch makówek posypać resztą bakalii,dodatkowo można
udekorować kruchymi ciasteczkami i tartą czekoladą.
Odpowiedź z Cytowaniem