Wyświetl Pojedyńczy Post
  #2  
Nieprzeczytane 22-09-2017, 15:41
Chleb dobry Chleb dobry jest offline
 
Zarejestrowany: Sep 2017
Miasto: Warszawa
Posty: 1
Post

E-322 – to symbol lecytyny – tej samej którą kupujemy w aptece dla zdrowia serca i układu nerwowego.
Wbrew temu co pisze autorka artykułu lecytyna nie przedłuża zauważalnie świeżości pieczywa. Dodaje się jej bardzo mało na ogół mniej niż 0,1%.
E-471 – są to tzw. mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Substancja uznawana jest za nieszkodliwą. W organizmie człowieka trawiona jest tak samo jak inne tłuszcze.
E-471 dodaje się np. do kaszek dla niemowląt.
Dozowanie E-471 do pieczywa rzadko przekracza 1%.
Najciekawsze jest to, że właśnie po dodaniu E-471 miękisz pieczywa pszennego zaczyna się robić nieco wilgotny w środku – czyli taki jak wg autorki powinien być dobry chleb.
Odpowiedź z Cytowaniem