Kruszonka lasowiacka
Kruszonka lasowiacka
I ciasto:
60 dag mąki
30 dag margaryny
6 żółtek
1/2 proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
30 dag cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej kakao, a trzecią zostawić jaka jest. Ciasta dobrze schładzamy.
II ciasto:
6 białek
20 dag cukru pudru
Do posypania:
10 dag orzechów włoskich lub laskowych
10 dag rodzynek
Wykonanie: ubić białka na sztywno z cukrem. Na spód blachy położyć ciasto ze śmietaną, które należy posmarować powidłem śliwkowym. Na to wyłożyć połowę bezy z białek. Ścierać na tarce ciasto z kakao i wykładać resztę bezy. Na bezę rozrzucić pokruszone orzechy i rodzynki. Na wierzch
zetrzeć resztę białego ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, od czasu do czasu wypuszczając nadmiar wilgoci. Upieczone ciasto jest rumiane i chrupiące.
|