04-08-2020, 23:50
|
|
Stały bywalec
|
|
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Koronowo
Posty: 25 105
|
|
Bigosik z młodej kapusty.
Główkę kapusty poszatkować na dowolną grubość. Wg. gustu. Zaparzyć wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.
Nie gotować, tylko kilka razy zamieszać.
Po ok.20 min. odcedzić wodę i ponownie zalać wrzącą wodą.
Dodać łyżkę smalcu, pół łyżeczki Vegety, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować do miękkości.
Na patelni podsmażyć kiełbasę np. śląską, pokrojoną w kosteczki i cebulkę. Połączyć z kapustą. Dodać koncentrat pomidorowy - ilość wg. uznania...
Dosmaczyć wg. gustu - solą, cukrem i octem.
Poddusić pod przykryciem na małym ogniu ok 1/2 godź.
I to wszystko. Smacznego.
__________________
Ostatnio edytowane przez Jolina : 05-08-2020 o 00:13.
|