Wyświetl Pojedyńczy Post
  #42186  
Nieprzeczytane 18-09-2021, 09:25
gynek66's Avatar
gynek66 gynek66 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Żernica/Gliwice
Posty: 9 956
Domyślnie

Witej Bogusia. Co do ciemnych winogron , dorzuć śliwek węgierek najlepiej . Bez pestek , oczywiście co 8 śliwkę wrzuć pestkę na aromat. Ale musisz dać spirytus. On wyciąga te dobra z tych śliwek. Bez spirytusu , to nie nalewka tylko kompot. 3/4 spirytus, a 1/4 alkohol.
Cukier trzcinowy , do nalewek najlepszy.
A jak zrobisz Twoja sprawa.
Pochmurno chłodno u nas + 14 u nas.

Ja już winogron wszystko oberwał wino robie z niego to SOLARIS ,-32 litry wina się robi.
Wczoraj reszte oberwałem winogron 3,70 kg, dołożyłem 2,5 kg agrestu , i zrobiłem sok. Fantastyczny wyszedł jasny - 8 litrów soku.
Dziś muszę oberwać maliny po południu. Wczoraj były za mokre. Dzisiaj bardziej na baczności stoją. Maliny to POLANY. Łodygi obcinam w Styczniu, w Lutym 10 cm. od ziemi. Na wiosnę się krzewią
Dobrej soboty..
palę w piecu bo chłodno w domu.
__________________
Eugeniusz. P.. Jak szybko mija czas..
Odpowiedź z Cytowaniem