|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
witaminy na wzmocnienie
witam serdecznie.
Zacząłem niedawno chodzić na basen. Z tym, że czasem nie mam siły po całym dniu. Myślicie, że jakieś suplementy, witaminy by mi pomogły? Dodam, że nic mi już nie dolega, byłem wczoraj u lekarza odebrać badania, wszystko jest w porządku. Myślałem o żeń szeniu bo to dobrze na kondycję wpływa. A Wy coś bierzecie? |
#2
|
|||
|
|||
hmmm.... tabletki z żeń szeniem są o tyle dobre, że ten składnik faktycznie poprawia sprawność fizyczną. poza tym biała herbata ma działanie przeciwutleniające. Może vigor spróbuj? Albo są takie tabletki bodymax sport. Tam chyba żeń szeń jest
|
#3
|
||||
|
||||
Ja też zauważyłam że,w tym roku to "wiosenne przemęczenie" coś za długo trwa.Już po krotkim wysiłku np.pracy w ogrodzie opadam z sił.
Pewno, wiek robi swoje.Ale widzi mi się że musi być też jakaś jeszcze inna przyczyna szybkiego męczenia się. Też, tak jak wy panowie,myślę o jakimś wspomożeniu organizmu. Poczekam ,zobaczę może ktoś coś nam podpowie. |
#4
|
||||
|
||||
Ps.
Dodam jeszcze że w okresie jesienno-zimowym piłam codziennie rano na czczowodę z miode i cytryną..przygotowywaną z wieczora.to bardziej pod k,atem odporności na przeziębienia...ale czuję jakoś podświadomie że nie powinnam była ZAPRZESTAWAĆ picia tego specyfiku,..ze dodawało by mi też siły,niewiem...może się mylę,ale przecież miód jest dobry na wszystko.Więc? |
#5
|
||||
|
||||
jesli masz silne pzreświadczenie ,że coś Ci pomaga to używaj tego....pomagac będzie podwójnie..Halinko teraz świeża pokrzywa wokół nas, na krew, na wzmocnienie..nic tylko pić sok, jeść w sałatkach, robic mód pokrzywowy.......
|
#6
|
|||
|
|||
Cytat:
Śmichy chichy, a pokrzywa jest niedoceniana, Francuzi jedzą sałatki z pokrzyw i świeżego mniszka, a u nas się je tępi, na wszelkie sposoby. |
#7
|
||||
|
||||
Ja z teorii ,to od lat wiem, żepokrzywa i mniszek są "ZIELSKIEM" pełnym witamin i minerałów.Ale i od lat nie mogę przełamać swego oporu co do ich użycia.
Najgorszy pierwszy raz.... |
#8
|
|||
|
|||
Od lat ładuję pokrzywę do wszystkich zup
i sałatek, sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, nie zmienia więc smaku innych potraw, do rosołu też. |
#9
|
||||
|
||||
Tak Halinko, to nie jest jakiś smak , który by odstręczał..raczej obojetny, a w mieszninie innych warzyw wogóle znika, moze sok z pokrzywy nie każdemu odpowiadac , bo ma troche jakby żelazisty smak,ale jak wiem ,że to sama moja siła, zdrowie i buduje moja krew, to nic to....
|
#10
|
||||
|
||||
Cytat:
Mam pytanie - czy gotowanie nie zabija właściwości ??
__________________
Jadzia G |
#11
|
||||
|
||||
Znam osobę która zawsze na wiosnę pije sok z pokrzywy w celu poprawienia wynikow z krwi.Wyniki (czerwone ciałka krwi)zawsze po takiej kuracji poprawiaja się.Poza sezonem zajada się wątróbką soute a jak ma okazję wypija niewielka ilość surowej lekko solonej krwi wieprzowej.Po takich kuracjach nie musi brać leków na poprawienie zawartości żelaza we krwi.
__________________
"Innego życia nie będzie". |
#12
|
|||
|
|||
Cytat:
część ginie, część zostaje, na pewno zostają makro i mikroelementy. |
#13
|
|||
|
|||
Pokrzywa w ogrodkach wielkich miast ma wiecej zanieczyszczeń niz z niej pozytku , ale w czystym plenerze ponoć OK , a wiosenna kuracja pokrzywowa bardzo zalecana. Co do drobiowej i innej wątrobki - sa liczne glosy ,ze tam sie właśnie gromadza różne różnosci , ktorymi ten biedny drób i cielęta sa faszerowane.
Tak wiec pozostaje , wedlug rad W. Elizy , młody mniszek, jestem za , tylko czy on dlugo musi być w tym klasztorku ,zeby był skuteczny ? |
#14
|
|||
|
|||
Cytat:
acz młody, lepiej pod paragraf nie podpadać. |
#15
|
||||
|
||||
O pokrzywach:
Dla zdrowia i urody Wodne wyciąg z liści i ziela pokrzywy pobudzają przemianę materii. Wykazują również słabe działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, przeciwgośćcowe, hamujące krwawienie. Udowodniono, że napary z pokrzywy posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka. Wskazane, więc będą szczególnie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, nadmiarowymi kilogramami. Niewątpliwie ekstrakty z pokrzywy przyniosą ulgę cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, anemii czy wreszcie odczuwającym ogólne osłabienie organizmu. Wyciągi z pokrzywy uchodzą również za lek przeciwcukrzycowy – nieznacznie obniżają poziom glukozy we krwi i pobudzają czynność trzustki, co wiąże się ze zwiększonym wytwarzanie enzymów trzustkowych. W zielu i korzeniach pokrzywy stwierdzono istnienie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu (substancji z grupy immunoglobulin), który nie tylko chroni organizm przed inwazją wirusów, ale najprawdopodobniej również przed niektórymi nowotworami. Pokrzywa w kosmetyce Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce. Wzmacniają włosy, przeciwdziałają ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi, stąd też wchodzą w skład szamponów, odżywek, płukanek, maseczek, lotionów, pianek, żeli i innych gotowych preparatów pielęgnacyjnych i leczniczych. Kiedyś dużym powodzeniem cieszyły się kuracje pokrzywowe, polegające na piciu soku z młodych pokrzyw. Wiosna jest idealną porą na taką kurację. Taki sok można przyrządzić w sokowirówce lub za pomocą miksera. Po odcedzeniu należy go pić od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez okres dwóch tygodni. Pokrzywa kuchni Pokrzywa może wzbogacić naszą dietę nie tylko w formie naparu czy soku do picia, ale również jako przyprawa i składnik potraw. Wierzchołki łodyg i młode listki nadają się do przyprawiania zup z wiosennych warzyw, do kartoflanki, sosów ziołowych i sałatek. Można ją przyrządzać tak jak szpinak – młode, wymyte listki, zalewa się wrzątkiem, gotuje do miękkości (ok. 10 min), a następnie przyprawia wg. uznania. Z racji tego, że pokrzywa zawiera sole organiczne, które nie stanowią obciążenia dla nerek, może być z powodzeniem wykorzystywana w dietach, w których zaleca się ograniczenie spożycia lub wykluczenie soli kuchennej. http://www.fit.pl/dietadlaciebie/pok... 81,0,0,0.html No nie wiem jak ten sok się uzyskuje? Czy ktoś wie dokładnie z własnego doświadaczenia? Znalazłam jeszcze coś takiego: "Sok pokrzyw : zrywamy w rękawiczkach nisko nad ziemią całe rośliny. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie, aby usunąć kurz, brud i resztki ziemi. Następnie drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Przeciętnie z kilograma pokrzyw (trochę więcej przy żegawce) otrzymujemy od 300 do 500 g czystego soku. Sok ten następnie przechowujemy w lodówce, nie dopuszczając do zamarznięcia. Niektórzy specjaliści polecają przed włożeniem do lodówki zaprawienie soku solą (2 pełne łyżeczki na 500 g soku), aby się nie psuł. Pijemy łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem. Po dwóch tygodniach robimy tygodniową przerwę. http://www.medigo.pl/artykul/1022__N...pokrzywy_.html Jeden powiada 1 łyżkę,a drugi-1 łyżeczkę! |
#16
|
||||
|
||||
myślę, ze łyżka będzie dobra, dzieci łyzeczkę....mozna i przez sokowirówkę.....ale wartosci nie do pzrecenienia...a mniszek w smaku też nie jest zły....
|
#17
|
||||
|
||||
Tak się przejęłam tymi pokrzywami,że czytam i czytam...Malwinko dzięki za opinię.
Ktoś napisał,że pieczenie po poparzeniu mija,gdy posmarujemy miejsce bolące oliwką. Jeszcze tu sporo ciekawego o tym "leku" z Bożej apteki http://www.baza24.pl/art/pokrzywa.pdf np.z miodem,ze spirytusem...itd Nie mam sokowirówki,a ktoś wymyślił,aby wyciskać przez gazę. |
#18
|
||||
|
||||
Czytam i czytam o tych pokrzywach i jestem podbudowana, że nie tylko ja stosuję to ziólko, a stosuję je od lat. Jest naprawdę nieocenione. Jest to naturalne lekarstwo, a jeżeli chodzi o smak, to przecież tego soku ze świeżej pokrzywy pije się niewiele, więc można to przełknąć, tak jak każde inne lekarstwo, a w surówkach to faktycznie nie czuć smaku. A herbatka z suszonej pokrzywy jest całkiem dobra . Więc korzystajmy z tego daru natury, szczególnie teraz na wiosnę.
|
#19
|
||||
|
||||
Nie mam możliwości sama zbierać ziół więc kupuję gotowe w aptece i mam pytanie czy są one miej wartościowe niż te zbierane samodzielnie?
|
#20
|
||||
|
||||
Dzieki Antylko za wsparcie, takie głosy podnoszą wartosć porady hihi....ale naprawdę , nie lekceważcie zalet pokrzywy..acha dla wytrzymałych, ale zdeterminowanych- chłostanie stawów pokrzywami w przypadku dolegliwości stawowych przynosi znaczną ulgę....
|
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne - komentarze | zewrze | Ogólny | 10 | 09-10-2018 10:42 |
Kiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika - komentarze | Bożena60 | Ogólny | 6 | 07-02-2012 17:52 |
Jesienne przesilenie? Tran doskonały na wzmocnienie odporności - komentarze | szarotka | Ogólny | 51 | 30-10-2011 11:51 |
Co na wzmocnienie i poprawę apetytu ?? | Rostov | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 7 | 12-03-2010 14:27 |
Sami zobaczcie ile okropnosci moze wywołac głupi brak witaminy PP | grazyna | Profilaktyka i zdrowy styl życia | 3 | 03-06-2009 20:37 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|