|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Regionalna kuchnia podkarpacka
Kuchnia polska jest raczej kuchnią regionów. I to jej zdecydowany atut. Inne potrawy goszczą na stołach podlaskich, inne na Podhalu, a jeszcze inne u nas, w województwie podkarpackim.
Podkarpacie może poszczycić się najbardziej różnorodną kuchnią regionalną i największą liczbą certyfikowanych produktów tradycyjnych, zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju. I to wlaśnie my możemy tutaj wstawiać nasze tradycyjne dania, które znamy lub których przepisy otrzymałyśmy od naszych mam, krewnych, sąsiadów. Zaczynam: Proziaki Składniki (porcja na 40 proziaków): 1 kg mąki, Półtorej łyżeczki sody ½ litra kwaśnego mleka (lub kefiru) 1 łyżeczka soli 2-3 jajka. Wykonanie: Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, powinno być luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać szklanką placki. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. |
#2
|
|||
|
|||
Fuczki to pyszne placki z kiszonej kapusty. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są bardziej oryginalne i dzięki kiszonej kapuście zdecydowanie zdrowsze.
Składniki: 250 g kapusty kiszonej 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko Pół łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie: Kapustę poszatkować. Gotować do miękkości i następnie odcedzić i ostudzić. Mleko wymieszać z mąką, jajkiem i przyprawami. Dodać kapustę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia. |
#3
|
||||
|
||||
Basko,
świetny wątek ... będę zaglądać i wykorzystywać niektóre przepisy ; kuchnia regionalna to zawsze coś nowego i ciekawego pozdrawiam |
#4
|
|||
|
|||
Hreczanyki
przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Składniki: 1 kg kaszy gryczanej 1 kg mięsa mielonego 5 jaj 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: Kaszę ugotować, zmieszać z mięsem, dodać jajka, przyprawy, czosnek. Dobrze wymieszać. Smażyć na gorącym oleju (jak kotlety mielone). Do tego sos na zimno: śmietana z czosnkiem i koperkiem lub na ciepło sos grzybowy. |
#5
|
||||
|
||||
Oooo jak fajnie,super pomysł..
G R A T U L U J Ę. Mimo że jestem weganką,bedę zaglądać,obiecuję. |
#6
|
|||
|
|||
Pieróg dachnowski z kaszą gryczaną
Składniki: 1/2 l mleka 2 jaja 5 dkg drożdży 1 kg mąki szczypta soli i cukru 1/2 szkl. oleju Farsz: 1 szkl. kaszy gryczanej kg ziemniaków 2 cebule podsmażone sól+pieprz do smaku Wykonanie: Letnie mleko, mąka, jaja i drożdże, sól i cukier - wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośniecia Ziemniaki ugotować, sparzyć kaszę na farsz - do tego dodać przysmazoną na złoty kolor cebulkę. Doprawić solą i pieprzem. Na wyrosniete ciasto nalożyć farsz i przykryć ciastem, posmarować jajkiem i włożyc do piekarnika. Piec około 30-40 minut |
#7
|
|||
|
|||
Gomółki- dobra przekąska do piwa i nie tylko
przysmak wielkości orzecha włoskiego, w kształcie stożka, jego smak i zapach zależy od dodawanych przypraw, kminku, papryki, mięty, ziół, czosnku. Składniki: 1 kg sera chudego dobrze ogrzanego 1 jajko 1 żółtko (do posmarowania) kminek, sól do smaku Wykonanie: Ser zmielić w maszynce, wymieszać z jajkiem, dodać kminek i sól. Wszystko dokładnie połączyć. Uformować małe kulki, zrobić na nich szpic. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Włożyć na blachę i podgrzewać 5 minut. Tę czynność powtarzać co 3–4 godziny, aż gomółki będą suche. Ten proces może trwać 2–3 dni Ostatnio edytowane przez Basko : 24-09-2014 o 12:14. |
#8
|
|||
|
|||
Hreczanyki
przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Składniki: 1 kg kaszy gryczanej 1 kg mięsa mielonego 5 jaj 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: Kaszę ugotować, zmieszać z mięsem, dodać jajka, przyprawy, czosnek. Dobrze wymieszać. Smażyć na gorącym oleju (jak kotlety mielone). Do tego sos na zimno: śmietana z czosnkiem i koperkiem lub na ciepło sos grzybowy. Przepisy dostałam od Znajomych , od Przyjaciół i są superrrr |
#9
|
|||
|
|||
Super wątek i całkiem nieznane przepisy.
|
#10
|
|||
|
|||
Cebulaki – pyszne!
Mięso drobiowe np. filety z drobiu, wołowe lub wieprzowe pokroic w plastry grubsze i pobić Cebule obrać i pokroic w grubsze plastry, posolic lub dać jarzynke lub vegetę. Ugotować jajko na twardo , obrać i pokroc na ćwiartki Kiełbasę lub boczek(do wyboru) pokroic w długą kostkę Na pobite płaty mięsa nakładać po trochę cebuli, ćwiartkę jajka, pokrojony boczek lub kiełbasę, zawinąć drugą stroną mięsa, obwiązać dobrze nitką do szycia lub powbijać wkałaczki(by męso się nie ozleciało), obtaczać w mące i przysmazyć z obu stron na smalcu. Sos do cebulaków: jedna marchewkę i pietruszkę obrać i pokroć w kosteczkę, pora pokroić w plasterki, dać smalcu i troszkę wody i gotować do miękkości jarzyn; następnie następnie do tego sosiku włożyć obsmażone cebulaki i niech to wszystko jeszcze trohę pokipi; jeżeli będzie za rzadkie- dać troszkę mąki lub zasmażki. I gotowe. Gołąbki –inne niż wszystkie Główkę kapusty wsadzić do baniaka z wrzącą woda , lekko osoloną i gotować kapustę do miękkości, gdy będzie miękka, odcedzić i poodcinać liście od głąba kapuścianego, ułożyć liście na tacce do ostygnięcia. 1 szklankę ryżu zalać 2 szklankami wody i wstawić baniaczek do piekarnika by się zaparzał. Osobno: na patelnię dajemy wszystkie jarzyny jakie mamy- najlepiej mrożone, czyli : marchewkę, kalarepę, szparagówkę, groszek, kalafior(można dać troszkę białej kapusty) następnie kroimy w kostkę obraną cebulę i dusimy ze smalcem na wolnym ogniu. Usmażone jarzyny odstawiamy do wystygnięcia. Do zaparzonego ryżu dodajemy usmażone jarzyny, oraz kawałek drobno pokrojonej w kostkę kiełbasy, następnie troszkę vegety , mahę i pieprz do smaku( musi być troszkę pikantniejsze), razem wszystko mieszamy i jeśli za malo pikantne, dodajemy ktoryś z tych dodatków. Następnie tak wymieszany ryż dajemy na liście kapusty, zawijamy liściem. Na spód brytfanki lub baniaczka dajemy dwa , trzy listki tej ugotowanej kapusty, następnie układamy ciasno gołabki jeden obok drugiego, na wierzch gołabków możemy położyć jeszcze dwa , trzy listki kapustki , podlać wodą i wsadzić do piekarnika. Pilnować by się nie przypaliły , gdy będą miękkie, można spożywać. Smacznego! |
#11
|
|||
|
|||
Szwaby- pyszotaaaa
Ziemniaki obrac i ugotowac , odcedzic, wystudzic i zemlec na maszynce o dronym sicie. ¾ z tych ziemniakow wymieszac za zmielonym serem bialym, posolic , dodac pieprz do smaku( farsz jest taki sam jak do pierogów) Parę surowych ziemniaków obrać , zetrzeć na tarce, odcisnąć, ale tego soku nie wylewać! - zrobi się z niego krochmal; Następnie do tych ziemniaków dodajemy te ¼ część zostawionych ziemniaków ugotowanych i zmielonych, wbijamy jedno cale jajko i dajemy kopiatą łyzkę maki ziemniaczanej i dodajemy ten krochmal z utartych ziemniaków, wymieszamy wszystko na jednoiltą masę. Nastepnie bierzemy te ziemniaki wymieszane z serem, formujemy na ręce w kulki lub owale i obtaczamy je w tej surowej masie ziemniaczanej(musi ona calosciowo pokryc ten farsz). Do baniaczka wlewamy wode, lekko ja solimy i gotujemy, gdy woda zacznie kipiec lekko wkladamy szwaby do wody gotujemy do miekkosci, nastepnie wyciagamy lyzka cedzakowa – możemy zlac zimna woda lub bezposrednio spozywac ze smietana lub skraweczkami Smacznego! |
#12
|
|||
|
|||
Prawdziwy barszcz ukraiński
Fasolę opłukać, zalać wodą, odstawić do namoczenia i w tej wodzie ugotować. Marchew, pietruszkę, kawaleczek selera, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Można dać kawaleczek pachnacej i dobrze podwędzonej kiełbasy lub skrzydełko lub kawaleczek wędzonego boczku ( lepszy smak) Surowe buraki ( 2-3 mniejsze) obrać, pokroić w kostkę , dać masła i dusić chwilę, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć około 20 minut. Kapustę umyć, cienko poszatkować , włożyc do gotujacego sie wywaru z włoszczyzny. Dodać do gotującego sie wywaru z włoszczyzny, a następnie dodać buraki podsmażone z cebulką, sól, odrobinę cukru i przecier pomidorowy. Na koniec dodajemy dwa ząbki czosnku pokrojone lub wyciśniete przez praskę oraz szklankę ugotowanej fasoli . Smacznego! cdn.... |
#13
|
|||
|
|||
Cytat:
Nie bedzie to pierog dachnowski, ale........ nadziany kapusta kiszona, doprawiona tak jak do pierogow wigilijnych smakuje wysmienicie. |
#14
|
|||
|
|||
Panepuchy
podaje się na ciepło, zaraz po ugotowaniu. Jest to danie bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki 2 żółtka 20 g drożdży stopione masło (50 g) 2 łyżki cukru szklanka mleka sól do smak Wykonanie: Rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Po ok. 20 minutach gdy wyrosną dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy jeszcze przez chwilę, przykrywamy naczynie i czekamy aż całość wyrośnie. Następnie kładziemy je na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Składamy dwa krążki (jeden na drugi), umieszczając pomiędzy nimi niewielką ilość owocowego nadzienia: marmolady lub powideł. Brzegi łączymy ściskając je palcami. Tak przygotowane odstawiamy na oprószoną mąką deskę i przykrywamy tkaniną, czekając aż ciasto dodatkowo wyrośnie. Zagotowujemy wodę w garnku, na który nakładamy sito lub ścierkę obwiązaną sznurkiem, tak, aby materiał był naprężony. Gdy woda się zagotuje, kładziemy drożdżowe krążki na ściereczkę, ale tak, by się nie stykały i przykrywamy wysoką pokrywką lub drugą ściereczką. „Parujemy” przez ok. 7-8 minut. Panepuchy podajemy gorące, polane masełkiem lub ze śmietaną |
#15
|
||||
|
||||
Oooo jej,znam tem przepis..moja MAMA często nam
przyżądzała,uwielbiałyśmy i jadłyśmy na ciepło,to były czasy,zapachy,oj wrociły wspomnienia. POZDRAWIAM. |
#16
|
|||
|
|||
Krężałki lub kryżałki
Składniki:
1 duża kapusta, 1 główka czosnku, sól, czysta woda (źródlana lub mineralna niegazowana), olej lub śmietana Kilka małych główek kapusty dzielimy na ćwiartki i gotujemy. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przegotowaną wodę studzimy, solimy i dodajemy 5 ząbków czosnku, uprzednio rozgniecionych. Do wywaru wkładamy ugotowaną kapustę i odstawiamy na kilka godzin. To proste danie najlepiej smakuje z ziemniakami, polane śmietaną lub olejem słonecznikowym. |
#17
|
|||
|
|||
Żur owsiany (kyselycia)
Składniki:
300 g mąki owsianej, 250 g drożdży, 1 skrawek chleba, 1 litr wody, 1 łyżka kminku, 1 cebula Kyselycię można przygotować z owsianej mąki, płatków owsianych, lub owsianej krupy. Do przygotowania 3-3,5 lita żuru potrzebujemy półlitrowy słoik mąki owsianej, 25 g drożdży, kawałek ciemnego chleba. Składniki zalewamy litrem ciepłej wody, nakrywamy przykrywką i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyciskamy masę przez gazę, dolewamy około 2 litry wody, 1-2 łyżeczki kminku i gotujemy mieszając, aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu, dodajemy cebuli (można podsmażyć na oleju) czosnek i sól. Na koniec dodajemy liść laurowy, pieprz, olej lniany. Żur najlepiej smakuje z ziemniakami, chlebem, gotowanym bobem lub fasolą. |
#18
|
|||
|
|||
Ryżowiec
Składniki:
2 czubate szklanki mąki 1 jajko i drożdże 2 szklanki mleka 4 szklanki ryżu 8 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru łyżkę masła Wykonanie: Z mleka, mąki soli, drożdży i jajka zrobić ciasto drożdżowe średnio gęste. Dokładnie wyrobić, posypać mąką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, w tym czasie trzeba ugotować ryż, opłukać go zimną wodą i gotować bez przerwy mieszając. Gdy ryż zaczyna się robić miękki dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i jeszcze chwilę gotujemy. Potem go przykrywamy, żeby nie wystygł. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z jednej części zrobić na stolnicy placek i wyłożyć ryż. Przycisnąć drewnianą łyżką, żeby się skleił. Drugą częścią ciasta przykładamy ryż. Na wierzch trzeba posmarować rozbitym jajkiem i włożyć do średni |
#19
|
|||
|
|||
Futomski bulwiok
Bieda-potrawa z Podkarpacia (podobno z okolic Futomy). Dziś już nie taka biedna - do ciasta drożdżowego dodaje się bowiem tłuszcz i jajka, farsz jednak nadal robi się mieszając ser z gotowanymi ziemniakami (oraz podsmażoną cebulką). Charakterystyczny dla tego regionu dodatek mięty nadaje plackowi ciekawego smaku i aromatu.
Ciasto (proporcje orientacyjne, robiłam "na oko"): 1/2 kostki drożdży ok. 600-700 g mąki pszennej ok. szkl. mleka 50 g masła 2 jajka 1 żółtko sól cukier Nadzienie: ok. 20o g białego sera 5-6 ziemniaków jedna cebula sól pieprz świeża mięta Zaczynić drożdże (rozpuścić w części mleka, zasypać odrobiną cukru i mąką). Gdy ruszą, dodać mąkę, jajka, żółtko i sól. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, dodać do ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodawać po trochu mleka (ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze w duży kwadrat/prostokąt, przykryć, zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180'C i przygotować farsz - ugotowane ziemniaki ugnieść z serem, dodać podsmażoną cebulkę i posiekane liście mięty, doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na środek placka - nadmiar ciasta po bokach założyć do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Piec ok. 50 min - podawać ciepłe. |
#20
|
|||
|
|||
Kruszonka lasowiacka
Kruszonka lasowiacka
I ciasto: 60 dag mąki 30 dag margaryny 6 żółtek 1/2 proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 30 dag cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej kakao, a trzecią zostawić jaka jest. Ciasta dobrze schładzamy. II ciasto: 6 białek 20 dag cukru pudru Do posypania: 10 dag orzechów włoskich lub laskowych 10 dag rodzynek Wykonanie: ubić białka na sztywno z cukrem. Na spód blachy położyć ciasto ze śmietaną, które należy posmarować powidłem śliwkowym. Na to wyłożyć połowę bezy z białek. Ścierać na tarce ciasto z kakao i wykładać resztę bezy. Na bezę rozrzucić pokruszone orzechy i rodzynki. Na wierzch zetrzeć resztę białego ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, od czasu do czasu wypuszczając nadmiar wilgoci. Upieczone ciasto jest rumiane i chrupiące. |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
kuchnia i medycyna,potrawy z różnych stron świata,ciekawostki,wszystko o KUCHNI od A- | iwasiwa | Kuchnia, kulinaria | 2498 | 20-03-2023 14:45 |
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. | kufa86 | Kuchnia, kulinaria | 79 | 30-09-2022 13:51 |
Kuchnia-moja pasja-przepisy | pozytywna | Hobby, pasje | 8 | 25-03-2022 13:17 |
Wakacyjna kuchnia: niedoceniony kalafior - komentarze | fredzia44 | Ogólny | 3 | 18-07-2012 20:56 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|