|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1381
|
||||
|
||||
faceBóg
|
#1382
|
||||
|
||||
ok
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1383
|
||||
|
||||
Ewangelia (z gr. εὐαγγέλιον, euangelion, dosł. dobra nowina) – w starożytności termin używany jako określenie nagrody dla osoby przynoszącej dobrą nowinę.
Obecnie używa się go w następujących znaczeniach: jako określenie gatunku literatury stosowanej, pisma chrześcijańskie opisujące życie, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa jako jedna z ksiąg Nowego Testamentu (pisana wielką literą), ewangelią w sensie ścisłym w chrześcijaństwie jest nazywana nauka o Jezusie Chrystusie i zbawieniu; Nowy Testament[edytuj | edytuj kod] Ewangelie kanoniczne wchodzą w skład Nowego Testamentu. Współczesne kościoły chrześcijańskie za natchnione uznają cztery Ewangelie, powstałe prawdopodobnie w następujących latach[a]: Ewangelia według św. Marka: ok. 68–73 r.[1] lub ok. 65-70[2] Ewangelia według św. Mateusza: ok. 70–100[1] lub ok. 80-85[2]. Niektórzy konserwatywni badacze utrzymują, że powstała przed rokiem 70., szczególnie ci, którzy nie uważają Ewangelii według św. Marka za pierwszą. Ewangelia według św. Łukasza: ok. 80–100, większość badaczy podaje rok 85[1] lub ok. 80-85[2] Ewangelia według św. Jana: ok. 90-100[2] lub ok. 90–110[3]. Przeważa pogląd, że Ewangelia ta była pisana etapami, więc nie ma konkretnej daty opracowania całości.
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1384
|
||||
|
||||
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1385
|
||||
|
||||
Wesołych świąt ;-) Szczęśliwego Nowego Roku
SERDECZNOŚCI W PODRÓŻY ŻYCZĄ WSZYSTKIM NAJLEPSZYCH W ŻYCIU I WESOŁYCH ŚWIĄT ;-) SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
przepis na świąteczno-noworoczny dobry humor z mojej książki "O kuchni z ziemi włoskiej do Polski" Polska sałatka - jajka z pieczarkami i pietruszką diVillaGiardinoTV składniki procedury 4 jajka gotowane – pokroić na kostkę 4 pieczarki – przegotować 1 pietruszka – listki wymieszać z 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine 1 szczypta sól 1 szczypta pieprz Polish salad - eggs with mushrooms and parsley diVillaGiardinoTV ingredients and preparation 4 eggs cooked - cut into cubes 4 mushrooms - boil 1 parsley - leaves mix with 1 tablespoon mayonnaise 1 tablespoon olive oil extra virgin 1 pinch of salt 1 pinch of pepper Polnisches-Salat - Eier mit Pilzen und Petersilie diVillaGiardinoTV Zutaten un Vorbereitung 4 Eier gekocht - in Würfel geschnitten 4 Champignons - Kochen Petersilie 1 - Blätter mischen mit 1 EL Mayonnaise 1 EL Olivenöl extra vergine 1 Prise Salz 1 Prise Pfeffer Salade polonais - oeufs avec champignons et persil diVillaGiardinoTV composants de la procédure 4 oeufs cuits - les couper en cubes 4 champignons - faire bouillir 1 persil - feuilles mélanger avec 1 cuillère à soupe de mayonnaise 1 cuillère à soupe d'huile d'olive extra vierge 1 pincée de sel 1 pincée de poivre
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1386
|
||||
|
||||
Prosta i niepracochłonna sałatka.Zrobię. RADOSNYCH ŚWIĄT!
|
#1387
|
||||
|
||||
Cytat:
Miłego weekendu ! na deser dzisiaj przed weekendem przepis wypróbuj i to - extra !!! Mam kilka innych, które już opisywałem. W brudnopisie upraszczam dawki - np można nie używać soli, nie stosuję cukru. Trzeba doprawiać po swojemu. Moja intencja to kuchnia inspirowana śródziemnomorską prostotą, nieco technik z użyciem woka, nieco Okinawy z sashimi czy ceviche po polsku ze śledziem niesolonym itp. Lubię prostotę i żeby było bardzo tanio. Np zredukowałem listę zakupów do 30-50 pozycji "włoszczyzny". Raczej nie uznaję fusion w kuchni. Wyczyny telewizyjnych kucharzy prominentów celebrytów wsypujących z torebek do gara przyprawy oraz skwapliwe strzepywanie do garnka oblizanej łyżki napawa mnie wielim obrzydzeniem. Nie do pomyślenia na wizji dla cudzoziemców i zdecydowana antyreklama dla tych restauratorów. Kuchnia na oczach gościa to ideał. Staram się zrobić bazę danych i tabele. Mniej więcej nowy koncept jest taki nazwa przepis i produkty lub wykonanie. Aktualnie mieszkam z Gaetano. Rano kawa obowiązkowo. Wieczorem robi kolację. Mam tu jeszcze raz przepisy na 5 dalszych łatwych i blyskawicznych sałatek, które znikaja natychmiast ze stołu. 1. burak, a. pietruszka czosnek lub b. zamiast czosnku śledź i inny sznyt kostka paski buraków (gotuję buraki w łupinie potem obieram i szatkuję) Też je kiszę xyś zoś samoś czyli. 2. fasolka Jaś duży lub z puszki odlać męt do zupy np barszczu ukraińskiego bez wylewania aby nic nie marnować jędrna czysta fasolka i pietruszka nać oliwa sól pieprz lub chili 3. kartofle zamiast buraka i śledź z cebulką 4. po grecku marKewKa w paski julienne a cebula w talarki no i pomidory z puszki lub kartonika ew. koncentrat sól pieprz "pietruska" oliwa z oliwek i sos dobry sam albo na śledzie ... Portugalska pietruszka z czosnkiem, chili i rozmarynem diVillaGiardinoTV składniki procedury 1 pietruszka nać 1 ząbek czosnek – rozgnieść pokroić 1 gałązka rozmaryn – same igiełki 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine 1 szczypta sól 1 papryczka zamiast pieprzu Portuguese parsley with garlic, chilli and rosemary diVillaGiardinoTV components of the procedure 1 parsley leaves 1 clove of garlic - crushed and cut 1 sprig of rosemary - the same needles 1 tablespoon olive oil extra virgin 1 pinch of salt 1 chili pepper instead Portugiesische Petersilie mit Knoblauch, Chili und Rosmarin diVillaGiardinoTV Zutaten und Vorbereitung 1 Petersilienblätter 1 Knoblauchzehe - zerkleinert 1 Zweig Rosmarin – nur die Nadeln 1 EL Olivenöl extra vergine 1 Prise Salz 1 Chilischotte geschnitten - statt Pfeffer
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1388
|
||||
|
||||
http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliglota
http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliglota
Szczególne predyspozycje do wykształcenia znajomości wielu języków mają osoby, które zetknęły się z tymi językami w dzieciństwie (na przykład z racji wychowywania się w rodzinie wieloetnicznej lub dorastania w wielojęzycznej społeczności). Z wiekiem, zdolności językowe ulegają osłabieniu[5]. Co więcej, poznawanie wielu języków w młodym wieku rozwija również ogólne zdolności językowe; osoby, które w dzieciństwie uczyły się więcej niż jednego języka, łatwiej przyswajają kolejne języki obce w swoim dorosłym życiu[5]. Osoby dorosłe uczą się języków obcych w inny sposób, niż dzieci; mają słabszą pamięć, jednak w większym stopniu wykorzystują techniki kojarzenia i systematycznie zdobywaną wiedzę o regułach gramatycznych poznawanego języka[6].
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1389
|
||||
|
||||
http://translate.google.pl/#pl/en/
http://translate.google.pl/#pl/en/
Nie trzeba być poliglotą by tłumaczyć teksty znam niemiecki angielski francuski i rozumiem włoski trochę uczyłem się rosyjskiego łaciny i esperanto moja pamięć jest z wiekiem gorsza - już nie fotograficzna jak niegdyś - ale mam nadal szybki komputer w głowie i im mniej komórek tym mniej jest opóźnień - bo jak udowodniono inteligencja rośnie z wiekiem no i plus doświadczenie życiowe. ok ?!
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1390
|
||||
|
||||
Monolog – wypowiedź jednego podmiotu, będąca całością znaczeniową i formalną, w przeciwieństwie do dialogu, składającego się z wypowiedzi niesamodzielnych.
Monolog wyraża myśli i uczucia mówiącego. Wyodrębnia się różne rodzaje monologów, występujących w dziełach literackich: wypowiedzi relacjonujące przeżycia podmiotu, będące swoistą autocharakterystyką, wygłaszane do samego siebie; wypowiedzi o charakterze narracyjnym; wypowiedzi kierowane do konkretnych realnych adresatów (wykład, przemówienie).
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1391
|
||||
|
||||
w przeszłości wyproszono mnie z trzech wątków, skasowano długie teksty, pozbawiono wstawiani formatowania i obrazków.
nigdy nie miałem intencji spamowania tylko chęć dzielenia spostrzeżeń. tu nie szkodzę nikomu i niczemu - mam tempo i notatnik. ok.
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1392
|
||||
|
||||
Kuchnia molekularna – rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Pionierem takiego podejścia do kuchni był już Sir Benjamin Thompson. Termin "kuchnia molekularna" powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This. Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal. http://pl.wikipedia.org/wiki/El_Bulli El Bulli – restauracja, uhonorowana 3 gwiazdkami przez Przewodnik Michelin. Znajduje się ona w Roses, na Costa Brava w Hiszpanii, a jej szefem kuchni był Ferran Adria[1]. W restauracji podawana była kuchnia molekularna[2]. Jest to niewielka restauracja z widokiem na zatokę, ale została określona jako "obdarzony największą wyobraźnią twórca haute cuisine na tej planecie" (oryg. "the most imaginative generator of haute cuisine on the planet"). Znane czasopismo "Restaurant" uhonorowało El Bulli tytułem najlepszej restauracji na świecie (The San Pellegrino World's 50 Best Restaurants) 5 razy (rekord) w 2002, 2006, 2007,2008 i 2009 roku. Restauracja była otwarta wyłącznie w sezonie od kwietnia do września. Rezerwacje były przyjmowane tylko w jednym dniu w roku, w październiku roku poprzedzającego rezerwację. Liczba ta była ograniczona do 8000 posiłków w sezonie, przy 800 000 chętnych do rezerwacji ok. 400 chętnych na stolik. Średnia cena posiłku to 250 euro. Na kwiecień 2008 roku, restauracja zatrudniała 42 kucharzy.
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1393
|
||||
|
||||
Anthony Bourdain No Reservations S07E12 El Bulli
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1394
|
||||
|
||||
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1395
|
||||
|
||||
Noma :: The best restaurant in the world
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1396
|
||||
|
||||
Etyka:
a) eudajmonizm – najwyższą wartością jest zadowolenie, stan harmonii, równowagi i spokoju ducha; nad namiętnościami powinien panować rozum, który nakazuje zachować umiar; zarówno brak jak i nadmiar przyjemności niepotrzebnie zakłócają spokój ducha b) intelektualizm – od przyjemności zmysłowych ważniejsze są przyjemności umysłowe
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1397
|
||||
|
||||
Wczoraj Gaetano zrobił nam na kolację makaron luinguine z pieczarkami
jak zwykle oliwa, czosnek, peperoncino=chili, pieczarki, parmezan pycha poznałem filozofię doboru rodzaju makaronu do składników i strategie kolejności dodawania składników
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1398
|
||||
|
||||
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta
makarony dzieli się na długie i krótkie płaskie okrągłe bez i z otworem w środku idzie o ich zdolność do wchłaniania sosów
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1399
|
||||
|
||||
w sprawie rytualnego uboju i fiaska rolników
jest jeden sposób generalnie wspieram weganizm ale znam bardzo tani sposób na humanitarną śmierć ... he he bez IG Farben i cyklonu b ... ... ale trochę podobnie pomysł z wegetariańskich w 99% Indii
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
#1400
|
||||
|
||||
__________________
Christophe Jean de V. __VILLA_GARDEN__ __ SZKOŁA ŻYCIA __ ------ po prostu ----- Dom i Gospodarstwo Zdrowia Publicznego Bolero M. Ravel kto podróżuje dwa razy żyje __________________ |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Agenci Podróży - 55 plus bez granic - komentarze | es55ca | Ogólny | 16 | 30-05-2008 08:27 |
Wspomnienia z podróży | ignesja | Podróże, turystyka | 7 | 19-05-2008 21:16 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|