menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Profilaktyka i zdrowy styl życia
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1381  
Nieprzeczytane 18-12-2013, 10:43
Siri's Avatar
Siri Siri jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2010
Posty: 24 514
Domyślnie faceBóg

Ewangelia Chrystusa zawsze aktualna i tego się trzymajmy!

Odpowiedź z Cytowaniem
  #1382  
Nieprzeczytane 19-12-2013, 10:47
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
OK ok

Cytat:
Napisał Siri
Ewangelia Chrystusa zawsze aktualna i tego się trzymajmy!

ok ok ok ok ok ok
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1383  
Nieprzeczytane 19-12-2013, 10:50
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

Ewangelia (z gr. εὐαγγέλιον, euangelion, dosł. dobra nowina) – w starożytności termin używany jako określenie nagrody dla osoby przynoszącej dobrą nowinę.

Obecnie używa się go w następujących znaczeniach:

jako określenie gatunku literatury stosowanej, pisma chrześcijańskie opisujące życie, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa

jako jedna z ksiąg Nowego Testamentu (pisana wielką literą),

ewangelią w sensie ścisłym w chrześcijaństwie jest nazywana nauka o Jezusie Chrystusie i zbawieniu;

Nowy Testament[edytuj | edytuj kod]
Ewangelie kanoniczne wchodzą w skład Nowego Testamentu. Współczesne kościoły chrześcijańskie za natchnione uznają cztery Ewangelie, powstałe prawdopodobnie w następujących latach[a]:

Ewangelia według św. Marka: ok. 68–73 r.[1] lub ok. 65-70[2]
Ewangelia według św. Mateusza: ok. 70–100[1] lub ok. 80-85[2]. Niektórzy konserwatywni badacze utrzymują, że powstała przed rokiem 70., szczególnie ci, którzy nie uważają Ewangelii według św. Marka za pierwszą.
Ewangelia według św. Łukasza: ok. 80–100, większość badaczy podaje rok 85[1] lub ok. 80-85[2]
Ewangelia według św. Jana: ok. 90-100[2] lub ok. 90–110[3]. Przeważa pogląd, że Ewangelia ta była pisana etapami, więc nie ma konkretnej daty opracowania całości.
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1384  
Nieprzeczytane 19-12-2013, 13:40
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=DkG2m8K8dzo
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1385  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 06:57
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie Wesołych świąt ;-) Szczęśliwego Nowego Roku

SERDECZNOŚCI W PODRÓŻY ŻYCZĄ WSZYSTKIM NAJLEPSZYCH W ŻYCIU I WESOŁYCH ŚWIĄT ;-) SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU

przepis na świąteczno-noworoczny dobry humor z mojej książki "O kuchni z ziemi włoskiej do Polski"

Polska sałatka - jajka z pieczarkami i pietruszką
diVillaGiardinoTV

składniki procedury

4 jajka gotowane – pokroić na kostkę
4 pieczarki – przegotować
1 pietruszka – listki

wymieszać z

1 łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz

Polish salad - eggs with mushrooms and parsley
diVillaGiardinoTV

ingredients and preparation

4 eggs cooked - cut into cubes
4 mushrooms - boil
1 parsley - leaves

mix with

1 tablespoon mayonnaise
1 tablespoon olive oil extra virgin
1 pinch of salt
1 pinch of pepper
Polnisches-Salat - Eier mit Pilzen und Petersilie
diVillaGiardinoTV

Zutaten un Vorbereitung

4 Eier gekocht - in Würfel geschnitten
4 Champignons - Kochen
Petersilie 1 - Blätter

mischen mit

1 EL Mayonnaise
1 EL Olivenöl extra vergine
1 Prise Salz
1 Prise Pfeffer

Salade polonais - oeufs avec champignons et persil
diVillaGiardinoTV

composants de la procédure

4 oeufs cuits - les couper en cubes
4 champignons - faire bouillir
1 persil - feuilles

mélanger avec

1 cuillère à soupe de mayonnaise
1 cuillère à soupe d'huile d'olive extra vierge
1 pincée de sel
1 pincée de poivre
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1386  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 07:24
Zdzisia's Avatar
Zdzisia Zdzisia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Gdańsk
Posty: 1 567
Domyślnie

Prosta i niepracochłonna sałatka.Zrobię. RADOSNYCH ŚWIĄT!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1387  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:09
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
OK

Cytat:
Napisał Zdzisia
Prosta i niepracochłonna sałatka.Zrobię. RADOSNYCH ŚWIĄT!
Dzięki bdb Zdzisiu!

Miłego weekendu !

na deser dzisiaj przed weekendem przepis wypróbuj i to - extra !!! Mam kilka innych, które już opisywałem. W brudnopisie upraszczam dawki - np można nie używać soli, nie stosuję cukru. Trzeba doprawiać po swojemu. Moja intencja to kuchnia inspirowana śródziemnomorską prostotą, nieco technik z użyciem woka, nieco Okinawy z sashimi czy ceviche po polsku ze śledziem niesolonym itp. Lubię prostotę i żeby było bardzo tanio. Np zredukowałem listę zakupów do 30-50 pozycji "włoszczyzny". Raczej nie uznaję fusion w kuchni. Wyczyny telewizyjnych kucharzy prominentów celebrytów wsypujących z torebek do gara przyprawy oraz skwapliwe strzepywanie do garnka oblizanej łyżki napawa mnie wielim obrzydzeniem. Nie do pomyślenia na wizji dla cudzoziemców i zdecydowana antyreklama dla tych restauratorów.

Kuchnia na oczach gościa to ideał. Staram się zrobić bazę danych i tabele. Mniej więcej nowy koncept jest taki nazwa przepis i produkty lub wykonanie. Aktualnie mieszkam z Gaetano. Rano kawa obowiązkowo. Wieczorem robi kolację.

Mam tu jeszcze raz przepisy na 5 dalszych łatwych i blyskawicznych sałatek, które znikaja natychmiast ze stołu.

1. burak,
a. pietruszka czosnek lub
b. zamiast czosnku śledź

i inny sznyt kostka paski buraków
(gotuję buraki w łupinie potem obieram i szatkuję)
Też je kiszę xyś zoś samoś czyli.

2. fasolka Jaś duży lub z puszki odlać męt do zupy np barszczu ukraińskiego bez wylewania aby nic nie marnować

jędrna czysta fasolka i pietruszka nać oliwa sól pieprz lub chili

3. kartofle zamiast buraka i śledź z cebulką

4. po grecku marKewKa w paski julienne a cebula w talarki no i pomidory z puszki lub kartonika ew. koncentrat sól pieprz "pietruska" oliwa z oliwek i sos dobry sam albo na śledzie ...

Portugalska pietruszka z czosnkiem, chili i rozmarynem

diVillaGiardinoTV

składniki procedury

1 pietruszka nać

1 ząbek czosnek – rozgnieść pokroić

1 gałązka rozmaryn – same igiełki

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

1 szczypta sól

1 papryczka zamiast pieprzu

Portuguese parsley with garlic, chilli and rosemary

diVillaGiardinoTV

components of the procedure

1 parsley leaves

1 clove of garlic - crushed and cut

1 sprig of rosemary - the same needles

1 tablespoon olive oil extra virgin

1 pinch of salt

1 chili pepper instead

Portugiesische Petersilie mit Knoblauch, Chili und Rosmarin diVillaGiardinoTV

Zutaten und Vorbereitung

1 Petersilienblätter

1 Knoblauchzehe - zerkleinert

1 Zweig Rosmarin – nur die Nadeln

1 EL Olivenöl extra vergine

1 Prise Salz

1 Chilischotte geschnitten - statt Pfeffer
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1388  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:24
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliglota

http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliglota

Szczególne predyspozycje do wykształcenia znajomości wielu języków mają osoby, które zetknęły się z tymi językami w dzieciństwie (na przykład z racji wychowywania się w rodzinie wieloetnicznej lub dorastania w wielojęzycznej społeczności). Z wiekiem, zdolności językowe ulegają osłabieniu[5]. Co więcej, poznawanie wielu języków w młodym wieku rozwija również ogólne zdolności językowe; osoby, które w dzieciństwie uczyły się więcej niż jednego języka, łatwiej przyswajają kolejne języki obce w swoim dorosłym życiu[5].

Osoby dorosłe uczą się języków obcych w inny sposób, niż dzieci; mają słabszą pamięć, jednak w większym stopniu wykorzystują techniki kojarzenia i systematycznie zdobywaną wiedzę o regułach gramatycznych poznawanego języka[6].
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1389  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:30
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Uśmiech http://translate.google.pl/#pl/en/

http://translate.google.pl/#pl/en/

Nie trzeba być poliglotą by tłumaczyć teksty

znam niemiecki angielski francuski i rozumiem włoski trochę

uczyłem się rosyjskiego łaciny i esperanto

moja pamięć jest z wiekiem gorsza - już nie fotograficzna jak niegdyś - ale mam nadal szybki komputer w głowie i im mniej komórek tym mniej jest opóźnień - bo jak udowodniono inteligencja rośnie z wiekiem no i plus doświadczenie życiowe.

ok ?!
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1390  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:34
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
OK

Monolog – wypowiedź jednego podmiotu, będąca całością znaczeniową i formalną, w przeciwieństwie do dialogu, składającego się z wypowiedzi niesamodzielnych.

Monolog wyraża myśli i uczucia mówiącego. Wyodrębnia się różne rodzaje monologów, występujących w dziełach literackich:

wypowiedzi relacjonujące przeżycia podmiotu, będące swoistą autocharakterystyką, wygłaszane do samego siebie;

wypowiedzi o charakterze narracyjnym;

wypowiedzi kierowane do konkretnych realnych adresatów (wykład, przemówienie).
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1391  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:38
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

w przeszłości wyproszono mnie z trzech wątków, skasowano długie teksty, pozbawiono wstawiani formatowania i obrazków.

nigdy nie miałem intencji spamowania tylko chęć dzielenia spostrzeżeń. tu nie szkodzę nikomu i niczemu - mam tempo i notatnik. ok.
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1392  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:41
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

Kuchnia molekularna – rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Pionierem takiego podejścia do kuchni był już Sir Benjamin Thompson. Termin "kuchnia molekularna" powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.

Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.

http://pl.wikipedia.org/wiki/El_Bulli

El Bulli – restauracja, uhonorowana 3 gwiazdkami przez Przewodnik Michelin.

Znajduje się ona w Roses, na Costa Brava w Hiszpanii, a jej szefem kuchni był Ferran Adria[1]. W restauracji podawana była kuchnia molekularna[2]. Jest to niewielka restauracja z widokiem na zatokę, ale została określona jako "obdarzony największą wyobraźnią twórca haute cuisine na tej planecie" (oryg. "the most imaginative generator of haute cuisine on the planet"). Znane czasopismo "Restaurant" uhonorowało El Bulli tytułem najlepszej restauracji na świecie (The San Pellegrino World's 50 Best Restaurants) 5 razy (rekord) w 2002, 2006, 2007,2008 i 2009 roku.

Restauracja była otwarta wyłącznie w sezonie od kwietnia do września. Rezerwacje były przyjmowane tylko w jednym dniu w roku, w październiku roku poprzedzającego rezerwację. Liczba ta była ograniczona do 8000 posiłków w sezonie, przy 800 000 chętnych do rezerwacji ok. 400 chętnych na stolik. Średnia cena posiłku to 250 euro. Na kwiecień 2008 roku, restauracja zatrudniała 42 kucharzy.
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1393  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:43
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Uśmiech Anthony Bourdain No Reservations S07E12 El Bulli

http://www.youtube.com/watch?v=Ghf5gGKgAkg

Anthony Bourdain No Reservations S07E12 El Bulli
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1394  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:44
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=6UaMR5MdskE
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1395  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 10:45
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Uwaga Noma :: The best restaurant in the world

http://www.youtube.com/watch?v=jLpU75kFMNw

Noma :: The best restaurant in the world
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1396  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 11:10
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
OK

Etyka:

a) eudajmonizm – najwyższą wartością jest zadowolenie, stan harmonii, równowagi i spokoju ducha; nad namiętnościami powinien panować rozum, który nakazuje zachować umiar; zarówno brak jak i nadmiar przyjemności niepotrzebnie zakłócają spokój ducha

b) intelektualizm – od przyjemności zmysłowych ważniejsze są przyjemności umysłowe
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1397  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 11:16
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

Wczoraj Gaetano zrobił nam na kolację makaron luinguine z pieczarkami

jak zwykle oliwa, czosnek, peperoncino=chili, pieczarki, parmezan

pycha

poznałem filozofię doboru rodzaju makaronu do składników i strategie kolejności dodawania składników
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1398  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 11:48
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta

makarony dzieli się na długie i krótkie

płaskie okrągłe bez i z otworem w środku

idzie o ich zdolność do wchłaniania sosów
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1399  
Nieprzeczytane 20-12-2013, 12:19
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

w sprawie rytualnego uboju i fiaska rolników

jest jeden sposób

generalnie wspieram weganizm

ale znam bardzo tani sposób na humanitarną śmierć ... he he

bez IG Farben i cyklonu b ...

... ale trochę podobnie

pomysł z wegetariańskich w 99% Indii
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1400  
Nieprzeczytane 21-12-2013, 08:25
xys's Avatar
xys xys jest offline
odszedł...
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 16 457
Domyślnie

http://laki.net.pl/produkty.html

mam wielki wóz ze szczebelkami
__________________
Christophe Jean de V.
__VILLA_GARDEN__

__ SZKOŁA ŻYCIA __
------ po prostu -----
Dom i Gospodarstwo
Zdrowia Publicznego
Bolero M. Ravel
kto podróżuje
dwa razy żyje
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Agenci Podróży - 55 plus bez granic - komentarze es55ca Ogólny 16 30-05-2008 08:27
Wspomnienia z podróży ignesja Podróże, turystyka 7 19-05-2008 21:16

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:39.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.