menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Ogólny
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 19:27
enia60's Avatar
enia60 enia60 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Miasto: małopolska
Posty: 19 444
Post Kanapka – z czym jeść by była zdrowa? - komentarze


Komentarz do artykułu: Kanapka – z czym jeść by była zdrowa?
--------------------
cokolwiek położymy na kanapkę to drugorzędna sprawa-ważna jest baza,a więc niech to będzie pieczywo/chleb,bułka/ pełnoziarniste t.j. z pełnego przemiału;pszenne,żytnie,mieszane z dodatkiem lub bez otrąb,ziaren itp.ale ciemne pieczywo nie zawsze znaczy dobre,ponieważ często zabarwiane jest karmelem,a co tyczy się dodatków do kanapki to pamiętajmy o warzywach:zielona sałata,pomidor,ogórki ,rzodkiewki,szczypior,awokado i wiele innych to zależy od naszej wyobraźni,następnie to co proponuje nam w/w artykuł.W naszej tradycji kanapki pełnią b.ważną rolę ,to ważny element naszej diety do szkoły,do pracy,w podróż,na małe spotkania,więc traktujmy je ze szczególną uwagą-ponieważ w tej małej kanapeczce zmieścimy wszystko to co nam potrzebne:energię,oraz wszystkie składniki odżywcze ,a do tego gdy będzie podana z fantazją każdego zachęci do spożycia; życzę smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 27-10-2007, 19:45
Anielka's Avatar
Anielka Anielka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2006
Miasto: pomorskie
Posty: 11 336
Domyślnie

A to przepis na moja kanapke:gruby plaster sera odtłuszczonego .listek salaty.plaster pomidora,plaster cebuli i na to gruby plaster szynki drobiowej.Pychotka.Pozdrawiam,Aha ?chlebek? a po co chlebek?Name:  8e4d753.png
Views: 203
Size:  1.8 KB
__________________
1.-"Prawda jest taka, że ludzie dzielą się na przyzwoitych i kanalie, oba rodzaje człowieczeństwa są po obu stronach."
/maja59- senior/

Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 29-01-2008, 11:12
Bona's Avatar
Bona Bona jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: Tarnów
Posty: 566
Domyślnie kanapeczka pychotka

Cytat:
Napisał Anielka
A to przepis na moja kanapke:gruby plaster sera odtłuszczonego .listek salaty.plaster pomidora,plaster cebuli i na to gruby plaster szynki drobiowej.Pychotka.Pozdrawiam,Aha ?chlebek? a po co chlebek?Załącznik 9032
I to jest Anielko super przepis na kanapkę. Takie popieram. Dodałabym tu jeszcze może odrobinę zieleniny ale to już według upodobań. Twoją kanapkę wpisuje do swojego codziennego jadłospisu.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 21:48
Anilah's Avatar
Anilah Anilah jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Wrocław
Posty: 2 133
Domyślnie zdrowa kanapka

Nie ma nic zdrowszego i cenniejszego jak kiełki,oczywiście wyhodowane samemu w domu i kupowane w sklepie ze zdrową żywnością.Koniecznie w papierowej torebce bo w foli mogą być spleśniałe,czego często gołym okiem nie widać.Są zdrowe i smaczne i nie tylko do kanapek ale również można je dodawać do zup i różnych surówek.Do tego można kupić specjalne pojemniki.Najbardziej wartościowe kiełki to lucerna:odbudowuje florę jelit,ułatwia trawienie,ma wszystkie 8 aminokwasów egzogennych,które człowiek musi dostawać z pożywieniem.Praktycznie można z wszystkich nasion hodować kielki i wszystkie są bardzo wartościowe.Smacznego
__________________
Za pieniądze możesz kupić pozycję,ale nie szacunek.


http://anilah-mojepodroze.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 21:56
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Jak dla mnie
to z golonką (przynajmniej 0,5 kg) musztardą i chrzanem,
ewentualnie odpowiednio obfitym tatarem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 22:22
Basia.'s Avatar
Basia. Basia. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Polska
Posty: 13 157
OK

Cytat:
Napisał kufa86
Jak dla mnie
to z golonką (przynajmniej 0,5 kg) musztardą i chrzanem,
ewentualnie odpowiednio obfitym tatarem.
OCZYWIŚCIE BEZ CHLEBA !!!!!!!!!!!!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 22:33
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

No masz...
oczywiście.
Ewentualnie niewiele, dla smaku, najlepiej czarnego.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 22:37
renet's Avatar
renet renet jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Posty: 87
Domyślnie

Ja lubię różne kanapki w zależnosci od pory roku.
Ostatnio zajadam sie kanapkami z sałatą, wedliną i rzotkiewkami.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 22:56
jolita's Avatar
jolita jolita jest offline
odeszła...
 
Zarejestrowany: Nov 2006
Miasto: sopot
Posty: 27 028
Domyślnie

...............Name:  kanapka.gif
Views: 60
Size:  5.4 KB..................Name:  !cid_mail_wp.jpg
Views: 44
Size:  23.1 KB
__________________

obrazki oraz większość tekstów w moich post-ach pochodzi z ogólnodostępnych w net-cie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 23:27
enia60's Avatar
enia60 enia60 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Miasto: małopolska
Posty: 19 444
Domyślnie

kiełki są rzeczywiście rewelacyjne,ale trudno je samemu wyhodować,a dostępność do sklepów ze zdrową żywnością dla niektórych jest poza zasięgiem,do kanapek chętnie sięgam po awokado zamiast masła czy innego tłuszczu
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 23:31
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Kiełki, lucerna, awokado!!!
Dlaczego nie jecie młodych pokrzyw?
Mają komplet tego, co dla zdrowia potrzebne.
Pisklętom się daje z jajkiem.

Ostatnio edytowane przez kufa86 : 20-04-2008 o 23:32.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 23:33
bogda's Avatar
bogda bogda jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 61 930
Domyślnie

Kufa...do piskląt to Ty się jeszcze zaliczasz, nooo takich troche wyrośniętych,dlatego musisz koniecznie jeść...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 23:42
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał bogda
Kufa...do piskląt to Ty się jeszcze zaliczasz, nooo takich troche wyrośniętych,dlatego musisz koniecznie jeść...
Trochę dorośniętych, ale niezupełnie domądrzałych.
Pewnie, że jem:
Jajecznicę z pokrzywą.
Pokrzywa właściwie nie ma własnego smaku, dodaję ją teraz do wszystkiego, np rosołu, mięsa duszonego, mielonych.
Niedługo przyjdzie pora na młode liście mniszka (Taraxacum officinale).
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 23:42
enia60's Avatar
enia60 enia60 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Miasto: małopolska
Posty: 19 444
Domyślnie

pokrzywy rownież,ale dostępne są tylko na wiosnę ,a ta reszta bywa na półkach cały rok,a tak naprawdę trzeba korzystać w pełni z darów natury
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 20-04-2008, 23:49
bogda's Avatar
bogda bogda jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 61 930
Domyślnie

Muszę spróbować tą jajecznicę z pokrzywą, jeszcze tego nie jadłam...opiszę reakcję...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 21-04-2008, 01:07
Lila's Avatar
Lila Lila jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Polska
Posty: 57 003
Domyślnie

Polecam Mac Chickena ...oraz masło orzechowe..
Może niezdrowe ,ale przyjemne..
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 21-04-2008, 01:09
kufa86 kufa86 jest offline
Użytownik moderowany
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 2 996
Domyślnie

Cytat:
Napisał bogda
Muszę spróbować tą jajecznicę z pokrzywą, jeszcze tego nie jadłam...opiszę reakcję...
Jak przeżyjesz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 23-02-2009, 11:38
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Kiełki elizki na zdrowie!

http://img291.imageshack.us/img291/6237/kiekielizki.jpg
Witam.Prezentuję moje kiełki wyhodowane w 4 czy 5 dni w domu,a wyborny dodatek do kanapek,sałatek,surówek,zupy i do czego tam sobie kto wrzuci.Naczynie do kiełkowania kupiłam w aptece ziołowej u przemiłego starszego pana, co to wszystkie leki ma w głowie.Pojemnik kosztuje ok.20 i kilku złotych,do tego nasiona specjalne ,niezaprawiane,także w tej aptece.Jest tu soja,rzodkiewka/już zjedzona i dlatego pierwszy pojemnik już pusty/no i rzeżucha.Nasion można kupić sobie do wyboru.
Nie potrzeba żadnych podłoży,bo dna nakładanych na siebie naczyń są specjalnie żłobione w rowki.Sypiesz sobie w te pojemniki nasiona,nalewasz do pierwszej ok.2 szklanki ciepławej wody i zamykasz.Woda krąży sama poprzez specjalne lejki wewnętrzne.Gdy się przeleje do najniższego zbiornika,wtedy ją wylewasz.
Obserwacja kiełkowania tez jest ciekawa.Nie ma tu żadnej chemii-dodajesz tylko wodę.Myslę ,że kiełki są stokroć lepsze od nafaszerowanych chemią nowalijek.Spróbuj!
http://img16.imageshack.us/img16/1156/kielkielizki2.jpg
Lubię moje kiełki obserwować i jeść.Rodzina jest /hi,hi/zmuszana do spożywania,a jak nie chcą,to przemycam je w różnych potrawach....czego i Tobie życzę.Smacznego!

Dorzucam jeszcze kawałek artykułu o kiełkach
"
"Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.
Do niedawna były kojarzone z kuchnią Dalekiego Wschodu. Na szczęście białawe, półprzezroczyste łodyżki szybko znalazły swoje miejsce w jadłospisach z innych części świata. Najpierw docenili je kucharze, a potem dietetycy i lekarze. Dzisiaj Amerykanie dodają je niemal do wszystkiego, a Anglicy nazywają duszą roślin.
Esencja zdrowia
W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.
Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.
Uprawa domowa
Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze."
Ze strony:http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1059/67/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 23-02-2009, 12:57
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Elizko swietne...miałaś pomysła-jakby młody Kiepski powiedział, nic tylko brać pzrykład....a jak to imponująco wyglląda, nie mówiac o wartosciach...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 10-12-2010, 11:10
Opcja Opcja jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2010
Posty: 345
Domyślnie

Kiełkowanie to świetna sprawa, też myślałam o tym, by się tym zająć, jeszcze bardziej mnie to zachęciło.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Zdrowa kawa? - komentarze iwo1111 Ogólny 91 09-04-2022 17:09
Zdrowa popołudniowa drzemka - komentarze lorison Ogólny 16 06-04-2013 19:15
Czym jest bol ? senior A.P. Społeczeństwo - wątki archiwalne 11 17-04-2008 12:15
Ciemna czekolada nie zawsze zdrowa - komentarze wrocławianka Ogólny 0 29-12-2007 23:32
Czym czyścicie monitory? iwo1111 eSenior 19 21-04-2007 01:41

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wył.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:54.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.