menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Ogólny
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 11:21
King King jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Posty: 23
Post Postaw na kuchnię śródziemnomorską - komentarze


Komentarz do artykułu: Postaw na kuchnię śródziemnomorską
--------------------
Chętnie się zapoznam z tym typem gotowania Ostatnio mam energię do robiena nowych rzeczy, domyślam się, że to zasługa Bodymaxa z żeń szeniem, czytałem że żeń szeń wzmacnia, daje energię właśnie...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 14:27
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie

Szef "El Gusto" ma racje - oliwa z oliwek "extra virgin" w kazdym posilku.

Najlepsze sniadanko to: dobrze zgrilowany chleb, potarty czosnkiem, dobra lyzka swiezego przecieru z pomidorow i wszystko polane extra virgin - nie ma nic zdrowszego.

Obiad: grilowana ryba, pokropiona extra virgin - plus dobra salata tez z extra virgin - nie ma nic lepszego

A hiszpanskie gaspacho: pomidory, ogorek, troche bialej cebulki, duzo oliwy extra virgen - samo zdrowie.

Brawo, ze otwarles ten watek. Bye, bye kuchnia na masle, szmalcu i wszystko polane smietana.....ciezkie tluste mieso, zawiesite zupy... Berg....
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 14:31
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Cytat:
Napisał marbella123
Szef "El Gusto" ma racje - oliwa z oliwek "extra virgin" w kazdym posilku.

Najlepsze sniadanko to: dobrze zgrilowany chleb, potarty czosnkiem, dobra lyzka swiezego przecieru z pomidorow i wszystko polane extra virgin - nie ma nic zdrowszego.

Obiad: grilowana ryba, pokropiona extra virgin - plus dobra salata tez z extra virgin - nie ma nic lepszego

A hiszpanskie gaspacho: pomidory, ogorek, troche bialej cebulki, duzo oliwy extra virgen - samo zdrowie.

Brawo, ze otwarles ten watek. Bye, bye kuchnia na masle, szmalcu i wszystko polane smietana.....ciezkie tluste mieso, zawiesite zupy... Berg....
Cholerka -nawet nie mogę się z Tobą pokłócić -bo dla mnie kuchnia śródziemnomorska i potrawy o których piszesz to jest to!!!! Schudłam w swoim czasie jedząc tak -ok 30 kg!!!!
Wczoraj wysłucham dietetyczki -zrobiła tylko jedną w miarę trafiająca do mnie uwagę -że w Polsce brakuje nam niezbędnych składników kuchni śródziemnomorskiej tzn.naprawdę świeżych ryb i owoców morza -jarzyny i owoce najlepsze sa w sezonie -niektóre składniki są dość drogie -np.oliwa -ale wolę kupić oliwę i balsamico ,wyhodować sobie bazylię,rukole i inne zielska w doniczce ,kupic polskiego pstrąga czy inna rybe -świeżą -bo mrożone do niczego się nie nadają niż lepić pracowicie pierogi ,kupować mięcho i inne takie -co w końcowym rezultacie wychodzi prawie na to samo.Do tego te wszystkie potrawy robi się błyskawiczne -pesto można sobie zrobić samemu -najlepsze -bazylia ,czosnek,parmezan,oliwa ew .orzeszki pini (drogie jak cholera -ale potrzeba ich niewiele ,albo można opuścić)-nie trzeba tego robić w ilościach przemysłowych.Pewnie ,że przy kiepskim budżecie i dużej rodzinie taniej jest zrobić gołabki -ale ..to jest sprawa wyboru -większośc prostych i zdrowych dań śródziemnomorskich robi się z paru ,dostępnych składników.
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 14:38
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

moja dobra znajoma ( zona przyjaciela) napisala ksiazke kucharska pt. "Kuchnia Srodziemnomorska" tam jest wiele wspanialych przepisow.
Ja codziennie stosuje w mojej kuchni cos w rodzaju wloskiej srodziemnomorskiej metody gotowania.
Jest jednak male ale w tym wszystkim.
Ostatnio wiele produktow jest nie tyle co oszukanych co nie zupelnie takich jakie powinno byc.. Np wiele ryb i owocow morza pochodzi z chinskich hodowli, oliwa z oliwek jest jakas mieszanina z roznych krajow ( czesciowo z Afryki)
Czerwone wino ktore jest podobno lekarstwem na niestarzenie sie okazuje sie tez nie takie jak pisze na etykiecie.. Wszystko to dlatego aby jedzenie nie bylo az tak drogie. Niestety jedzenie gwarantujace autentycznosc produkcji i pochodzenie danego produktu zaczyna sie robic zbyt drogie.
Jezeli wziasc np owoce, czy pomidory z krajow gdzie nie ma rygorystycznych kontroli tego co sie uprawia czy choduje , to nie dosc ze te produkty moga byc zupelnie bezwartosciowe ale mozna sie nabawic jakiegos chorobska.
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 14:42
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Asiu powiedz coś o tej metodzie gotowania!!! Reszta -niestety prawda .
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 14:53
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
Asiu powiedz coś o tej metodzie gotowania!!! Reszta -niestety prawda .

Malgosiu, po prostu wloska kuchnia. Baza zawsze oliwa, duzo jarzyn.. baaaaardzo duzo ziol aby dosmakowac potrway, ryby na grilu, mieso na grilu dopiero potem polewane tylko oliwa, salaty z oliwa i octem winnym.

Moja wloska kuchnia jest jednak taka z polnocy wiec troche bardziej srodkowo-europejska niz ta na poludniu.

Od czasu do czasu staram sie ja troche zpolszczyc tak aby mi pachniala Polska, dodajac troche koperku czy podsmarzonego na oliwie boczku..
Podstawa wloskiej kuchni jest pasta na wszystkie mozliwe metody. Ta z tzw" grano duro" jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i lekko strawna.
Jest setki sposobow jej przygotowywania..
Niektore sa blyskawiczne.

Ja sama moglabym napisac ksiazke kucharska tylko mi sie nie chce.

W lecie dobra jest np tzw. Insalata Caprese albo Insalata di Riso.
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 14:58
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

No to właśnie tak się staram mw. gotować - czyli wariacje na temat.....podaj jakieś fajne przepisy.
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 15:05
Mar-Basia's Avatar
Mar-Basia Mar-Basia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Europa
Posty: 33 587
Domyślnie

M50, ale ja lubie jak sie ze mna klocisz....czasami piora leca!!!! Hihihi. Jedna powazna, jak "matrona", druga bioraca zycie super lekko.....moge Cie zapewnic, ze nie jest az tak zle...."staruszek" czuwa!!!!

Kiedy jade do Polski (zdarza sie) moje walizki zawieraja "extra virgin" i "suave" - mase roznych oliwek, suszonych pomidorkow w oliwie....i caly bazar.
A kiedy zrobie uczte - "hiszpanska" - to do rana mam gosci. Wino tez przywoze, bo to co udaje mi sie kupic w Polsce jest o wiele drozsze niz u nas i na dodatek zle stokowane i smierdzi czesto korkiem, czego w nawet w wyspecjalizowanych sklepach nie chca uznac i patrza na mnie jak na wariata, ze mam tupet odniesc butelke smierdzaca korkiem.

Dieta srodziemnomorska nie jest droga, choc jezeli chodzi o ryby przyznam ci racje. U nas swieza ryba "z morza" kosztuje wiecej niz taka ze sztucznej hodowli - ale wato, bo smak nie jest ten sam. Mam dobry sposob, jak chce zjesc swieza rybe z Atlantyku jade do Tangeru (30 min samochodel + 30 minut promem) i mam swiezych ryb pod dostakiem.

Zawsze sluze dobrymi receptami, bo to moje codzienne jedzenie - a kucharz rezydencji, kochany "Pirat" z Venecji jest mistrzem w diecie srodziemnomorskiej.
__________________
Kozła bój się z przodu, osła z tylu, a złego człowieka ze wszystkich stron.
Szczęśliwego człowieka nie można obrazić. Można go tylko rozśmieszyć
Dla zasady robie screeny wszystkich moich wypowiedzi!
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 15:08
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał Malgorzata 50
No to właśnie tak się staram mw. gotować - czyli wariacje na temat.....podaj jakieś fajne przepisy.

Znasz minestrone di verdura? Czyli zupa jarzynowa?? ( ale we wloskim stylu)
Ja ja robie na dwa dni bo na drugi dzien jest nawet lepsza niz na pierwszy.

Osobno ugotowac fasole w wodzie i odcedzic.

W sporym garnku na zupe polac sporo oliwy na dnie.. dodac drobna pokrojana cebule po jakims czasie jak ta sie zeszkli dodac , marchewke ( pokrojona ).. znowu po jakims czasie seler, kalafior , ziemniaki( moze byc kapusta) i co tam sie ma z jarzyn w domu. Poproszyc ewentualnie jakas maka ( ja uzywam siemia lnianego i dodaje suszonego grzyba)
Zalac woda i gotowac do miekkosci
Na koncu liscie szpinaku i ugotowana fasole i sporo bazylii.
Podawac posypana parmezanem. Mozna jeszcze dodatkowow polac odrobina oliwy juz na talezu
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 15:12
Malgorzata 50 Malgorzata 50 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 9 624
Domyślnie

Asiu dzięki, Marbello rzuć coś -bo uwielbiam takie jedzenie - robiłam wariacje na temat minestrone ale teraz mam przepis jak trzeba .Lece dziewczyny do mojego prywatnego wesołego staruszkowa czyli do rodziców .Pa na razie.
__________________
Bo jesli kochac to nie indywidualnie
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 15:48
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie smacznie i zdrowo

od 11 lat mam okazję jadać we włoskich domach i jestem zachwycona smakiem,zapachem oraz prostotą dań kuchni włoskiej.Większość z nich staram się robic w domu.Przywożę sobie dobrą oliwę i wino od zaprzyjaźnionych rolników/dary teściowej córki/.Myślę,ze ważne w kuchni włoskiej jest bezpośrednie przygotowywanie dań przed [posiłkiem.podczas gdy polskie gospodynie lubią narobić gołąbków,bigosiku i pierogów na zapas,podgrzewać,podsmażać-przez co tracą na wartości i są ciężkostrawne.Prostota dań kuchni śródziemnomorskiej jest zniewalająca.I te ziółka!Carbonara.jpg
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 14-07-2009, 16:00
Pani Slowikowa Pani Slowikowa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Posty: 7 080
Domyślnie

Cytat:
Napisał nika
od 11 lat mam okazję jadać we włoskich domach i jestem zachwycona smakiem,zapachem oraz prostotą dań kuchni włoskiej.Większość z nich staram się robic w domu.Przywożę sobie dobrą oliwę i wino od zaprzyjaźnionych rolników/dary teściowej córki/.Myślę,ze ważne w kuchni włoskiej jest bezpośrednie przygotowywanie dań przed [posiłkiem.podczas gdy polskie gospodynie lubią narobić gołąbków,bigosiku i pierogów na zapas,podgrzewać,podsmażać-przez co tracą na wartości i są ciężkostrawne.Prostota dań kuchni śródziemnomorskiej jest zniewalająca.I te ziółka!Załącznik 28225

No wlasnie Niko.. ta prostota i szybkosc wykonania!!

Przypomnialas mi swoim obrazkiem o bardzo dobrej letniej potrawie;; Tzw spaghetti con pomodoro fresco. Czyli spagetti z surowymi pomidorami.
Ugotowac spaghetti al dente i odcedzic polewajac troche zimna woda aby sie nie skleily. Polac lekko mala iloscia oliwy i wymieszac. Dodac sosik z surowych pomidorow z bazylia i origano.Wymieszac dobrze i posypac parmezanem
Sosik robi sie tak:
Pomidory ( te w ksztalcie sliwek albo malutkie barowe) pokroic na kawlki o wielkosci 1.5 cm, dodac wycisniety czosnek, posiekana bazylie, origano i polac porzadnie oliwa.
I juz. Obiad gotowy
__________________
"Dobry malarz musi namalować dwie rzeczy: człowieka oraz istotę jego duszy."
Leonardo DaVinci
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 11-09-2009, 21:34
Wieslaw_ww Wieslaw_ww jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Posty: 102
Post

pycha
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wył.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:51.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.