|
Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Oliwa z oliwek pomaga zapobiec udarom - komentarze
Komentarz do artykułu: Oliwa z oliwek pomaga zapobiec udarom
-------------------- Nie tylko oliwa z oliwek zapobiega udarom, ale również wspaniały olej rzepakowy, który jest zdrowszy od oliwy z oliwek. 93% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jedynie z 7 % nasyconych kwasów tłuszczowych, których oliwa z oliwek oraz olej słonecznikowy posiadają dwukrotnie więcej. Według dotychczasowych danych ryzyko chorób niedokrwiennych serca oraz wysokiego ciśnienia krwi może zostać obniżone przez taką właśnie modyfikację kwasów tłuszczowych. Już w 100 gramach oleju realizujemy ok. 300 % zalecanej dawki dobowej na witaminę E ( witaminę młodości) , która jest doskonałym obrońcą przed starością, a której w codziennej diecie mamy za mało. Jest ona niezwykle ważna, ponieważ zapobiega formowaniu się niebezpiecznych cząstek, tzw. wolnych rodników. Witamina E odpowiedzialna jest za: - spowolnienie procesów starzenia się komórek krwi oraz mózgu ( choroba Parkinsona i Alzheimera) - poprawienie oddychania komórek naszego organizmu, przez co umożliwia mięśniom lepszą pracę i większą wydolność - rozkurczanie naczyń krwionośnych i zmniejszanie krzepliwości krwi, co zmniejsza znacznie zdolność osadzania się cholesterolu na ściankach tętnic oraz ryzyko zakrzepów i zawałów. - łagodzenie objawów zwyrodnienia stawów, reumatyzmu, stanów zapalnych stawów na tle autoimmunologicznym - poprawę płodności oraz potencji seksualnej - powstrzymywanie rozwoju nowotworów poprzez hamowanie działania związków rakotwórczych. Obecne w oleju Golden Drop polifenole posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Mogą one oddziaływać na wiele różnych sposobów. Zachodzą w bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami albo je całkowicie neutralizują. Ponadto mogą one wzmagać działanie innych antyoksydantów. Wszystkie te cechy pomagają jednocześnie opóźniać procesy starzenia. Ostatnio edytowane przez aleksa5 : 18-06-2011 o 20:41. |
#2
|
||||
|
||||
To bardzo dobra informacja! Co prawda jest to wstępna faza badań, gdyż nie są one poparte badaniami klinicznymi, ale wciąż dobrze wiedzieć, że może istnieć taka zależność. Tym bardziej jeśli jest się w grupie osób regularnie stosujących oliwę z oliwek Ja osobiście bardzo cieszę się, że udało mi się przerzucić z oleju na oliwę z oliwek, ponieważ nadaje ona naprawdę wspaniały aromat sałatkom i marynatom do mięs. Ja stosuję oliwę z Hiszpanii, I love aceite, smaczna i zdrowa!
|
#3
|
||||
|
||||
z tłuszczy spożywam tylko i wyłącznie oliwę i oleje tłoczone na zimno i z pierwszego tłoczenia, są genialne, i to wszystkie, używam ich też zamiast kremów i balsamów do ciała, skóra je uwielbia, sprawdźcie same/sami
jasne, że nie smażę jedzenia, smakowo to i może jest atrakcyjna opcja, ale załatwia jedzenie i jego wartościowe składniki na amen |