menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 13-08-2014, 18:00
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie Potrawy niecodzienne i wyjątkowe


W założonym przeze mnie temacie, chcę pisać, jak i dowiadywać się o potrawach nieznanych, żadko stosowanych.
Obecnie "grzęzam" w temacie - "diabeł morski". Jest to ryba, czasem zwana "żabnicą". Co ciekawe, spotkałam się z tymi dwiema nazwami, czasem w odniesieniu, do dwóch różnych ryb. A czasem do jednej. W każdym razie, jest to bardzo duża ryba,żyjąca na głębokości do 2 metrów, podobno bez ości. Podobno jej mięso jest bardzo delikatne, przypominające smakiem mięso z kurczaka. Przepisy znalazłam w necie. W sobotę będą ją miała.(Tę rybę się znaczy).
Potem napiszę jak smakowała. I wogóle.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 29-08-2014, 18:11
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Jak się ryba udało? Nigdy takiej nie jadłam. Teraz trochę eksperymentuję z kuchnią azjatycką - mam zamiar zrobić sajgonki (troszkę się za papierem ryżowym nalatałam). Robiłyście kiedyś?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 14-06-2017, 08:41
monkz monkz jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Warszawa
Posty: 497
Domyślnie

podbijam Co polecicie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 14-06-2017, 13:43
Baisa's Avatar
Baisa Baisa jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2015
Posty: 882
Domyślnie

Również od jakiegoś czasu szukam takich nietypwych przepisów.

Znalazłam coś takiego:
https://www.przepisy.pl/przepis/plac...iniowo-mietowe

W życiu normalnie bym nie połączyła cukini z miętą ale powiem Ci,że w tym wydaniu całkiem fajnie się to zgrywa. Danie pasuje na lekki obiad albo na kolację.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 29-06-2017, 14:13
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

Brzmi to dość specyficznie. Ale wypróbuję to połączenie skoro polecasz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 04-07-2017, 16:00
marta60's Avatar
marta60 marta60 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 430
Domyślnie

Z racji tego, że sezon na truskawki w pełni ( wreszcie......) Polecam tą stronę:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-ucierane

Jest tutaj sporo przepisów na ciasta ucierane ( równeiż te z owocami - preferuję porzeczki oraz truskawki).

Sama szukam również sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia. Czy coś podsuniecie?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 12-07-2017, 14:48
kalina3 kalina3 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2014
Posty: 638
Domyślnie

A lubicie sałatki z truskawkami? Ja uwielbiam, szczególnie jak mają jeszcze ser.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 21-12-2017, 22:34
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 16 003
Domyślnie

sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą
( przepis z netu)
2 duże twarde gruszki (najlepiej Williams)
łyżka soku z cytryny
dwie łyżki oliwy
łyżka cukru pudru
garść połówek orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
150 g sera z niebieską pleśnią
100 g rukoli (mniej więcej dwie duże garści)

sos:
1/3 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku, startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka dobrej ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru z czarnej porzeczki lub malinowego (można pominąć)
1/4 łyżeczki soli
sporo świeżo mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu


Przygotowanie
Można do sałatki stosować gruszki surowe, ale można i tak:
iekarnik rozgrzać do 220 stopni. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu, skropić sokiem z cytryny, polać resztą oliwy i oprószyć połową cukru pudru. Piec 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić i posypać resztą cukru pudru. Gruszki powinny zrumienić się i trochę zmięknąć, ale nie rozpaść się, Lekko przestudzone gruszki pokroić w dość grubą kostkę.

Póki pieką się gruszki, w głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Wrzucić orzechy włoskie i smażyć aż się dobrze zrumienią, cały czas mieszając i pilnując żeby się nie przypaliły. Usmażone orzechy osączyć na ręczniku papierowym i grubo posiekać.

Dobrze wymieszać składniki sosu. Rukolę umyć i odwirować. Do miski wrzucić rukolę, pokrojone gruszki i orzechy, pokruszony ser pleśniowy, polać sosem, wymieszać. Podawać od razu. Gruszki, orzechy, rukolę i sos można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, przed podaniem pozostanie tylko połączyć i wymieszać.

Sałatkę można również zrobić z surowymi gruszkami i orzechami, ale pieczenie gruszek i smażenie orzechów naprawdę robi różnicę.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 02-02-2018, 14:27
senioritka's Avatar
senioritka senioritka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Miasto: zachodniopomorskie
Posty: 1 758
OK jaja

Lubimy jajka na miękko tylko te gluty, nie znoszę.
Wyczytałam świetny przepis w necie, sprawdziłam i podaję.
Jaja włożyć do gotującej wody, gotować 1.5min. do 2min. zależnie od wielkości, wyłączyć ogrzewanie i trzymać w wodzie 7minut. Gotowe. Sprawdziłam. Trzymałam 1.5min.
Polecam.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 21-02-2018, 12:03
dorian's Avatar
dorian dorian jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Miasto: Kraków, Małopolska, PL
Posty: 214
Domyślnie

Sałatki z truskawkami lubię. Warto jest je połączyć z rzeczami wytrawnymi. Dobrze się do nich komponują.

Inne niestandardowe potrawy z jakimi się spotkałem to na pewno
gęsi pipek
czernina
jako w koszulce ( pierwsz raz jadłem u znajomej i całkiem mi smakowało)
Pierogi z kaczką
https://www.unileverfoodsolutions.pl...-z-kaczka.html -przepisy na takie niestandardowe dania z kaczką znajdziecie na przykład tutaj.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 06-07-2018, 23:29
Strzycka Strzycka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Apr 2018
Miasto: Polska
Posty: 118
Domyślnie

Ciekawie smakuje połączenia arbuza z czarnymi oliwkami i serem typu feta.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 10-10-2018, 16:24
Psi56 Psi56 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Schlitz
Posty: 21
Domyślnie

Lubię kanapki z żółtym serem (ser musi być "z charakterem") posmarowanym powidłami śliwkowymi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 18-10-2018, 18:49
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 16 003
Domyślnie

Cytat:
Napisał Psi56
Lubię kanapki z żółtym serem (ser musi być "z charakterem") posmarowanym powidłami śliwkowymi.
Też lubię żółty ser z powidłami.
Moja mama robiła śledzie na różowo. W śmietanie z buraczkami marynowanymi ( chyba?).
Nie znam przepisu, a mama już nie powie...
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 18-10-2018, 21:35
Psi56 Psi56 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Schlitz
Posty: 21
Domyślnie

Sledziki na różowo? Znam. Wystarczy dodać buraczki, wszystko jedno w jakiej formie (np. gotowane), do tego inne gotowane warzywa - marchewka, seler.No i oczywiście - albo majonez, albo jogurt, śmietana. Ale to nie podchodzi pod temat "Potrawy niecodzienne i wyjątkowe".
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 03-04-2019, 10:50
kowdan kowdan jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2015
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 438
Domyślnie

Dwa przepisy na ciekawe przekąski, które można zrobić sobie samodzielnie na podwieczorek czy na drugie śniadanie jak mamy ochote na coś domowego i jednocześnie smacznego

Chipsy z buraka:
https://netto.pl/teraz-w-netto/blog/...ipsy-z-buraka/

Bardzo dobry zamiennik chipsów sklepowych.

https://netto.pl/teraz-w-netto/blog/...tki-z-marchwi/

Frytki z marchewki - odkryłem całkiem niedawno bo szukałem zamiennika do tradycyjnych frytek i okazało sie, ze mi osobiście takie frytki smakuja o wiele bardziej.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 12-04-2019, 09:05
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 16 003
Domyślnie Starka

Starka to jedyna polska wódka, na którą trzeba się zapisywać.
Cena - około 1000zł za butelkę upoważnia do wprowadzenia jej tu jako napoju wyjątkowego.
Historia starki liczy kilkaset lat.
Była alkoholem weselnym, produkowanym na tę wyjątkową okazję.
Proces zaczynał się w chwili narodzin syna na szlacheckim dworze.
Dębową beczkę z alkoholem zakopywano w ziemi. Tam leżakowała do dnia,
w którym młodzieniec się żenił. Dopiero wówczas można było starką poczęstować gości.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 06-06-2019, 09:00
teraska's Avatar
teraska teraska jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Miasto: wiśniowice
Posty: 363
Domyślnie

Aż sprawdziłam sobie, czy rzeczywiście jest to prawda. I rzeczywiście tyle kosztuje. Nie jestem smakoszem tego typu alkoholu, ale podejrzewam, że nawet jakbym piła regularnie to nie skusiłabym sie na alkohol w tej cenie. Czy poza tym zawiera jakieś dodatki, że jest w tym kolorze?

Wracając do tematu, polecam zajrzeć sobie na przepisy na tej stronie:
https://www.nutella.com/pl/pl/przepisy-z-nutella

Znajduje się na niej sporo przepisów na smakołyki z kremem Nutella.

Polecam szczególnie jabłka pod kruszonką. Przepis jest tak banalnie prosty oraz tak szybki, ze w ostatnim czasie robię go praktycznie co tydzień, jak mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam ochoty spędzać połowy dnia w kuchni.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 30-06-2022, 09:56
kowdan kowdan jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2015
Miasto: Warszawa, Mazowieckie, Polska
Posty: 438
Domyślnie

Potrawa nietypowa, aczkolwiek nie powinniście mieć problemów ze znalezieniem do niej składników:
https://kulinarneprzeboje.pl/mloda-kapusta-panierowana/

A mianowicie kapusta panierowana - młoda kapusta w panierce, w ostatnim czasie jest to jedno z moich ulubionych dań - proste i tanie.

Można przygotować na lekki obiad kiedy nie ma sie ochoty na nic bardziej skomplikowaanego w gorące dni. Jak również na sycącą kolację.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 06-10-2022, 15:30
zuzia.gola zuzia.gola jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Jul 2014
Miasto: kielce
Posty: 240
Domyślnie

A co powiecie na warzywne leczo z pieczonej papryki? Tutaj https://gerlach.pl/warzywne-leczo-z-...owe-i-kolorowe znalazłam na nie przepis i słyszałam od znajomej że jak robiła to jej cała rodzina była pod wrażeniem dania. I jak ładnie to wygląda.
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
kuchnia i medycyna,potrawy z różnych stron świata,ciekawostki,wszystko o KUCHNI od A- iwasiwa Kuchnia, kulinaria 2498 20-03-2023 15:45
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 15:17
Wyjątkowe ceny firma Turystyczne 0 25-04-2013 09:42
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 16:30

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:38.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.