menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Generacja 50Plus > Ogólny
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zycie.senior.pl.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 18-12-2007, 10:28
wrocławianka wrocławianka jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Posty: 7
Post Zioła – załóż plantację zimą - komentarze


Komentarz do artykułu: Zioła – załóż plantację zimą
--------------------
To istotnie bardzo dobry pomysł,sama hoduję szczypior bo ostatnio nabawiłam się alergii po
kiełkach kupionych w sklepie.Czy nie można jako rozsadę stosować zioła, które są
w sklepach?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 04-09-2008, 20:54
~gość: znosna's Avatar
~gość: znosna
 
Posty: n/a
Post

Posiadam bazylie i niedlugo kupie wiekszą doniczke dokupie inne przyprawy i zorganizuje na zime wlasny pachnacy ogrodek w kuchni..polecam myslałam ze bazyli mi uschnie naszczescie trwa ze mna poł roku
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 04-09-2008, 21:46
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

jaki zdrowy, pachnący i przyjemny wątek.Nie znosiłam kiedys bazylii, dopóki nie zrobiono mi w Irlandii sałatki z bazylią swieżą.zakochałam sie tez tam w ryżu basmati.Hodujmy cenne zioła, a niedoceniane.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 04-09-2008, 22:03
zosia446's Avatar
zosia446 zosia446 jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Polnocna Floryda
Posty: 627
Domyślnie

Juz kiedys pisalam,ze chyba mam cos z Wloszki,bazylie dodaje do wszystkiego z wyjatkiem lodow.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 04-09-2008, 22:35
inka-ni's Avatar
inka-ni inka-ni jest offline
Odeszła...
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: kraków
Posty: 13 448
Domyślnie

Ja mam w doniczce geranium,ma ladny zapach też ma wlasciwoci korzyste zwlaszcza w blokach z betonowych plyt.Jak jak wyrosną wyrzucam nowy wsadzam szybko rosnie.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 04-09-2008, 23:25
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

ja ostatnio myślalam, żeby sobie zalożyć taki ogródeczek na kuchennym papapecie, ale nie mam doświadczenia i zaufania do siebie czy mi sie uda. Wszystko można sobie zorganizować ( doniczki, ziemię i nasionka) jednak jaką ziemię najlepiej, by nasionka czuly sie dobrze. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 14-11-2010, 18:21
Darek82 Darek82 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Oct 2010
Posty: 22
Post

U mnie przez zimę zioła w doniczce powoli obumierają i przez to nie da się korzystać ze świeżych ziół w zimie. Macie jakiś pomysł dlaczego tak może się dziać?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 26-11-2010, 22:03
lahatiel lahatiel jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2009
Posty: 176
Domyślnie

eeee, takie zioła, myślałem, że zalegalizowali konopie...
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 26-11-2010, 22:08
bogda's Avatar
bogda bogda jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Miasto: Częstochowa
Posty: 61 927
Domyślnie

Cytat:
Napisał lahatiel
eeee, takie zioła, myślałem, że zalegalizowali konopie...

Poczekaj, poczekaj, to się tylko niewinnie zaczyna
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 07-01-2011, 12:05
Opcja Opcja jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Dec 2010
Posty: 345
Domyślnie

też noszę się z zamiarem założenia na parapecie takiego "ogródka", jeśli ktoś ma jakieś wskazówki, doświadczenia to może coś napisze, z góry dzięki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 07-01-2011, 12:56
toy_'s Avatar
toy_ toy_ jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Posty: 10 254
Domyślnie

Zioła w doniczce Autor: Oliwka Kamińska
Nic tak nie poprawia smaku potraw jak aromat świeżych ziół. I chociaż czas ich kwitnienia w ogródkach się kończy, możesz go przedłużyć. Jeśli chcesz mieć świeże zioła, gdy zaczną się jesienne chłody, najwyższy czas je posadzić w domu. Wystarczy im zwykła doniczka i odrobina twojego zainteresowania.

Zielone pęki ziół to wspaniała ozdoba kuchennego okna i świeża, dostępna na wyciągnięcie ręki, moc aromatu i smaku. Ich uprawa w domu wcale nie jest trudna. Wymaga tylko odrobiny czasu i cierpliwości przy ich codziennym podlewaniu, ale czy nie tego samego wymagają od nas kwiaty? Nasiona do wysiewu ziół kupisz w każdym sklepie ogrodniczym lub zielarskim. My przedstawiamy ci ich zalety, wykorzystywane w kuchni i medycynie, a także wymogi ich domowej uprawy. Sama zdecyduj, co chcesz, aby rosło na twoim parapecie w kuchni.

Jaka doniczka?

Wybierając pojemnik na zioła, weź pod uwagę koniecznie korzenie roślin, które w nim zasadzisz. Te o krótkich - np. tymianek, bazylia, możesz posadzić w płytkich misach. Inne (melisa, estragon) - w głębszych, o średnicy co najmniej 20 cm.


Jaka ziemia?

Zioła nie lubią podmokłej ziemi. Zakładając ogródek na parapecie, zrób w pojemnikach otwory drenażowe, wsyp na dno warstwę żwiru lub tłuczonej ceramiki (to zapobiega zawilgoceniu), a następnie tradycyjną ziemię doniczkową.
Jak podlewać?

Hodowane w domu zioła podlewamy codziennie. Gdy jest chłodniej - dwa razy w tygodniu.

Melisa
Wykorzystywana była od dawna w medycynie ludowej. Świeże zmiażdżone liście łagodzą ugryzienia owadów. Napar działa uspakajająco i łagodzi bóle głowy.

W kuchni - nadaje się do białego sosu do ryb i wszystkich potraw wymagających smaku cytrynowego. Idealna do koktajli i deserów, a także jako ozdoba dań.

Jak uprawiać?

Melisa lubi miejsca słoneczne. Liście, zerwane przed kwitnieniem mają silniejszy aromat.
Melisa
Szczypior
Znany i powszechnie lubiany szczypior ma już ponad 4 tys. lat. Ułatwia trawienie i lekko przeczyszcza układ pokarmowy. Odstrasza mszyce.

W kuchni świetny do sałatek, twarożków i zup. Ale należy pamiętać, aby go nie gotować! Doskonały także do ryb, ziemniaków, zimnych sosów i koniecznie - do śledzia.

Jak uprawiać?

Dobrze czuje się w słońcu, ale toleruje też niewielki cień. Należy go podlewać tylko wówczas, gdy ma sucho. Po obcięciu kwiatów, zyska lepszy smak.
Szczypior
Tymianek
Rzymscy żołnierze kąpali się w wodzie z tymiankiem, gdyż uważali, że zioło to dodaje męstwa. Dla Greków natomiast było ono synonimem dobrobytu - olejku z tego zioła używali do masażu i kąpieli. Współcześnie właściwości tymianku także są nieocenione. Napar z jego liści poprawia krążenie i zmniejsza kaca. Łagodzi kaszel i ból gardła, a mocny wywar jest środkiem dezynfekującym. Tymianek zaparzony razem z rozmarynem ma działanie przeciwłupieżowe.

W kuchni - dodaje się go do bulionów, marynat i farszów. Jest doskonałą przyprawą do steków, pieczeni, ziemniaków, zup i sosów pomidorowych. Najlepsze są świeże liście - nowalijki.

Jak uprawiać?

Lubi miejsca suche i nasłonecznione. Jest wrażliwy na mróz, dlatego uprawia się go jako roślinę jednoroczną. Liście zbiera się tuż przed kwitnieniem.

Rada - tymianek będzie dobrze rósł, jeśli po kwitnieniu przystrzyżesz go nożycami.
Tymianek
Bazylia
Uważano ją za roślinę mającą boską energię. W Indiach składano na nią przysięgę w sądzie, a w Meksyku nosi się ją w kieszeni, aby przyciągnąć pieniądze. My, idąc za przykładem mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego, wykorzystujemy ją głównie w kuchni. Zioło to przyspiesza trawienie, a postawione na parapecie w oknie - odstrasza owady.

W kuchni - świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Roztarta z oliwą i orzeszkami pinii - staje się składnikiem popularnego sosu pesto. Dodawaj ją do sałatek z ryżem i fasoli, do mozarelli i spaghetti. Jest niezwykle aromatyczna.

Jak uprawiać?

Bazylia lubi miejsca jasne, ale osłonięte przed bezpośrednim słońcem i wiatrem. Podlewa się ją tylko w południe. Doskonale rośnie w doniczce.
Bazylia
Rozmaryn
Rozmaryn, czyli po łacinie "róża morska", dawniej uważany był za symbol miłości i dlatego wplatano we wianki młodych panien. Wzmacnia pamięć. Liście dodane do kąpieli - pobudzają krążenie.

W kuchni - to ważny składnik kruchych mięs. Doskonale pasuje dodany do baraniny i wieprzowiny. Ułatwia trawienie.

Jak uprawiać?

Lubi słońce, ale trzeba go chronić przed przeciągami. Jego liście można zrywać cały rok.
Rozmaryn
Mięta
W dawnych czasach uważano ją za symbol gościnności. To uniwersalna przyprawa stosowana w kuchni hinduskiej i azjatyckiej. Jej zapach odstrasza mszyce, pchły i mrówki, dlatego warto mieć ją zawsze w domu. Najbardziej znana jest ze swych właściwości leczniczych - napar pomaga na kłopoty z trawieniem. Pije się go także przy przeziębieniach i grypie. Zimna herbata z mięty uspokoi czkawkę.

W kuchni - liście mięty używane są do sosów, syropów, sałatek. Doskonała także do baraniny. Napar ze świeżej mięty działa orzeźwiająco.

Jak uprawiać?

Najlepsze dla niej są miejsca lekko zacienione. Ziemia, w której rośnie, powinna być wilgotna, z dużą ilością próchnicy.
Mięta
Estragon
Z uwagi na swój pikantny smak i ostry zapach, był nazywany smoczym zielem. Napar z jego liści poprawia apetyt i działają pobudzająco (bogaty jest w witamy A, C, jod i sole mineralne).

W kuchni - pokrojone liście można dodawać do dań rybnych, pomidorów, sałatek, pieczonych kurczaków. Doskonały do masła ziołowego i jarzyn. Nadaje charakterystycznego smaku sosowi Bearnaise.

Jak uprawiać?

Dobrze rośnie w miejscach jasnych, ale nienarażonych na palące promienie słońca. Znane są dwie odmiany: francuska - tę należy przesadzać co 3 lata, i rosyjska - im dłużej rośnie w jednym miejscu, tym ma lepszy zapach.
Estragon
Zwróć uwagę!
Kupując sadzonki mięty lub majeranku, sprawdź, czy na spodniej stronie liści nie ma pomarańczowych plamek (świadczą o tym, że roślina jest zakażona chorobą zwaną rdzą).
Grządki z ziołami lubiącymi wilgoć (szczypiorek, szczaw, estragon) warto posypać rozdrobnioną korą, wówczas ziemia będzie wolniej wysychała.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 20-01-2011, 13:29
Eliza2's Avatar
Eliza2 Eliza2 jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Jan 2011
Miasto: Polska
Posty: 482
Domyślnie

Toy przepięknie podała zasady uprawy ziół. Lubię bazylię i całe lato mam ją na balkonie. Niestety przeniesiona do kuchni szybko traci liście, bo odcinam się od bezpośredniego promieniowania słonecznego. Uważam też z zasilaniem ziół nawozami mineralnymi. Kupuję humus i nim zasilam, ale i tak czekam tydzień zanim je spożyję.
__________________
Rozwój człowieka to dorastanie do dobra.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 25-07-2014, 19:44
Irenka 26's Avatar
Irenka 26 Irenka 26 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2012
Miasto: Gliwice,śląskie, Polska
Posty: 4 047
Post

Od kilku lat mam corocznie taki mini-ogródek na parapecie.głównie oregano, bazylię, pietruszkę, koperek, cząber...czasami także inne zioła i przyprawy. Kazdego roku zakupuję rozsady u ogrodnika...i po prostu korzystam ze świeżych ziół. Zimą czasami giną-ale na ogół są cały rok. Przyjemne i pożyteczne! :-)
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 18-01-2020, 11:33
mroziok mroziok jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Jan 2020
Miasto: Poznań
Posty: 12
Domyślnie

Sporo fajnych pomysłów do wypróbowania. Dzięki.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 05-02-2020, 14:32
Mondryk Mondryk jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Feb 2020
Miasto: Szczecin
Posty: 3
Domyślnie

Najbardziej lubię zioła prowansalskie, ale niestety nie wszystkie równie dobrze uprawia się w domu. Szkoda, bo by się przydały świeżutkie. Zioła prowansalskie mają wiele fajnych właściwości: https://www.exitdoor.pl/styl-zycia/s...prowansalskie/ Do tego super pachną i smakują.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 29-02-2020, 13:09
casper.torrance's Avatar
casper.torrance casper.torrance jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Feb 2020
Miasto: Warszawa
Posty: 4
Domyślnie

Nie myślałem, że można założyć taką plantację zimą.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 04-09-2020, 14:48
Roozalkaa Roozalkaa jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Sep 2020
Miasto: Polska
Posty: 3
Domyślnie

Nie wyobrażam sobie mojego mieszkania bez bazylii i mięty Lubię o nie dbać i patrzeć jak rosną oraz pachną
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 21-09-2020, 21:51
aurelia66 aurelia66 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2017
Miasto: Bydgoszcz
Posty: 42
Domyślnie

Mam dokładnie to samo. Na balkonie jest i mięta i bazylia i lubczyk. Uwielbiam zioła. Co więcej - ostatnio nawet kupuje susz konopny bo podobno swietnie buduje odporność. Zamówiłam stąd specjalny młynek do mielenia takiego suszu https://www.bletki.com/kategoria/mlynki Grunt to mieć dobrą baze
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Piękne włosy także zimą - komentarze Zenek Ogólny 20 17-04-2023 13:21
załóż własną stronę Basia z Żor eSenior 28 18-12-2022 21:31
Prostata, dieta i zioła - komentarze czort Ogólny 5 12-11-2020 17:24
Zioła w służbie zdrowiu: Gorzknik kanadyjski - naturalny antybiotyk - komentarze iwona543 Ogólny 3 14-07-2016 09:58
Zioła w służbie zdrowiu: pluskwica groniasta – pomoc przy dolegliwościach menopauzalnych - komentarze Anna_Maria_57 Ogólny 0 22-12-2007 23:38

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wył.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:07.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.