|
Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Ogólny Komentarze do artykułów z działu www.zdrowie.senior.pl. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
||||
|
||||
Zioła wspomagające trawienie - komentarze
Komentarz do artykułu: Zioła wspomagające trawienie
-------------------- Majeranek nie zly, gdy sie go zaparzy a mieszanka z lawenda i majerankiem jest bardzo dobra. |
#2
|
||||
|
||||
Witam
Zebrałam w całość wszystkie zioła(u nas dostępne )wspomagające trawiene Anyż Stosowany do naparów i aromatyzowania ciast. Działa rozkurczowo, wspomaga procesy trawienne, eliminuje wzdęcia, kolki. Bazylia Pochodzi z Indii, obecnie jest ważnym elementem kuchni włoskiej. Posiada właściwości antybakteryjne, działa rozkurczowo. Doskonała do pomidorów, serów, bakłażanów, cukinii, sosów, zup, przecierów, sałatek. Czosnek Pasuje idealnie do pikantnych potraw, sosów. Uważany za środek leczniczy. Poprawia funkcje krążeniowe organizmu, chroni przed nadciśnieniem. Cynamon Stosowany do potraw mlecznych, niektórych owoców. Ma walory wzmacniające i wspomagające trawienie. Estragon Niezastąpiony we wzbogacaniu sosów.Nie należy go gotować, Działa lekko moczopędne, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych. Jednak jego działanie jest słabe, stąd też używa się go najczęściej w mieszankach ziołowych. Gałka muszkatołowa Wzbogaca smak wywarów warzywnych, stosowana również do potraw z jaj oraz serów. Wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Goździki Wspaniały do sosów, ale również do deserów, potraw mlecznych, pomarańczy, gruszek. Oddziaływuje bakteriobójczo. Imbir Odpowiedni do potraw słodkich i słonych. Doskonale wzbogaca smak marchewki. Posiada właściwości lecznicze, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa pozytywnie na wzrok. Kminek Wzbogaca smak serów, potraw curry. Oddziaływuje moczopędnie, wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Kolendra Pochodząca z rejonów śródziemnomorskich przyprawa, działająca korzystnie na proces trawienia i oczyszczania krwi. Wzmacnia organizm, posiada też właściwości rozkurczające. Stosowana jako dodatek do zup, sosów, kapusty. Uwydatnia smak sałatek i warzyw. Koper Wspaniały do sałatek, ogórków, ziemniaków, potraw jajecznych. Ma właściwości rozkurczające, moczopędne, wpływa na wydalanie gazów. Kurkuma Stosowana przede wszystkim do potraw typu curry. Działa pobudzająco, zwiększa wydzielanie żółci. Magi Pochodzi z górskich terenów Europy południowej. Znajduje zastosowanie w przyprawianiu sosów, zup. Pasuje doskonale do szpinaku, botwiny, marchwi, a także potraw na bazie ryżu i kasz. Posiada walory lecznicze, zółciopędne, trawienne. Majeranek Ziele pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego. Majeranek stosuje się najczęściej do przyprawiania zup, gotowanych jarzyn (ziemniaków, fasoli, grochu) oraz do sosów. Ma działanie pobudzające apetyt i procesy trawienne, ponadto działa uspokajająco. Melisa Zioła pochodzące z rejonów śródziemnomorskich. Melisa nadaje się do przyprawiania sałatki z ogórków, soków, zup. Ma działanie wzmacniające, pobudzające apetyt. Powszechnie stosowana jako środek uspokajający oraz przeciw przeziębieniom Mięta Ojczyzną mięty są Chiny i Japonia. Stosowana do przyrządzania herbatek leczniczych Pasuje do niektórych warzyw: marchwi, porów, grochu, kapusty. Wspaniała do sałatek z owoców. Działa rozkurczowo, znajduje powszechne zastosowanie w nerwicowych chorobach żołądka. Oregano Śródziemnomorska przyprawa, doskonała do potraw zapiekanych, sałatek, zup. Pasuje idealnie do pomidorów, papryki, cebuli, cukinii, roślin strączkowych. Niezbęda do przyrządzania sosów i dań kuchni śródziemnomorskich. Działanie dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Papryka Stosowana do zapiekanek, serów, jajek. Stymuluje trawienie i funkcje jelit. Pieprz Niezastąpiony do wszelkich potraw. Jego spożywaniu towarzyszy wzmożone wydzielanie śliny. Posiada właściwości lecznicze, pobudzające, stymuluje przemianę materii. Pietruszka Doskonała do pomidorów, zup, sałatek. Ma własności antyseptyczne oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Rozmaryn Stosowany do potraw zapiekanych. Uatrakcyjnia smak bakłażanów, cukinii, pomidorów. Działa stymulująco na funkcje wątroby oraz wydzielanie żółci. Szałwia Stosowana do potraw z fasoli, pomidorów, serów, jajek. Wspomaga trawienie, uważana jest za lekarstwo. Tymianek Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej. Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków. Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie. |
#3
|
||||
|
||||
Regulacja czynnosci wątroby(pisałam o tym w Gabinecie Naturalnych Metod...)
10 łyżeczek kminku zmielonego 10 łyżeczek majeranku zmielonego wymieszac i zażywac w ciągu dnia: w jogurcie, na kanapki, na świeżo do zup...3-5 łyżeczek zdiennie |
#4
|
||||
|
||||
Chleb ,który piekę jest idealny na trawienie.
Jest też smaczniejszy od ziółek.Mało pracy i pycha. Pozdrawiam |
#5
|
||||
|
||||
A gdzie przepis? poproszę...
|
#6
|
||||
|
||||
Cytat roku laureata nagrody Nobla z dziedziny medycyny, brazylijskiego onkologa Drauzio Varella:
" W dzisiejszym świecie wydaje się pięć razy więcej pieniędzy na środki zwiększające potencje i na silikon dla kobiet, niż na lekarstwa przeciw chorobie Alzheimera. Wynika z tego, ze za kilka lat będziemy mieli mnóstwo starych kobiet z dużymi biustami i starych mężczyzn z twardymi członkami. Za to nikt z nich nie będzie w stanie sobie przypomnieć do czego im to jest potrzebne!" ;-) |
#7
|
|||
|
|||
Witam milutko i proszę o przepis na ten chlebek.
|
#8
|
||||
|
||||
ja też poproszę o przepis na chlebek
|
#9
|
||||
|
||||
Ból zęba
Na złagodzenie bólu zęba zanim dostaniemy się do dentysty!!
Czosneko bolącego zęba przyłóż przekrojony ząbek czosnku. Goździk:to jeden z najpopularniejszych i najczęściej używanych środków na ból zęba. Zaleca się przyciśnięcie goździka do chorego zęba, lub rozgryzienie go. Gdy ząb jest dziurawy, można włożyć trochę goździka do dziury. Jeżeli nie mamy goździka możemy nasączyć wacik olejkiem goździkowym przykładając go do zęba. Szałwia: potrzebne są 4 torebki szałwii, które zalewamy szklanką wrzątku. Po ostygnięciu płuczemy usta. Sól:Jeżeli obolały ząb jest dziurawy wsypujemy do niego trochę soli. Alkohol:posiada właściwości znieczulające. Można nasączyć wacik alkoholem i nacierać bolący ząb. |