menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1381  
Nieprzeczytane 25-11-2011, 22:18
Marii's Avatar
Marii Marii jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: obecnie Poznan
Posty: 311
Domyślnie

Cytat:
Napisał taneska
Ja piekę prawdziwy, na zakwasie z mąki żytniej. Piekę od wielu lat na tzw. oko. Ile bym nie upiekła, nic się nie zdąży zeschnąć .



Bardzo polecam tę stronę:
http://www.chleb.info.pl/
Pieczesz z samej zytniej maki? Rowniez pieke chleb na zakwasie z zytniej maki ale dodaje jakies 30% maki pszennej.
__________________
'

Nie myl głupoty z odwagą, nie myl dobroci, ze słabością ''
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1382  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 17:04
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Czy zakwas bierzecie z piekarni,czy inaczej go zdobywacie?

Widzę w sklepach mąkę na chleb.Co o niej myśleć?
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1383  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 17:08
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Weszłam na stronę polecaną przez TANESKĘ i już jasniej
się zrobiło.Dzięki.

http://www.chleb.info.pl/zakwas-pora...-zrobic-zakwas
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1384  
Nieprzeczytane 26-11-2011, 18:17
Marii's Avatar
Marii Marii jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: obecnie Poznan
Posty: 311
Domyślnie

Pierwszy zakwas kupilam w piekarni , odnawiam go i mam go juz przeszlo rok Podobno im zakwas starszy tym lepszy. Make na chleb kupuje od znajomego, ktory ma mlyn, wiec nie bardzo moge sie wypowiadac o mace ze sklepu.
__________________
'

Nie myl głupoty z odwagą, nie myl dobroci, ze słabością ''
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1385  
Nieprzeczytane 27-11-2011, 00:21
taneska's Avatar
taneska taneska jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Lublin
Posty: 323
Domyślnie

Marii, z samej żytniej robię zakwas, który, rzeczywiście, im starszy, tym lepszy, a chleb piekę z różnych mąk mieszanych + ziarna, ziółka, orzechy, suche owoce, wedle chwilowego natchnienia.
__________________
Staram się pisać po polsku.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #1386  
Nieprzeczytane 09-12-2011, 21:49
jolka5652's Avatar
jolka5652 jolka5652 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1 224
Domyślnie

witajcie, ja w sprawie pieczenia chleba, robię go sama
przepis jest bardzo prosty, a chleb wspaniały
najpierw zrobiłam
zakwas

kubek mąki i kubek wody, lub 100g mąki i 100g wody mieszamy
Mieszanina zaczyna bąbelkować i robi się kwaśniejsza.
To kwaśnienie i zapach zaczyna być wyczuwalne.
Natomiast bąbelkowanie nie jest widoczne od razu,
to zależy od bakterii które się rozmnażają w zakwasie.
Im zakwas będzie starszy (3–4 dzień) tym będzie silniejszy
i będzie bardziej bąbelkował, szczególnie po dokarmieniu.
Najmniejsza zalecana ilość by dobrze dokarmić zakwas to 50g mąki i 50g wody.
By nasz zakwas rozwijał się i „żył” należy dawać mu jeść i to jest dokarmianie.
Od momentu nastawienia zakwasu dokarmiamy go przez 4 do 5 dni.
Codziennie, najlepiej o tej samej porze.
Czyli jeśli nastawiliśmy go o godzinie 9.00 rano, o tej porze
następnego dnia też go dokarmiamy.
Czas przechowywania w lodówce zależy od wieku zakwasu.
Im jest starszy tym wytrzyma dłużej, od 1 tygodnia do 2 tygodni.
Później, nawet jeśli nie planujemy pieczenia chleba, dobrze jest go wyjąć,
dokarmić, zostawić na kilka godzin, po czym znów schować do lodówki
Jeśli zakwas stoi już kolejny dzień (drugi, trzeci) i wiemy,
że przeszedł w stan „uśpienia”, można go szczelnie zamknąć,
nie będzie wtedy wysychał.
Zwykle zaraz po wyhodowaniu mamy sporo zakwasu, nawet ponad 0,5 l.
Dlatego jeżeli gotowy zakwas jeszcze bąbelkuje, możemy
upiec na nim swój pierwszy chleb.




1kg mąki pszennej

1/2kg mąki żytniej

1 szk siemienia lnianego

¾ szk otrąb pszennych

1/2szkl płatków owsianych

¾ szklanki pestek słonecznika

2-3 łyżki oleju

4-5 płaskich łyżeczek soli

6 szk przegotowanej chłodnej wody

zaczyn




Wyrabiać 5-10 min. Włożyć do brytfanek wysmarowanych tłuszczem
i posypanych tartą bułką lub otrębami;
odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu, ja trzymam po prostu w piekarniku
Piec w temp. ok. 180st. w zależności od wielkości,
ale średnio od 1 godz. do 1.5 godz.

a to rezultat mojej pracy






__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1387  
Nieprzeczytane 10-12-2011, 06:52
ewiko ewiko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Posty: 619
Domyślnie

Joluś Twój chlebuś wygląda wspaniale aż ślinka się zbiera. Może i ja spróbuję........
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1388  
Nieprzeczytane 10-12-2011, 17:17
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Jolu,
tak go dokarmiasz,jak ptaszka jakiegoś.
Pięknie go traktujesz i dlatego tak się odwdzięcza.

Dodaję Twoje rady do moich zbiorów.Dziękuję.


Dam Wam przepis na naleśniki super cieniutkie i smaczne.


Prosto z restauracji włoskiej...tak,tak!Mam tam wtyczkę!

Naleśniki po włosku
.

-600 ml mleka
-100 ml jajek
/ wymierzyłam w buteleczce do karmienia niemowląt-mojej super dokładnej miarce-2 duże jaja/
-300 g mąki /czyli 12 czubatych łyżek -zważyłam i przemierzyłam łyżkami/
-100 ml wody
-75 ml oleju
-2 szczypty soli
-2 łyżeczki cukru

wszystko zmiksować lub wymieszać rózgą,odstawić na 20min- poł godziny.Piec na odrobinie oleju,chociaż wlaściwie tylko pierwszy potrzebuje smarowania.

Odwracać gdy brzegi się fajnie zarumienią.

To naprawdę super naleśniki.Można je jesć bez nadziewania...ale...



Polecam przy okazji buteleczkę dla niemowląt jako miarkę.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1389  
Nieprzeczytane 13-12-2011, 22:55
jolka5652's Avatar
jolka5652 jolka5652 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Warszawa
Posty: 1 224
Domyślnie


Elizko, naleśniki rewelacja, staruszek nie mógł się najeść
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1390  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 10:49
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Robię taką kapustę czerwoną
Cytat:
Zdaje się, że ta potrawa jest rodem z Kaszub.

Kapustkę pokroić na ćwiartki, a potem w średniej grubości paski. Wrzucić do rondelka i wlać tyle wody, żeby było równo z kapustką. Przykryć i podgotować. Nastepnie wrzucić goździki, posolić, dodać pół kostki rosołowej knora (albo ciutkę więcej do smaku) i ugotować prawie na miękko. Teraz wrzucić rodzynki i śliwki przekrojone na cztery, sporo popieprzyć - kapustka nie może być mdła i dogotować. Na koniec dosolić, wcisnąć sok z połówki cytryny i wlać dwie łyżki oleju.
Odsączyć z nadmiaru wody i podawać na ciepło do mięs i ziemniaczków
http://www.wielkiezarcie.com/recipe123.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1391  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 10:54
Dorota45's Avatar
Dorota45 Dorota45 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: lubuskie
Posty: 2 870
Domyślnie

Cytat:
Napisał elizka
Polecam przy okazji buteleczkę dla niemowląt jako miarkę.
Mam taką szklaną, po mojej córci
__________________
Najlepsza część życia mija nam na mówieniu: "jest za wcześnie", a potem "jest za późno" Flauber

Zapraszam na mojego bloga
http://zwyczajnababa.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1392  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:44
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie Cieszę się

Cytat:
Napisał jolka5652

Elizko, naleśniki rewelacja, staruszek nie mógł się najeść


Moi bratankowie także. Podobno smarowali cienko masą krówkową.Nie próbowałam,bo posłałam tylko przepis i orzymalam telefon z wiadomościami.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1393  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 13:53
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Robię Elizko takie same przynajmniej z wygladu tak wnioskuję..ale wszystko na oko..są cieniutkie i delikatne...i robie bez cukru,delikatnie z solą...takie neutralne i nadziewam mięsem, serem , gzrybami, szpinakiem, albo smaruje drzemem, polewam sokiem, nazdiewam owocami ....przed podaniem jeszcze raz rzucam na odrobinę oleju z masłem i przysmażam , dla lubiących chrupiące, słodkie posypuję pudrem.... w kazdym wydaniu sa pyszne....
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1394  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 18:31
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Malwino,
ta nieduża ilosc cukru sprawia,ze nalesniki są rumiane,bo cukier jakby się karmelizuje.Jednak rzeczywiście nie ma wtedy mowy o wytrawności.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1395  
Nieprzeczytane 14-12-2011, 21:29
Scarlett Scarlett jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
Domyślnie

Cytat:
Kotleciki warzywno-gryczane




Składniki:

(porcja na ok. 16 kotlecików)

100 g kaszy gryczanej (1 saszetka)
1 cebulka
1 duża czerwona papryka
połowa niedużej cukinii
1 sojowa wędzona parówka (ewentualnie można użyć dwóch plastrów wędzonego tofu lub czubatej łyżki granulatu sojowego)
1 duży pomidor
ok. 7 płaskich łyżek stołowych mąki
Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę, paprykę i cukinię podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną parówkę oraz obranego ze skóry pomidora, przyprawiamy i dusimy – do uzyskania rodzaju leczo.
Tak przygotowany gulasz warzywny łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz mąką, wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Kolejno, formujemy kotleciki i smażymy krótko na oleju.



http://badzweganinem.blox.pl/2011/12...-gryczane.html
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1396  
Nieprzeczytane 18-12-2011, 13:09
maluna's Avatar
maluna maluna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2009
Miasto: Wielkopolska
Posty: 30 884
Domyślnie Dziewczyny pomóżcie!

Widziałam, gdzieś fajny przepis na szybki sernik z serków
waniliowych, nawet go upieklam w ubiegłe święta,
ale gdzieś ten przepis zapowdziałam
Może ktoś go pamięta, albo ma zapisany?
Z góry dziękuję
__________________
Małgosia


http://www.klub.senior.pl/moje/maluna/blog/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1397  
Nieprzeczytane 20-12-2011, 20:49
taneska's Avatar
taneska taneska jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Lublin
Posty: 323
Domyślnie

Maluno, właśnie kupiłam wiadereczko z serem waniliowym, na którym jest przepis - sąsiadka zawsze wg. niego piecze i mnie przekonała, może ci się przyda:

1kg twarogu sernikowego waniliowego
3 żółtka
3 białka
1 budyń waniliowy
0,5 kostki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie spód z kruchego ciasta

Sąsiadka robi go z brzoskwiniami, jest pyszny! Zrobię go na święta.
__________________
Staram się pisać po polsku.

Odpowiedź z Cytowaniem
  #1398  
Nieprzeczytane 29-12-2011, 21:45
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Ktos kiedys radził ja dzis wykorzystałam...PYSZNE...bigos trzy dni gotowany z dodatkiem (znacznym 2 łyzki) miodu, ale gryczanego..dla mnie rewelacja
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1399  
Nieprzeczytane 29-12-2011, 23:08
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie

Ja dodaję powidła śliwkowe...też super
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1400  
Nieprzeczytane 30-12-2011, 14:51
Malwina's Avatar
Malwina Malwina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Sztumu
Posty: 17 230
Domyślnie

Tak, tak...ja dodaje sliwki, ale teraz włąsnie dodałam tez powidła i ten gryczany....świetnie wszystko zagrało razem....
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Kuchnia dla ignoranta, przepisy. kufa86 Kuchnia, kulinaria 79 30-09-2022 13:51
Kuchnia-moja pasja-przepisy pozytywna Hobby, pasje 8 25-03-2022 13:17
Przepisy kulinarne krise1 Kuchnia, kulinaria 552 31-10-2017 05:53
Nowe przepisy w niektórych aptekach lawenda Choroby, badania, terapie 4 02-06-2009 18:15
To się musi udać, czyli przepisy kulinarne seniorów! ISS Profilaktyka i zdrowy styl życia 36 30-08-2008 20:03

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:04.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.