Ajaks domyślam się, że te dorodne prawdziwki sama nazbierałaś a zdjęcia jak zawsze świetne .
A ja w piątek byłam na warsztatach kulinarnych w Pracowni Seniora w kawiarni Cheder w Krakowie. /pamiętacie świeczniki chanukowe?/
Słodkiego Nowego Roku! na Rosz Ha Szana czyli na
nowy rok żydowski i jeszcze inaczej pierwszy dzień kalendarza żydowskiego.
To upamiętnienie stworzenia świata i przypomnienie wszystkim o sadzie Bożym. W tym roku Żydzi na całym świecie, także w Polsce świetowali nadejście
5778 roku. Właśnie tyle lat według tradycji żydowskiej minęło od stworzenia świata.
Z tej okazji byliśmy częstowani jabłkami maczanymi w miodzie, piekli i gotowali słodkie potrawy np Regulach / rogaliki/ z orzechami, cynamonem i czekoladą
bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu
Ciasto:
masło, serek, śmietana, maka, cukier mało, szczypta soli
zagniatamy ciasto, chłodzimy najmniej godzinę lub robimy w przeddzień pieczenia np zostawiamy na noc w lodówce.
Farsz:
orzechy włoskie, czekolada gorzka siekamy drobno, trochę cynamonu, cukru
rozwałkować ciasto na okrągły placek posmarować masłem, posmarować orzechami z czekoladą, podzielić na trójkąty, zwijać rogaliki, posmarować je masłem i do pieca na 25 minut
polecam również PLACKI z PORA
robiliśmy też TZIMMES / z kuchni aszkenazyjskiej/
sałatkę z fasoli z granatem
po skończonej pracy biesiada, trzeba było to co przygotowaliśmy zjeść.
Smacznej niedzieli