menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Styl życia > Kuchnia, kulinaria
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1861  
Nieprzeczytane 15-11-2014, 22:09
czarna's Avatar
czarna czarna jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Radom
Posty: 8 053
Domyślnie

Kiedyś mnie takim poczęstowano i było pyszne
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1862  
Nieprzeczytane 15-11-2014, 22:12
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał czarna
Kiedyś mnie takim poczęstowano i było pyszne
Widzę ,że już liczysz barany,no to DOBREJ NOCY
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1863  
Nieprzeczytane 16-11-2014, 01:53
Miran Miran jest offline
Użytkownik zabanowany
 
Zarejestrowany: Feb 2014
Miasto: Glencoe,IL,USA
Posty: 3 409
Domyślnie

Podczytujemy Was z Mama, a czasem z dziewczynkami, jak chca blysnac kulinarnie przed amerykanskimi kolezankami.
Przeczytalam taka mysl u p.M. Czubaszek i moze niedokladnie ,ale zacytuje.
Cytat:
Nie zyjemy po to aby jesc, ale jemy po to , aby sie odchudzac.


Smacznego , z indianskim pozdrowieniem...


Ostatnio edytowane przez Miran : 16-11-2014 o 02:04.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1864  
Nieprzeczytane 16-11-2014, 13:34
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie



Świetny przepis ! Biorę od ręki i stosuję.



Klik na stronę http://pozdravitel.ru/smajliki/%D0%9...B5%D0%B4%D0%B0

klik,klik na wybrany emocik , poczekaj na nową stronkę z tym obrazkiem i kodem,a potem kopiuj
podany BBCode: i wstawiaj gdzie pasuje.

Ostatnio edytowane przez elizka : 16-11-2014 o 13:41.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1865  
Nieprzeczytane 16-11-2014, 17:54
Rozia's Avatar
Rozia Rozia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Posty: 1 329
Domyślnie

Mirian - bardzo mi odpowiada ta myśl M. Czubaszek. Ja całe życie się odchudzam. A ładnie powiedziawszy - dbam, o to, co jem.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1866  
Nieprzeczytane 16-11-2014, 19:38
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rozia
Mirian - bardzo mi odpowiada ta myśl M. Czubaszek. Ja całe życie się odchudzam. A ładnie powiedziawszy - dbam, o to, co jem.

Strasznie się cieszę z waszych odwiedzin dziewczyny,jest mi bardzo miło
Znalazłam też parę fajnych cytatów i powiedzeń na nasze smaczne tematy


Cytaty:
„Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć” (Sokrates)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” (Epikur)
„Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą” (M. Rej)
„Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł kucharzy” ( L. Tołstoj, J. Joyce)
„Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś” (A. Brillat – Savarin)
„Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania” (A. Brillat – Savarin)
„Zwierzęta są moimi przyjaciółmi, a ja nie zjadam swych przyjaciół” ( G. B. Show)
„ Właściwe odżywianie będzie medycyna jutra” ( L. L. Pauling – laureat nagrody Nobla)
„Dobra żona tym się chlubi, że gotuje, co mąż lubi” ( A. Fredro)
„Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje”( A. Fredro)
„I do łoża, i do stołu jeden raz się tylko woła…” (L. Esquivel)

Przysłowia i powiedzenia

Każdemu smacznego, według smaku jego!
Jak przy stole, tak w łóżku; jak w tańcu, tak w życiu!
Jakie kochanie, takie śniadanie!
Kto zjada ostatki, ten jest piękny i gładki.
Lepszy w wolności kęsek lada jaki, niźli w niewoli przysmaki.
Ma się dar boży zmarnować, lepiej zjeść i odchorować.
Nie godzien chleba, kto nań robić nie chce.
Przez żołądek do serca.
Świeża woda zdrowia doda.
Z solą i żartami nie przesadzaj.
Obiad bez zupy, to jak chłop bez cepa.
Baba bez brzucha, jak garnek bez ucha.
Bez pracy nie ma kołaczy.
Chcąc człowieka dobrze poznać, trzeba z nim beczkę soli zjeść.
Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co zjeść.
Gdy kuchnia stygnie, stygnie i miłość.
Kto latem pracuje, zimą głodu nie czuje.
Kto nie wyda na kucharza, ten wyda na lekarza!
Ładna miska jeść nie daje.
Można jeść byle co, ale nie byle jak zrobione.
Śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem, kolacje oddaj wrogowi (chińskie).
Człowiek jest tym, co je.
Głód jest lekarstwem na złe jedzenie!
Kto nie doje, nie dopije, ten mądrze i długo żyje!
Gospodarz bez kapusty, miewa brzuch pusty.
Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty.
Chłop do kielni, baba do patelni.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1867  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 15:39
shikeli's Avatar
shikeli shikeli jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2012
Miasto: radom
Posty: 218
Domyślnie

Cytat:
Napisał Arti
ej Magda a gdzież to śliwki świeże są?


A w kauflandzie takie duże okrągłe fioletowoczerwone.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1868  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 16:18
wiesia.'s Avatar
wiesia. wiesia. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2013
Miasto: Poznań
Posty: 22 357
Domyślnie

Cytat:
Napisał iwasiwa
Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć” (Sokrates)
Witam dziewczyny.

Podoba mi się ten cytat.

Ostatnio edytowane przez wiesia. : 18-11-2014 o 19:50.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1869  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 19:45
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał wiesia.



Podoba mi się ten cytat.
Wiesiu kiedyś to byli mędrcy,a teraz czy są??
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1870  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 19:47
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał shikeli
A w kauflandzie takie duże okrągłe fioletowoczerwone.
Magdo czy te śliwy to są naszej produkcji,czy zagraniczne??
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1871  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 19:51
wiesia.'s Avatar
wiesia. wiesia. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Oct 2013
Miasto: Poznań
Posty: 22 357
Domyślnie

Cytat:
Napisał iwasiwa
Wiesiu kiedyś to byli mędrcy,a teraz czy są??
Tak, mundre my jestesmy hihihihi.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1872  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 20:14
shikeli's Avatar
shikeli shikeli jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2012
Miasto: radom
Posty: 218
Domyślnie

Nie wiem ale skoro są o tej porze roku to pewnie jakaś Hiszpania ale ciasto pycha. Jutro znów robię ciasto takie ala "kopiec kreta" z bananami.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1873  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 22:47
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał shikeli
Nie wiem ale skoro są o tej porze roku to pewnie jakaś Hiszpania ale ciasto pycha. Jutro znów robię ciasto takie ala "kopiec kreta" z bananami.
Magdo nie rań mi serca.......proszę o przepis na ten kopiec,bo
jak na razie to kopce krecie mam w ogrodzie ..i co wyjdę
to ich przybywa,więc muszę sobie jakoś wynagrodzić to...

__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1874  
Nieprzeczytane 18-11-2014, 23:12
shikeli's Avatar
shikeli shikeli jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2012
Miasto: radom
Posty: 218
Domyślnie

Ja nie kupuję gotowca do kopca kreta tylko robię. zwykły biszkopt czekoladowy czarny jak najciemniejszy. banany i krem. krem to zwykła bita śmietana ze śmietanfixem i tartą czekoladą no takie wiórki na grubej tarce , ja daję mleczną. Jak upiekę ten biszkopt czekoladowy( to znaczy z kakaem) to zdzieram wierzchnią warstwę z pół cm i dziubię to o zdarłam na drobno, biszkopt nasączam pączem inni nie nasączają a ja lubię taki wilgotny, na to układam trochę tej bitej śmietany cienką warstwę potem pokrojone banany i z reszty śmietany robię kopiec z niej i oblepiam tym dziubanym biszkoptem. Nie umiem pisać przepisów bo robię zawsze wszystko na oko i z głowy. Może też zrobię inne ciasto o nazwie Shrek robiłam je dla wnuczki i bardzo je lubię więc się waham czy ten kopiec czy Shreka.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1875  
Nieprzeczytane 19-11-2014, 15:16
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał shikeli
Nie umiem pisać przepisów bo robię zawsze wszystko na oko i z głowy. Może też zrobię inne ciasto o nazwie Shrek robiłam je dla wnuczki i bardzo je lubię więc się waham czy ten kopiec czy Shreka.
Najlepiej zrób jeden i drugi,amator się zawsze znajdzie i na
dłużej starczy
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1876  
Nieprzeczytane 19-11-2014, 15:34
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Z CHLEBEM DOOKOŁA ŚWIATA
Gdybyśmy mogli dzień po dniu jeść pieczywo z innego regionu
świata z pewnością bylibyśmy zdziwieni bogactwem smaków
aromatów,kolorów,dodatków ,kształtu,podania itd.
Kto by pomyślał,że prosty placek,który powstał''przypadkiem''
stanie się podstawowym pokarmem ludzkości.
Zanim opowiemy sobie o historii chleba,która jest dłuższa
niż jakakolwiek przetworzona żywność poznajmy :

ABECADŁO O CHLEBIE

A B C

Chleba chce
Lecz i wiedzieć mi się godzi
Z czego też to chleb się rodzi?

D E F

Najprzód siew
Rolnik orze ziemię czarną
I pod skibę rzuca ziarno

H K J

Ziarno w lot
Zakiełkuje w ziemi łonie
I kłos buja na zagonie

Ł i L

Gdy już cel
Osiągnięty gospodarza
Zboże wiozą do młynarza

M N O

Każde źdźbło
Za obrotem kół,kamienia
W białą mąkę się zamienia

P O S

Tu już kres
Z młyna mąkę piekarz bierze
I na zacier rzuca w dzieżę

R T U

I co tchu
W piec ogromny wkłada ciasto
By chleb miały wieś i miasto

W X Z

I chleb wnet
Patrzcie ile rąk potrzeba
Aby mieć kawałek chleba!

W.Bełza
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1877  
Nieprzeczytane 19-11-2014, 15:57
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Wynalazcami chleba byli Egipcjanie,było to około 2600 lat przed Chr.
Zgodnie z przekazem Herodota wypiekali oni pieczywo wtedy,gdy
inne narody karmiły się zbożowymi ziarnami.Legenda głosi,że
zakwas ,który dał początek naszemu chlebowi,powstał przez przypadek.
Jedna z niewolnic pozostawiła przez dłuższy czas na słońcu
papkę ze zmielonych ziaren,gdy sobie o niej przypomniała
proces fermentacji już trwał.Mimo to ,żeby go nie zmarnować
postanowiła upiec,jakież było zdziwienie,gdy pięknie wyrósł.
Niezależnie od tego czy legenda jest prawdziwa czy nie,Egipcjanie
potrafili spulchniać ciasto metodą fermentacji.W Egipcie powstawało
około 50 rodzajów pieczywa,którego smak był wzbogacany
makiem,sezamem,aromatyzowaną kamforą i innymi detalami.
Sztuka pieczenia chleba powędrowała z Egiptu do Starożytnej
Grecji,potem Cesarstwa Rzymskiego i dalej,dalej.
Ziarna rozdawano ubogim z okazji najróżniejszych świąt,wtedy
też narodziło się słynne hasłoanem et circenses-co oznaczało
Chleba i igrzysk.Twierdzono też ,że dobrobyt i potęga
starożytnego Imperium opierały się na''workach pełnych pszenicy''.
Za panowania Oktawiana Augusta,tylko w samym Rzymie
działało około 300 piekarń z bogatą ofertą chleba i ciastek.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1878  
Nieprzeczytane 19-11-2014, 23:55
shikeli's Avatar
shikeli shikeli jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Aug 2012
Miasto: radom
Posty: 218
Domyślnie

Ja mam to nieszczęście mieszkać w mieście gdzie w ogóle nie ma dobrego chleba. Gdzie byś nie kupiła to jest po prostu niesmaczny. Tu w Radomiu pierwszy raz w życiu wyrzuciłam świeżo kupiony chleb ,był tak wstrętny że nie dało go się jeść. Mieszkałam w wielu miastach w Polsce i też w wielu krajach a tak niesmacznego chleba jak w Radomiu nie ma nigdzie. Trudno jakoś się przyzwyczaiłam . Jak jadę do Warszawy to sobie kupuję smaczne chleby na zakwasie i takie co to sprzedają na wagę i mrożę. Często też robię sobie swój własny zakwas i piekę sama . Na przykład w zimie to czasem nie wychodzę w mrozy z domu nawet i po 2 tygodnie bo się łatwo przeziębiam i wtedy to ciągle piekę.Lubię tez robić hinduskie placuszki są pycha i się rozwarstwiają. Czasem jak zatęsknię za Afryką to też w Warszawie kupuję taki chleb z manioku, jest jak na nasze Polskie gusty dziwny w smaku ale ja go uwielbiam, co dziwnego w nim to to że jest zawijany w takie liście które chronią od psucia się, po prostu chyba zabijają wszelkie drobnoustroje bo chleb zawinięty w te liście może leżeć i pół roku w upalnym klimacie gdzie wszystko się psuje w parę godzin. Dziwię się że nikt nie bada co jest w tych liściach , ale zawsze jakoś naukowcy Afrykę omijają szerokim łukiem a tam na prawdę jest dużo rzeczy co by można po zbadaniu tu zastosować.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1879  
Nieprzeczytane 20-11-2014, 11:02
Arti's Avatar
Arti Arti jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Radom
Posty: 22 485
Domyślnie

Cytat:
Napisał shikeli
Ja mam to nieszczęście mieszkać w mieście gdzie w ogóle nie ma dobrego chleba.

o, krótko zatem mieszkasz i nie wiem co nazywasz "dobrym chlebem"

Jedź na Korej, tam gdzie duże stoisko z kaszami na rogu małej hali, obok są drzwi a za drzwiami po prawej stronie stoisko z różnym chlebem na zakwasie i bułki dla karmiących matek

W Rustykalnej też jest na zakwasie, na Żeromskiego w stronę zus, na Korei też jest stoisko lecz w dużej hali.

Na rogu ul Polnej od Okulickiego.

Przy targu na Struga (nad rzeczką) przy bankomacie sklep spożywczy ma chleb z Przyłęka.
__________________
Odpowiedź z Cytowaniem
  #1880  
Nieprzeczytane 20-11-2014, 12:42
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał shikeli
Ja mam to nieszczęście mieszkać w mieście gdzie w ogóle nie ma dobrego chleba. Gdzie byś nie kupiła to jest po prostu niesmaczny.
Wydaje mi się,że teraz chleb jest pieczony innymi metodami ,
używają ulepszaczy i innych ''cudownych ''składników dla
polepszenia..,tylko po co?, to też nie wiem.
Pochodzę ze Śląska,tam naprawdę był zawsze najlepszy chleb
i bułki,w chwili obecnej została jeszcze jedna piekarnia
w Piekarach Śląskich,gdzie jest wiecznie ten sam chleb,co
40 lat temu,receptura ta sama od lat.Kolejki tam są zawsze,
koleżanka jak mnie odwiedza zawsze przywozi mi 5 bochnów
,zamrażam sobie i mam na jakiś czas.Tutaj mi smakuje chleb
jak sąsiadka sama upiecze i się ze mną podzieli,z dodatkiem
mąki razowej jest super,w sklepie rzadko kiedy jest dobry,
jakiś czas wypiekają dobry a potem coś się z nim dziwnego dzieje,kruszy
się i jest jak wata wrr,wrr
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Pieczone potrawy mogą być zdrowe - komentarze Ircia Ogólny 5 23-08-2014 14:17
Poszukujemy chętnych do testów użyteczności stron internetowych - Wrocław Janmedia Praca, wolontariat 0 15-02-2011 09:53
Zdrowe potrawy w 15 minut Pięć Smaków Zaproszenia 1 19-01-2011 15:30
Kącik porad różnych e-bietka Dom, wnętrza, ogród 4 21-01-2010 12:34

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:41.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.