|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego
Czy pamiętacie Rozetki ciasteczka z ciasta naleśnikowego? Można je było spotkać kiedyś na jarmarkach. Kupiłam sobie ostatnio na allegro i znowu zabrałam się do pieczenia Robię na słodko ale koleżanka podpowiedziała mi, ze mogę spróbować z przyprawami i wtedy wychodzą chipsy do piwa- mój mąż uwielbia i Rozetki i ...piwo Chciałabym zapytać co WY dodajecie do ciasta naleśnikowego? Czym jeszcze mogę urozmaicić przepis?
|
#2
|
||||
|
||||
Znam, znam! Co dodać? Może kminek. Kobiety w Średniowieczu dodawały swoim mężom jak udawali się na
wyprawę. Ma ponoć działanie antykoncepcyjne. Jest środkiem wiatropędnym, dojaśniam! |
#3
|
|||
|
|||
dziękuję. Spróbuje i napisze czy smakowały i jakie były konsekwencje
|
#4
|
||||
|
||||
Cytat:
No tak - środek wiatropędno-antykoncepcyjny! Ci to na tych wyprawach mieli przerąbane! |
#5
|
|||
|
|||
Ciekawe co na to nasi panowie......
|
#6
|
|||
|
|||
Zrobiłam z kminkiem smaczne wyszły a konsekwencji jakich się obawiałam ... raczej nie było
|
#7
|
||||
|
||||
A może podacie przepis?
|
#8
|
||||
|
||||
Znaczy to, że kminek był przeterminowany. Polecam koperek,
nasiona, ma mocniejsze działanie, ale tylko w celu podanym w poście #2. |
#9
|
||||
|
||||
Pozdrawiam serdecznie
|
#10
|
|||
|
|||
rozetki
Cytat:
Pozdr nakładam bitą śmietanę, wisienkę z konfitur. W dołączonym przepisie podają że można doprawić przyprawami słono-korzennymi, ale jeszcze nie próbowałam. Pozdr. |
#11
|
|||
|
|||
Cytat:
Jasne Oto załączone do rozetek info jakie dostałam przy zakupie. Foremki połączyć z uchwytem. ♥Osuszoną foremkę zanurzamy w gorącym tłuszczu (na ok. 2 minuty) aby osiągnęły pożądana temperaturę (nie dopuszczać do wrzenia tłuszczu) ♥Rozgrzaną foremkę otrząsamy z tłuszczu, zanurzamy w uprzednio przygotowanym cieście – nie głębiej niż do górnej krawędzi i trzymamy do chwili, kiedy foremka przestanie syczeć (5 – 6 sek.) ♥Foremkę z przyczepionym ciastem zanurzamy w gorącym tłuszczu. Lekkim ruchem podnosimy foremkę, ciasto spada – jeśli nie (oznacza to, ze zanurzyliśmy foremkę zbyt głęboko w cieście)i, wkładamy ponownie foremki do tłuszczu. ♥Bierzemy następną rozgrzaną foremkę i czynności powtarzamy aż do wysmażenia ciasta. (Co jakiś czas przemieszać ciasto, aby nie „pływał” w nim tłuszcz). ♥Ciasteczka smażymy na złoty kolor (mocniej wysmażone są bardziej kruche). http://www.allegro.pl/item982257286_...ik owego.html Powodzenia |