|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
Dieta Doświadczenia (dobre i złe) na temat diet odchudzających i zdrowotnych, ale bez ogłoszeń dystrybutorów i awizytorów. |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Coś smacznego dla diabetyka
No właśnie, może polecicie coś smaczego, co diabetyk może jeść na śwęta. Założenia diety znam, że cukier be i węglowodany w ogóle i najlepiej tłuszcze zwierzęce, ale chciałabym te pierwsze "bezcukrowe" święta jakoś umilić mojemu mężowi, który nie wyobraża sobie Wielkanocy bez baby drożdżowej i będzie cierpiał przy rodzinnym świątecznym stole....
Pozdrawiam już świątecznie |
#2
|
||||
|
||||
Re: Coś smacznego dla diabetyka
Cytat:
Na babę drożdżową chyba nic się nie da poradzić (niech małżowinek spyta lekarza jakiej wielkości kawałek może mu zaszkodzić na wszelki wypadek), ale znalazłam takie coś: jako mazurek - orzechy (włoskie lub mieszane z laskowymi) w dużej ilości z ubitą pianą z białek i 2 łyżkami mąki razowej (i proszkiem) albo płatkami owsianymi. Można dodac fruktozę lub słodzik do smaku. Albo tradycyjne przepisy na paschę przerobione w ten sposób, że zamiast cukru daje się fruktozę (lub słodzik) a z bakalii tylko orzechy. Ciekawym pomysłem (z pl.rec.kuchnia) może być bezcukrowa (słodzikowo-fruktozowa) rolada Magdaleny Basset, z bitą śmietaną w środku. http://glinki.com/?l=iuzmxs Tylko czekoladę należałoby użyć taką gorzką 99 proc kakao lub dla diabetyków i zamiast cukru fruktozę. A bitą śmietanę zrobić z żelatyną a nie ze stabilizatorem. Mam nadzieję, że wszystko się uda i kolega małżonek będzie miał słodkie święta - mimo wszystko |
#3
|
|||
|
|||
A ja jem wszystko tradycyjne tylko z umiarem
|
#4
|
||||
|
||||
Witam ! Dominiko napisz proszę co to jest za chleb typu KR-IRL ( mogę pomóc komuś w rodzinie) dzięki za cenne wskazówki. Pozdrawiam
|
#5
|
||||
|
||||
chleb typu KR-IRL
Jadziu, chleb typu KR-IRL
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY... http://www.magdalirl.com.pl/ Przepis WZORCOWY wypieku chleba typu KR-IRL (mini chlebki). Kaszę jaglaną 400g. oraz ryż biały (lepiej się klei) również 400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4l.) ok. 20 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. zioła wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków". Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie "mini chlebki" (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250 stopni C przez ok. 45 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia". Chlebek można przechowywać w chłodziarce przez ponad 7 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie 2-3 (mini chlebków) Poziom cukru po spożyciu takiego chleba przez ok. 4-5 godzin utrzymuje się we krwi w kategoriach zalecane i dozwolone, powodując tym samym TRWAŁE UCZUCIE PEŁNEJ SYTOŚCI Przepis pani z "Leśnego zakątka" - cytuję: "Na podstawie powyższego przepisu wzięłam: · 1 kubek kaszy jaglanej, 1 kubek ryżu 6,5 kubka wody 1 płaską łyżkę soli morskiej / takiej używam w kuchni / 2 łyżki miodu 1 łyżeczka pieprzu Wymieszałam, gotowałam wg przepisu czyli 20 min. Przez ostatnie 3-4 minuty cały czas mieszałam aby nie przywarło do garnka, udało się. Przykryłam na 15 min. Po tym czasie przełożyłam do miski, żeby wystygło. Kasza miała konsystencję ugotowanych i utłuczonych ziemniaków. Do części dodałam mrożonych malin. Formowałam placki maczając palce w w wodzie. Część upiekłam w piekarniku,część usmażyłam na grylowej patelni z małą ilością oliwy. Polecam pieczenie, przy smażeniu trochę pryska. Z tej ilości wyszło 22 chlebki Jaki smak ? dobre ! szczególnie te z malinami są słodko kwaśne, zajadłam popijając jogurtem. Następnym razem pokombinuję z inną kaszą i z ziołami." |
#6
|
||||
|
||||
Serdeczne dzięki - przekaże dalej. Miłego dnia Ci życze.
|
#7
|
||||
|
||||
Dotyczy Diabetykow!
Poniewaz sama mam problemy z cukrem dlugo szukalam cos co by mnie oswiecilo i znalazlam swietny portal w ktorym jest doslownie wszystko: www.mojacukrzyca.org
Polecam. Pozdrawiam! |
#8
|
||||
|
||||
CHLEB typu KR-IRL; dodajemy: OTRĘBY PSZENNE !!
MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom.
1A. TEMAT: Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY. P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. __GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu. Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom. __Chleb typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie ZAPARCIA staje się zapomnianym terminem historycznym. WZDĘCIA tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość FINALNIE !! Chleb z wymienionych składników, to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste realizujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. Mamy zatem: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !! Zobacz też; na stronie instytutu: IRL KRAKÓW __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ |
#9
|
||||
|
||||
Witaj
Witaj i piszę Tobie już na wstępie;uuuuuuuuuuuuu.
Książki do wglądu;Zycie bez pieczywa-Wolfgang Lutz. Jestes tym,co jesz. Gillian McKeith. O dobroci chleba,opowiadasz na łamach naszego Forum. Jako cukrzycy-insulino zależni,wiemy co znaczy zjedzenie 2 kromek chleba i pobieranie więcej insuliny. Na tym własnie ten "WIC"polega. Nie informować Pacjentów,co i ile maja jeść.Przecież kartofle i chleb oraz płatki nieszczęsne nie zaszkodzą. A Firmy Farmeceutyczne czerpią niesamowite zyski z niewiedzy Pacjentów. Bez komentarza reszta....
__________________
http://ewefew.blogspot.com/ |
#10
|
|||
|
|||
jemy,czasami rzeczy których nie wolno,ale to na tym polega,żeby coś się działo,oczywiście w granicach rozsądku.Damy sobie radę,dodatkowo pasja życiowa,żeby czas fajnie,miło i zdrowo pędził i aby tak dalej
|
#11
|
||||
|
||||
Zgadzam sie z eledand !
|
#12
|
||||
|
||||
Mam męża chorego na cukrzycę...Odkryto ją ponad rok temu.Na początku przestrzegał diety dokładnie....do dziś pije niesłodzoną herbatę.Ale....lubi też/i je/ciasto...Mam broszurkę z przepisami....Tylko,że ona leży.....i czeka na....nie wiem na co? Mąż uważa,że 2-krotnie w ciągu dnia podawana insulina/24 i 12 jednostek/+ gorzka herbata wystarczą...Jesli ktoś ma jakiś pomysł na smaczne danie chętnie zastosuję....zachęcę mojego "cukrzyka"...
|
#13
|
||||
|
||||
Zawsze chodzi o NISKIE węglowodany. Jeśli tego Ty nie zrozumiesz i nie zastosujesz, problemy będą się coraz bardziej nasilać.
Zdrowo żyj !! |
#14
|
||||
|
||||
BarbaroM.Wszystko jest dozwolone i nikt a szczególnie Lekarz nie powie to p.Pani jest całkowicie zabronione.
Musisz sama jeść co i mąż i zachęcać go i nic nie mówić.Postaw na stół i jemy. Ta sprawa Ciastek to i nie nowość u Cukrzyków, im nie wiem skąd to sie bierze. Cukrzycy lubią słodkości-widac tego organizm sie domaga. My jestesmy obydwoje cukrzykami i unikamy ciast-----ale i wtedy w młodości ich też nie jedliśmy. Ciasto dla nas mogło całe życie nie istnieć.!!!!!!!!. Dopiszą ludzie inne komentarze którzy maja do czynienia z Cukrem.
__________________
http://ewefew.blogspot.com/ |
#15
|
||||
|
||||
CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !! WIEDZA, tak !
50. TEMAT.
WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie jako; NISKIE węglowodany, to tak !! MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA. PODPOWIEDŹ: Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków. Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych. Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel z tzw. NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20%, CHLEB typu KR-IRL; IŻ=2,6%, kasza, ryż, winogrona IŻ=12% i inne sklasyfikowane wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu: 100 gram ciemnego chleba podnosi niestety poziom cukru o ok. 40% wzrostu, czyli wysoko. 400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu, czyli nisko. Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20%. Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak bardzo wysoko jak czysta glukoza, istny HORROR !! Przykłady te wyraźnie pokazują, jak ogromne są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !! Czemu ludzie o tym NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?! Osoby które będą się opierały wyłącznie na przeliczaniu WW, tj. wymienników węglowodanowych, i w swoim żywieniu będą brały pod uwagę wyłącznie ilość, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !! tychże WW, a więc nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich zawsze !! i na zawsze, z wiadomymi konsekwencjami. Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. zalecanego, w miarę stabilnego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie. Dopasuj swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, tj. do 26% wzrostu, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną stabilizację, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom cukru nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz korekty w swoim jadłospisie, czyli zwyczajnie zamienisz produkty zjadane dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz stabilizację i polepszenie stanu zdrowia. Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne !! 1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani POWIETRZE, ani WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany. WYSTARCZY zapoznać się z treścią publikacji, Książka; pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Publikacja zawiera tabele z różnymi produktami ponad 200 pozycji, sklasyfikowane wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. My wybieramy tabele tzw. zalecane i dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać nasz cukier !! W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron. WAŻNE: Do momentu, gdy chory na cukrzycę nie zapozna się z jakością węglowodanów, tj. z NISKIMI węglowodanami, nie będzie w stanie dobrać właściwej dawki insuliny. Powinien, co oczywiste, dostosować swoją dietę do tabel z w/w węglowodanami. Jest oto tak: 1. Dawka insuliny zbyt duża, to mamy niedocukrzenie. 2. Dawka insuliny za mała, to mamy zbyt wysoki poziom cukru we krwi po spożyciu. PUENTA: Stosujemy niestety dawki insuliny na węch, na czucie, wg przypuszczeń. Jaki wynik: wytwarzamy takie cukrzycowe LOTTO, na chybił trafił, z szalejącymi cukrami w roli głównej. UWAGA: W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o fakt, że są to cukry proste lub złożone. Chodzi o pełną wiedzę, czyli o to, aby móc klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości !! Stąd te tzw. SZALEJĄCE CUKRY !! KONKLUZJA finalna: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie. R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes. Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. NISKIE węglowodany, znajdują się na stronie; ** Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00 ARTYKUŁ jest oczywiście do WOLNEGO wykorzystania. Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych. Dla nas tj. IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; prawdziwej i jasnej, oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych. MOTTO: Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW. Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw. ** P. S. Od siebie tylko dodam, że te proste zasady zwyczajnie działają. Polecam i pozdrawiam WSZYSTKICH, zwłaszcza tych z cukrzycą typu 2. |
#16
|
||||
|
||||
Hej!
Moj maz tez ma cukrzyce ale lekarze w Szwecji wcale nie kaza trzymac zadnej diety.Sama rozmawialam z lekarzem i zdziwil sie,ze o to pytam. Oprocz cukru (ciasta i produkty z zawartoscia cukru) cukrzycy maga jesc wszystko i zyc jak normalni ludzie. Maz pracuje i ma sie dobrze. Pozdrawiam: Z.G |